Nord universitet

Invitasjon til å dekke den nasjonale beredskapsøvelsen Øvelse Nord 25. - 27. april

Del

Nord universitet inviterer media til å dekke årets Øvelse Nord. Øvelse Nord starter med spennende og aktuelle fagdager mandag 25. og tirsdag 26. april, og avsluttes med en bredt anlagt beredskapsøvelse med et svært aktuelt scenario onsdag 27. april. Beredskapsøvelsen er en sivil-militær øvelse med Forsvaret som en av mange deltakere.

Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes
Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes

Øvelse Nord er Norges største samvirkeøvelse innenfor sivil-militær beredskap, og inkluderer opp mot 3000 deltakere og over 20 etater ut fra type scenario som spilles. Alle nødetater, offentlig forvaltning, flere kommuner, frivillige og Forsvaret er med på å utvikle øvelseskonseptet. Øvelsen tar utgangspunkt i de nyeste ROS-analyser og trusselvurderinger for nasjonen, hvor man vekselvis trener «redning» og antiterror i land, luft og sjø. Den operative øvelsen gjennomføres årlig parallelt med åpne fagseminarer, folkemøter og lukkede spesialforum.

Nord universitet er ansvarlig arrangør og tilrettelegger for øvelsen.

Sjef for Øvelse Nord, Erlend Hagenes, trekker fram at hensikten med øvelsen er å forberede beredskapsorganisasjoner og samfunnet slik at de kan møte en mulig uønsket hendelse eller krise på best mulig måte. Samspill, felles situasjonforståelse og kommunikasjon er viktig en del av dette. Store kriser i Norge viser at det ikke har vært bra nok. 

Les mer om Øvelse Nord.

Fagdagene mandag 25. og tirsdag 26. april

Fra 2007 av utviklet Øvelse Nord seg fra å kun være en operativ feltøvelse, til å bli et paraplybegrep for en rekke beredskapsmessige arrangement i samme uke hvert år, i regi av Nord Universitet. Ved å samle alle vesentlige beredskapsaktører bruker vi anledningen til å tilføre ny kunnskap og være nasjonens naturlige møteplass for trygghet og sikkerhet.

I fagdagene deltar forelesere på nasjonalt toppnivå innen politi/brann/helse/forsvar og offentlig forvaltning. Målgruppen er alle nødetater, off.forvaltning, Forsvaret, studenter og frivillige organisasjoner. Videre har vi supplert med sektorseminarer som går mer i dybden i de ulike fagområder. På årets fagmeny står følgende arrangement sentralt:

Praktisk info om fagdagene

  • Sted: Nord universitet, campus Bodø, auditurium Knut Hamsun (A1) - Kartbeskrivelse
  • Tidsrom: Kl. 09.00 - 15.30 (begge dager)
  • Program: Her finner du program for Øvelse Nord 2022.
  • Streaming: For de som ikke har anledning til å møte opp fysisk har vi lagt til rette med Streaminglenke til fagdagene (aktiv fra mandag 25. april, krever ikke innlogging).
  • Foredragsholdere: Ola Kaldager (tidl. etteretningssjef), Bård Fjukstad (værvarslingsdirektør), Tormod Heier (professor og oberstløytnant Forsvarets høyskole), Vegard Nergård (professor i luftfart UiT), "Ragnar" (fagansvarlig Beredskapstroppen), Ivar Konrad Lunde (lektor Nord universitet), Anders Thorheim (beredskapssjef Norges Røde Kors), Ellen Katrine Hætta (politimester i Finnmark), Espen Rostrup Nakstad (ass.dir, Helsedirektoratet), Bent Høie (statsforvalter Rogaland), Malin Stensønes (forfatter Aschehoug), Harald Sunde (leder Totalberedskapskommisjonen), Lars Weisæther (krisepsykiater UiO), Bent Anders Salberg (styrkesjef), Helga Botten (oversykepleier), Stian Voldsund (intensivsykepleier).

Media har mulighet til å kontakte foredragsholdere etter avholdt foredrag i auditoriumet. 

Beredskapsøvelsen onsdag 27. april

Media kan observere og bli med på det som skjer under beredskapsøvelsen og selv kontakte deltakere på øvelsen mens den pågår. Det blir satt opp sperringer på øvingsområdet. Herfra kan en følge med på hvordan de ulike beredskapsorganisasjonene, Forsvaret, helse og politi mfl. jobber sammen for å handtere en terroraksjon og en hendelse med masse skadde.

  • Sted: Rønvikleira, Bodø
  • Tidsrom: Kl. 09.00 – 12.15
  • Deltakere: Politi, brann, helse, Forsvaret, Gildeskål/Meløy/Fauske kommune, Statsforvalter, Kunnskapsdepartementet, 330skv, HV-14, Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp Sanitet, Norske Redningshunder

Scenario for beredskapsøvelsen

Norge blir utsatt for trusler om anslag fra fremmede krefter over lang tid. Onsdag morgen er en norsk minister på bedriftsbesøk i Bodø. Her skjer det et alvorlig terroranslag. Omfanget av hendelsen er så stort at Forsvaret blir bedt om bistand. Scenarioet spilles i bymiljøet. Hendelsen sprer seg til våre nabokommuner som settes under press, og de må sette krisestab sammen med politi og heimevernet. Hendelsen skaper også miljømessige konsekvenser i stort omfang, som spilles i et eget scenario.

Samfunnssikkerhet er ett av fire tematiske hovedsatsingsområder ved Nord universitet, og ved universitetet jobbes det nå for å etablere Nordlab og Øvelse Nord som et Nasjonalt innovasjonssenter for sikkerhets- og beredskapssamvirke.

Øvelse Nord 2019 foregikk 25. april i Bodø, Gildeskål og Fauske, og ble dokumentert av studenter fra Bachelor i Journalistikk og Bachelor i Film og TV-produksjon ved Nord universitet. Filmen ble klippet av Magnus Lillemark, Camerat.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes
Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes
Last ned bilde
Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes
Fra Øvelse Nord. Foto: Grethe Elvenes
Last ned bilde

Lenker

Om Nord universitet

Nord universitet
Nord universitet
Universitetsalléen 11
8026 Bodø

755 17 000https://www.nord.no

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom