Dyrevernalliansen

Investeringene til Oljefondet skal overvåkes med hensyn til dyrevelferd

Del

Brudd på internasjonale standarder for dyrevelferd kan regnes som et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer", fastslår Stortingets finanskomité. Dermed kan selskaper som krenker dyrevelferden fremover bli utelukket fra Oljefondet.

Stortingets finanskomité har vurdert forvaltningen av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland). 

Oljefondet anslås i dag å være verdens femte største investor i global kjøtt- og meieriproduksjon. Oljefondet har i dag investert om lag 174 milliarder kroner i selskaper som rangeres på de to laveste nivåene på den internasjonale dyrevelferdsindeksen BBFAW. Dette er selskaper som ikke kan dokumentere hverken akseptabel dyrevelferd, eller konkrete planer om forbedring.

Dyrevelferden må kontrolleres 

Et flertall, bestående av Høyre, Venstre, Krf, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, skriver nå at de forventer at Etikkrådet følger med på og sikrer at relevante dyrevelferdshensyn vektlegges i overvåkningen av Oljefondets investeringer.

– Som en verdens største investorer i industrilandbruk har det betydning at Oljefondet nå må begynne å ta dyrevelferd på alvor, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Mindretallet vil sikre dyrevelferden bedre

SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne ønsket å gå lenger. SV og Rødt har foreslått å vedta at Oljefondet må trekke seg ut av investeringer som strider mot norske krav til dyrevelferd. MDG har foreslått å utrede hvordan hensynet dyrevelferd og bærekraft kan innarbeides i vurderingene før Oljefondet investerer i et selskap.

– Norge har i dag investert enorme summer i selskaper som mishandler millioner av dyr på det groveste. Dyrevernalliansen mener at Oljefondet må slutte å investere i selskaper som ikke kan garantere god dyrevelferd, sier Kleveland.

Oljefondets investeringer i industrilandbruk 

Ett av selskapene hvor Oljefondet har eierskapsinteresser er kinesiske Muyan Foods, som er en av verdens største griseprodusenter. I 2020 brukte dette selskapet i overkant av 50 milliarder kroner på nye grisefarmer, og blant prosjektene finner vi verdens største grisefarm, som skal huse 84.000 grisepurker. Denne typen gigant-farmer er et eksempel på industridrift der dyrevelferden vanskelig kan ivaretas, og Kina har ikke noen dyrevelferdslov som beskytter dyrene.

Finanskomiteens innstilling: 
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2020-2021/inns-202021-556s/?all=true 

Mer om saken: https://dyrevern.no/landbruksdyr/oljefondet-ut-av-industrilandbruk/ 

KONTAKTINFO

Kommunikasjonsleder Live Kleveland, mob 90 68 57 38

Live Kleveland, portrett (krediteres Ihne Pedersen): https://www.flickr.com/photos/dyrevern/26044264731

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50http://www.dyrevern.no

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Feigt av regjeringen å droppe redusert kjøttkonsum8.1.2021 13:16:15 CET | Pressemelding

Klimakur viser at redusert konsum av kjøtt er et billig og svært effektivt tiltak for å få ned utslipp, og i tillegg har det positiv betydning for dyrevelferd og helse. Likevel vil ikke regjeringen gå inn for å redusere kjøttforbruket i den nye klimaplanen. – Feigt og tannløst av regjeringen å droppe moderat redusert kjøttkonsum bare for å unngå bråk med landbruksorganisasjonene, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom