Innsatte rapporterer økt behov for helsehjelp

Senter for omsorgsforskning øst har på oppdrag fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), og i samarbeid med Helsedirektoratet, gjennomført en undersøkelse om omsorgsbehovet til innsatte i norske fengsler. Formålet har vært å skape et bedre kunnskapsgrunnlag og et tydeligere grensesnitt mellom kriminalomsorgens og helsetjenestens ansvar for innsatte med behov for helse- og omsorgstjenester. Blant de mest sentrale funnene i undersøkelsen fremhever Senter fra omsorgsforskning Øst følgende:
- Både helse- og omsorgstjenesten og fengslene rapporterer om at innsatte har mer omfattende psykiske lidelser, somatiske sykdommer, funksjonsnedsettelser og aldersrelaterte lidelser nå enn for 10-15 år siden.
- Både helse- og omsorgstjenesten og fengslene rapporterer at enkelte innsatte har for store psykiske og somatiske problemer til å være i fengsel.
- En del innsatte får, ifølge undersøkelsen, ikke tatt del i aktiviseringstilbud grunnet helsemessige forhold.
- Respondentene rapporterer at bygningsmassen er lite tilrettelagt for innsatte med omsorgsbehov.
- Når fengselshelsetjenesten ikke er til stede kvelder og helger, rapporterer ansatte i kriminalomsorgen at de må gjøre typiske helseoppgaver som å skifte bleier, stomiposer, urinposer og stell med hudkontakt. Som følge av helsetjenestens lovpålagte taushetsplikt må fengselsansatte ofte utføre helseoppgavene uten informasjon om hvilke helseproblemer de innsatte har. Fengselsansatte mangler også kompetanse til å gjøre helseoppgaver.
- Fengselsansatte må, etter eget utsagn, utføre oppgaver i grensesnittet mellom helse- og omsorgstjenesten og kriminalomsorgen som å skifte på senger, av- og påkledning, dusj, stell av innsatte, og medikamentutdeling. Grensesnittet mellom helse- og omsorgstjenestens og kriminalomsorgens ansvar og oppgaver bør bli mer tydelig.
- Mange av respondentene rapporterer om at det er behov for egne, døgnbemannede helseavdelinger for innsatte med uttalt omsorgsbehov.
- Rapporten indikerer at manglende tilstedeværelse av helse- og omsorgtjenester i fengslene kan føre til at innsatte ikke får likeverdige helsetjenester som befolkningen for øvrig.
Avdelingsdirektør for Forebygging, tilbakeføring og sikkerhet i Kriminalomsorgsdirektoratet, Heidi Bottolfs, har ansvaret for å følge opp kartleggingen. Hun mener rapporten representerer et etterlengtet kunnskapsgrunnlag i det videre arbeidet med å ivareta innsattes helse, og trekker frem viktigheten av et tett samarbeid med helsetjenesten
- Studien indikerer en rekke klare utfordringer i arbeidet med å gi bedre helse- og omsorgstjenester til våre innsatte. Det videre arbeidet må skje i tett samarbeid med helsesektoren, slik at vi sammen kan komme frem til bedre løsninger enn vi har i dag, sier Bottolfs.
Studien tyder også på at økningen av innsatte med store og kompliserte helse- og omsorgsbehov gir ringvirkninger for både innsatte, ansatte og ledere i kriminalomsorgen og i fengselshelsetjenesten.
- Kriminalomsorgen jobber mot visjonen «En straff som endrer», og det blir vanskelig å få til dersom våre ansatte stadig får mindre tid til å jobbe med endringsarbeid hos de innsatte fordi de må håndtere helserelaterte utfordringer, forklarer Bottolfs.
Rapporten skal følges opp av Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i 2022.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført av Senter for omsorgsforskning øst på oppdrag fra KDI, som igjen fikk det i oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Metoden som har blitt brukt i innhentingen av data til denne kartleggingen har vært spørreskjemaundersøkelse til alle landets fengsler og fengselshelsetjenester, samt caseundersøkelse av ansatte og innsatte i 2 fengsler.
Vedlegg til pressemeldingen
Rapporten Kartlegging av helse- og omsorgsbehov blant innsatte i fengsel 2021, Omsorgsforskning Øst.
Om Kriminalomsorgsdirektoratet
Kriminalomsorgsdirektoratet har den faglige og administrative ledelse av kriminalomsorgen. Kriminalomsorgen er samfunnets straffegjennomføringsapparat, og skal gjennomføre varetektsfengsling og straffereaksjoner på en måte som er betryggende for samfunnet, og som motvirker straffbare handlinger. Etaten har rundt 5.000 ansatte. Det norske straffegjennomføringssystemet er basert på humanistiske prinsipper og på individuell tilrettelegging for de domfelte og innsatte. Hensynet til samfunnets krav om beskyttelse mot kriminelle handlinger skal balanseres med hensynet til den enkelte domfeltes og innsattes muligheter for å vende tilbake til samfunnet som fremtidig lovlydige borgere.
Det er straffegjennomføringsloven som regulerer og legger rammene for hvordan straff skal gjennomføres både i og utenfor fengsel.
For mer informasjon, besøk www.kriminalomsorgen.no.
Kontakter
Aleksander Engborg HageSeniorrådgiverKommunikasjonsstaben, Kriminalomsorgsdirektoratet
Tel:93630111aleksander.hage@kriminalomsorg.noBilder
Dokumenter
Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Lanserer deltidsutdanning i lokale fengsler30.4.2025 11:33:52 CEST | Pressemelding
Kriminalomsorgen utvikler nå en desentralisert deltidsutdanning som skal tilbys fra januar 2026. Målet er flere utdannede fengselsbetjenter og enda større mangfold med hensyn til alder, bosted og livssituasjon.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Økt kapasitet i ungdomsfengslene24.4.2025 09:30:47 CEST | Pressemelding
I mars var det 3031 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 542 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 302 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 128 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 10 fra mars 2024 til mars 2025.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for februar 202520.3.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Den 7. mars var det 3020 personer i fengsel i Norge. I februar ble 528 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 280 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 126 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 15 fra februar 2024 til februar 2025.
Kriminalomsorgen og Røde Kors feirer Kvinnedagen 20257.3.2025 13:06:08 CET | Pressemelding
Notat til redaksjonene: Pressemeldingen inneholder også en invitasjon. Kriminalomsorgen Region Øst, i samarbeid med Nettverk etter soning (Røde Kors), markerer Kvinnedagen 8. mars for kvinner som gjennomfører eller har gjennomført straff i kriminalomsorgen. Markeringen har som mål å feire kvinner i ulike livssituasjoner og i alle deler av kriminalomsorgen, samtidig som den setter fokus på deres ressurser, utfordringer og muligheter. Kvinnelige innsatte og domfelte utgjør en liten, men svært sårbar gruppe, og mange bærer med seg historier preget av vold, rusmisbruk og utenforskap.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Nesten 6 av 10 dommer gjennomføres som straff i samfunnet3.3.2025 10:09:47 CET | Pressemelding
Notat til redaksjonene: Kriminalomsorgsdirektoratets månedlige oversikt over nøkkelparametere ble pga. endrede rutiner ikke sendt ut via pressemelding i løpet høst/vinter 2024, men alle tall og oversikter vil fremkomme i kriminalomsorgens årsrapport for 2024 (publiseres i løpet av våren 2025). Framover vil det bli sendt ut månedlige oversikter igjen via pressemelding. Disse vil også inkludere de domfeltes fordeling innen lovbruddskategoriene samt en forkortet oversikt over andel innsatte med utenlandsk statsborgerskap. Denne pressemeldingen inneholder et sitat fra direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Lise Sannerud, knyttet til straffereaksjonen straff i samfunnet. I begynnelsen av februar var det 2981 innsatte i norske fengsler. I januar ble det iverksatt 573 straffegjennomføringer i samfunnet. Av disse var 280 iverksettelser av elektronisk kontroll (fotlenke), etterfulgt av samfunnsstraff med 173. Antallet innsatte under 18 år har i perioden januar 2024 til januar i år økt fra 7 ti
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom