Caritas Norge

Innsatsen mot sult og feilernæring må økes, mener Caritas

Del

Et av to barn får for lite mat. Dette påvirker barns fysiske og kognitive helse i de viktige første leverårene, ifølge den femte utgaven av Den globale ernæringsrapporten (The Global Nutrition Report), som blir offentliggjort i dag.

Illustrasjonsfoto; Michael Stulman/CRS
Illustrasjonsfoto; Michael Stulman/CRS

- Vår fysiske og kognitive helse er avhengig av at vi får tilstrekkelig ernæring i første leveår. Det er ikke akseptabelt at barn sulter! Nå må verden øke innsatsen mot sult- og feilernæring, sier Marit Sørheim, leder for internasjonal avdeling i Caritas Norge. 

The Global Nutrition Report er verdens mest omfattende rapport om ernæring. Den gir en oppdatert oversikt over ernæringssituasjonen globalt og løsninger for å redusere under- og feilernæring. 

Under- og feilernæring er fremdeles den største helsetrusselen i verden og koster samfunnet enorme summer hvert eneste år. Underernæring er årsak til rundt 45 prosent av dødsfall blant barn under fem. Og til tross for stadig bedre statistikk, økende kunnskap og uttalt politisk vilje til å gjøre noe med dette problemet, er fremgangen på ernæringsområdet for langsom.

Småbarn spiser ikke nok

Ifølge rapporten, har færre enn ett av fem barn (16%) i alderen 6 – 23 måneder et minimalt akseptabelt kosthold, mens bare halvparten (51%) av barna i samme aldersgruppe spiser det anbefalte antallet måltider per dag. 

- Det er helt sjokkerende og unødvendig at kun ett av to barn spiser anbefalt antall måltider. Vi er spesielt bekymret for hva rapporten viser om utviklingen på det afrikanske kontinentet, sier Marit Sørheim

Flere veksthemmede i Afrika

Utryddelse av sult er hovedprioriteringen for Caritas Norge sitt internasjonale engasjement. Stunting, eller veksthemming, av barn under fem år er på vei ned på verdensbasis, men antall veksthemmede barn i Afrika er økende. Prosentandelen av barn i Afrika som er veksthemmet har sunket fra 38.3 prosent til 30.3 prosent fra 2000 til i dag, men på grunn av befolkningsveksten er det totale antallet barn som er rammet høyere i dag enn tidligere.  

- Dette er en utvikling vi må stanse så fort som mulig dersom Afrika skal få til en bærekraftig utvikling, sier Sørheim.

Mer innsats i kriseområder

 Caritas mener rapporten også viser behovet for å styrke innsatsen for matsikkerhet og ernæring i kriseområder. Dette bør gjøres ved å styrke sammenhengen mellom langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp. Krisene i verden er i stadig større grad langvarigeog vanskeliggjør kampen mot under- og feilernæringI kriser som følge av konflikt, sårbarhet, vold og klimaendringer er det akutt behov for å behandle og forebygge konsekvensene av feilernæring. 

- I lys av rapporten er det svært positivt at den norske regjeringen har varslet en opptrapping av innsatsen for matsikkerhet og ernæring over bistandsbudsjettet. Vi ser blant annet frem til å se innholdet i det varslede nye ernæringsprogrammet, sier Sørheim.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjonsfoto; Michael Stulman/CRS
Illustrasjonsfoto; Michael Stulman/CRS
Last ned bilde

Lenker

Om Caritas Norge

Caritas Norge
Caritas Norge
Storgata 38
0182 Oslo

+47 23 33 43 60http://www.caritas.no

Globale utfordringer – lokale løsninger

Caritas Norge er en hjelpeorganisasjon som arbeider for å bedre hverdagen for mennesker i Norge og i land i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Caritas Norge ble opprettet 1952 som Norsk Katolsk Flyktningehjelp. I 1964 ble Caritas Norge en selvstendig stiftelse. Styret er Caritas Norges øverste organ og blir valgt av rådsmøtet, hvor alle menighetene i Den katolske kirken i Norge har stemmerett. Les mer om Caritas Norges organisering i Caritas Norges vedtekter.

Følg saker fra Caritas Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Caritas Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Caritas Norge

Climate change: An insurmountable obstacle to achieving zero hunger?14.10.2019 14:33:10 CEST | Pressemelding

The Zero Hunger Conference 2019 gathers experts and practitioners on World Food Day, on October 16, to discuss solutions to the greatest dilemma in our time – sustainable food systems. After decades of decline, malnutrition began to increase in 2015, and more than 821 million people suffer from hunger in the world today. Ten years before the deadline, it is clear that the 2030 zero hunger target will not be achieved unless we manage to get back on track. The conference will last from 09.00 to 13.00.

Caritas gratulerer Abiy Ahmed11.10.2019 14:13:54 CEST | Pressemelding

Caritas Norge gratulerer Etiopias statsminister Abiy Ahmed med tildelingen av Nobels Fredspris. Han får prisen for fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, som markerte slutten på tiår med krig mellom de to nabolandene. - Det er all grunn til å applaudere tildelingen av fredsprisen til Abiy Ahmed. Fredsforhandlingene han forpliktet seg til i det han ble valgt til president endte i en avtale som avsluttet en lang og komplisert konflikt, sier generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg. Eritrea var i en føderasjon med Etiopia frem til 1993, da landet ble selvstendig etter 30 år med frigjøringskamp. Det brøt ut en grensekrig mellom landene fra 1998-2000. Fredsavtalen som ble signert i år 2000 ble aldri respektert av partene, og de to landene har befunnet seg i en «no war/no peace»-situasjon siden den gang. Da statsminister Abiy Ahmed ble tilsatt prioriterte han fredssamtaler med Eritrea, aksepterte den internasjonale Alger-avtalen fra 2000 og fikk dermed slutt på den lange