Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.

-Den jobben du gjør er så viktig, sa mat- og landbruksminister, Olaug Bollestad, da hun overleverte matkulturprisen til Torill Renaa. -Den er viktig for bøndene som produserer, for ungdommen som skal lære å foredle maten, enten de er kokker eller servitører. Den er også viktig for meg, som skal handle maten, slik at jeg får en hel matopplevelse, berømmet statsråden.
INGEN HVILE
Prisvinneren selv er både stolt og ydmyk. For de som kjenner Torill Renaa kommer det nok ikke overraskende på at hun slett ikke kommer til å hvile på laurbærene, ikke denne gangen heller, men heller bruke prisen som nok et bevis på hvilke muligheter det ligger i fagene innenfor restaurantyrket.
Og det er flere som har gode ord om og til årets prisvinner. Torill Renaa hylles av matkulturprisens fagjury: - Vinneren tar samfunnsansvar vedå spesielt motivere og følge opp unge lærlinger – bådeservitør- og kokkelærlinger - tilå bli dedikerte ambassadører for sunn norsk mat og drikke gjennom fellesskapet rundt et bord og verdien avå formidle matens vei fra bondens mark til kjøkkenets meny.
Vi satser hus og heim hele tiden, smiler Torill Renaa, -Da vet vi hva dette arbeidet er verdt og at vi virkelig ønsker å få dette til, fortsetter hun.
FØLER SEG RIK
Vinneren er en kvinnelig banebryter i Ingridsånd, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk og medlem av prisens fagjury.
Torill Renaa sjonglerer mellom de forskjellige restaurantkonseptene som hun har bygget opp sammen med sin mann, Sven Erik Renaa, og det ser ut til at Renaa- toget fortsatt skal videre. Senest i november åpnet ekteparet Sirkus Renaa i Stavanger. Torill selv er klar i talen; - Jeg har et hardt og stressfullt liv, men jeg har et spennende liv, og jeg vil aldri bytte det ut! - Jeg er veldig rik! Rik på folk. Rik på det å ha en misjon, fordi jeg tror på det vi gjør. Om jeg bare kan få økt en persons bevissthet rundt god mat, gode råvarer, på det at det er bedre folkehelse i bedre mat, ja da har jeg lykkes, sier prisvinneren.
- JEG ER SERVITØR!
Til årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har juryen ønsket å hedre en samfunnsengasjert matformidler. Etter en åpen nominasjonsprosess hadde prisens fagjury valgt ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Torill Renaa for sin store innsats i å rekruttere inn til måltidsbransjen med særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket
-Jeg er servitør, er Torills klare presisering. Hun har mange hatter, og mange titler; alt fra restauranteier til sirkusprinsesse, men det er servitør hun er. – Det er veldig viktig at man har både referansepersoner, ikke minst en slik pris som har status og ettertraktet, slik at de som skal velge seg en yrkesvei ser at servitør er et attraktiv yrke, sier hun, og trekker også frem fagyrker som kokk, pølsemaker, fiskehandler og kjøttskjærer. – Ta fagbrev! Det er en god yrkesvei, er Torill Renaas sterke oppfordring.
Nøkkelord
Kontakter
Torill Renaa,
Vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2020
Tlf 95762148
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noNina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder



Om Matmerk
FAKTA
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2020
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blitt en anerkjent og attraktiv pris. Prisen deles ut til en formidler av norsk matkultur og norske matverdier. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70 årsdag. Og er faktisk Norges eldste matpris. Matkulturprisen deles i år ut for 26 ende gang – i regi av Matmerk. Prisen er et stipend på 30.000 kroner, og et flott diplom.
Vinneren er avgjort av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Juryen består av Andreas Viestad, Einar Risvik, Magne Rugsveen, Liv Kongsten, Nina Sundqvist og Nina Wærnes Hegdahl.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant andre:
2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler
2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost
2017: Inge Johnsen, eier og driver av LianTunet og Lian Restaurant,
2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm.dir. ved Røros Hotell.
2015: Blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen
2014: Matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang
2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta
2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
2008: Matskribent Tove Diesen
2007: Osteprodusent Pascale Baudonne
Følg saker fra Matmerk
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Matmerk
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
ASK gård hedret med pris under NM i kjøttprodukter3.11.2020 09:39:17 CET | Pressemelding
- Matmerkprisen kom som lyn fra klar himmel for oss - det var ikke en pris vi visste vi var aktuelle for. Vi hadde på TVen og ventet egentlig bare på de kategoriene vi var aktuelle for. Da vi skjønte at det var oss Nina Sundqvist snakket om ble vi litt paffe. Vi føler det er en pris hvor en hedres for lang og tro tjeneste i faget, sier Kristoffer Evang, daglig leder hos ASK gård.
Lokalmat midt i Oslo22.10.2020 09:00:00 CEST | Pressemelding
Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare AS ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser. Det er første gang Spesialitet tildeles produkter fra Oslo.
Siste sjans til å stemme på kandidatene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris19.10.2020 08:30:13 CEST | Pressemelding
Publikumstemmene er viktige for hvem som får Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Det er tett mellom kandidatene og bare 12 dager igjen å stemme på. - Nå er det bare å stemme på sin kandidat inn mot fristen, det blir en utrolig spennende sluttspurt, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.
Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv9.9.2020 13:52:09 CEST | Pressemelding
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sto for tildelingen av hedersmerket Spesialitet til Epleblomstens Eple og Bringebærdrikk og Bakstelaugets Kling i fruktbygda Gvarv tirsdag 8. september.
God og gammel oppskrift ble hedret9.9.2020 12:50:59 CEST | Pressemelding
«Havremarvkjeksen vekker gode barndomsminner hos mange av kundene våre og hemmeligheten er en god gammel oppskrift med hel havre. At vi nå får Spesialitetsmerket er selvfølgelig stor stas», sier Mia Therese Sollihaug som er gründer og produktutvikler i Lykkemat som holder til i Selbu.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom