Mattilsynet

Importerte sukkererter bør få et raskt oppkok før bruk

Del

I Norge spiser vi ofte rå sukkererter. Sukkererter som er importert, kan komme fra land hvor det er dårligere hygieneforhold enn ved matproduksjon i Norge. Importerte sukkererter bør derfor få ett raskt oppkok før servering. Salater og urter som er importert fra land med varmt klima bør alltid skylles godt. Rent vanningsvann kan være mangelvare i mange land.

Importerte sukkerertene kan være forurenset med bakterier som E.coli, Salmonella og Shigella. Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises (Illustrasjonsfoto: Scanpix).
Importerte sukkerertene kan være forurenset med bakterier som E.coli, Salmonella og Shigella. Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises (Illustrasjonsfoto: Scanpix).

I mange av landene vi importerer fra, blir sukkererter tradisjonelt varmebehandlet før de spises. Varmebehandling reduserer mengden smittestoffer, slik at sukkererter som i utgangspunktet har dårlig hygienisk kvalitet, ikke nødvendigvis skaper problemer i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne rå, og det stiller høyere krav til hygienisk standard under produksjonen.

Kan gi sykdom

-I varmere land kan det ofte være mer smitte i produksjonsmiljøet. Det gir en større sjanse for at det kan være bakterier eller parasitter på importerte grønnsaker derfra. Sukkererter er et produkt vi vet kan gi sykdom. I desember 2019 ble flere personer i Oslo syke med mage-tarm-symptomer og årsaken viste seg å være bakterien Shigella sonnei i importerte sukkererter fra Kenya. Mattilsynet anbefaler derfor å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises, sier Annette Haugane, avdelingsleder for import og grensekontroll i region Stor-Oslo.

 Mange, både familier og barnehager, bruker sukkererter som sunn snacks til små barn.
- Små barn er mer ømfintlige, så skal du gi importerte sukkererter til barn, er det ekstra viktig å huske på å forvelle, sier Annette Haugane.

Ferdigpakkede sukkererter er ofte merket med hvordan de skal behandles. Du bør derfor alltid sjekke merkingen og følge anvisningen på produktene. Dersom du kjøper importerte sukkererter i løsvekt, anbefaler Mattilsynet at du forveller dem.

Skyll alltid bladgrønnsaker og krydderurter

Forbrukere skal også være oppmerksom på bladgrønnsaker og krydderurter som er importert fra land med varmt klima og hvor rent vanningsvann kan være mangelvare. I Norge har vi hatt et økende antall sykdomsutbrudd de senere årene. Gressløk, basilikum og koriander har vært mistenkt kilde til smitte. Blant bladgrønnsaker har spinat, ruccola og lollosalat vært knyttet til sykdomsutbrudd. Smittestoffene er oftest bakterier som Salmonella og E. coli, men virus og parasitter kan også forekomme.

Både salater og krydderurter har en utforming som gjør at produktene lett kan fange opp smittestoffer fra forurenset vanningsvann eller uhygienisk håndtering. De aller fleste bakterier dør ved oppvarming til over 70 grader. Risikoen for smittestoffer kan også reduseres ved å legge slike importerte grønnsaker i eddikvann.

-Mange drysser krydderurter på toppen av ferdiglagede matretter, og det kan gi gode vilkår for vekst av bakterier om maten blir litt lunken før den spises. Dersom det ikke er aktuelt å varmebehandle krydderurtene, bør du først legge dem i eddikskyllevann og tilsette krydderurtene umiddelbart før servering, når retten er rykende varm. Det er også mindre risiko for vekst av bakterier dersom du serverer krydderurtene i en skål ved siden av, i stedet for å drysse på toppen av hele retten på serveringsfatet eller i gryten, sier Anette Haugane.

Oppskrift på eddikskyll

Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la bladene ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.
NB! 35% eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger, se Giftinformasjonen.

De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som f.eks. spirer.

Du bør også være oppmerksom på importert fersk minimais, asparges og fryste bær. Les mer om det på Matportalen Skyll eller kok frukt, bær og grønnsaker

Faktaboks:

Fakta om tarmbakterier

Salmonella er bakterier som utskilles via avføring fra mennesker og dyr. Det er mer enn 2500 varianter av bakterien som har varierende evne til å gi sykdom. Bakteriene gir vanligvis en lokal tarminfeksjon med symptomer som diare, feber og nedsatt allmenntilstand, men Salmonella kan også gi alvorlig sykdom.

Shigellaer bakterier som tilføres mat fra mennesker, enten direkte via håndtering eller indirekte fra forurensning med avføring eller kloakkforurenset vann. Antallet bakterier som skal til for å gi sykdom er svært lav, og symptomer er diaré, magekramper, oppkast, og feber.Alvorlighetsgrad avhenger av bakterieart.

 E.coli er bakterier som normalt finnes i tarmen hos dyr og mennesker og det er mange hundre varianter. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter kan feste seg i tarmen hos mennesker og danne giftstoff som kan føre til en alvorlig tarminfeksjon. Sykdom kan gi diaré, også få blodig diaré. I noen tilfeller kan det også oppstå en alvorlig følgesykdom (hemolytisk uremisk syndrom, HUS) med påfølgende nyresvikt.

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Importerte sukkerertene kan være forurenset med bakterier som E.coli, Salmonella og Shigella. Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises (Illustrasjonsfoto: Scanpix).
Importerte sukkerertene kan være forurenset med bakterier som E.coli, Salmonella og Shigella. Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises (Illustrasjonsfoto: Scanpix).
Last ned bilde
Annette Haugane, avdelingsleder for import og grensekontroll i region Stor-Oslo (Foto: Mattilsynet).
Annette Haugane, avdelingsleder for import og grensekontroll i region Stor-Oslo (Foto: Mattilsynet).
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Lav til moderat risiko for fugleinfluensa i Norge, viktig å varsle om døde fugler19.11.2020 10:37:43 CETPressemelding

Høsttrekket av fugler er i gang, og med det kommer smitterisikoen for fugleinfluensa. Risikoen i Norge regnes som lav til moderat, men det er allikevel viktig å ha øynene med seg. Hvis du kommer over døde fugler av visse risikoarter, er det viktig at du varsler Mattilsynet. Fugleinfluensa er først og fremst en risiko for fugler og ikke mennesker, risiko for smitte til mennesker vurderes som svært lav.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom