Importerte sukkererter bør få et raskt oppkok før bruk
I mange av landene vi importerer fra, blir sukkererter tradisjonelt varmebehandlet før de spises. Varmebehandling reduserer mengden smittestoffer, slik at sukkererter som i utgangspunktet har dårlig hygienisk kvalitet, ikke nødvendigvis skaper problemer i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne rå, og det stiller høyere krav til hygienisk standard under produksjonen.
Kan gi sykdom
-I varmere land kan det ofte være mer smitte i produksjonsmiljøet. Det gir en større sjanse for at det kan være bakterier eller parasitter på importerte grønnsaker derfra. Sukkererter er et produkt vi vet kan gi sykdom. I desember 2019 ble flere personer i Oslo syke med mage-tarm-symptomer og årsaken viste seg å være bakterien Shigella sonnei i importerte sukkererter fra Kenya. Mattilsynet anbefaler derfor å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises, sier Annette Haugane, avdelingsleder for import og grensekontroll i region Stor-Oslo.
Mange, både familier og barnehager, bruker sukkererter som sunn snacks til små barn.
- Små barn er mer ømfintlige, så skal du gi importerte sukkererter til barn, er det ekstra viktig å huske på å forvelle, sier Annette Haugane.
Ferdigpakkede sukkererter er ofte merket med hvordan de skal behandles. Du bør derfor alltid sjekke merkingen og følge anvisningen på produktene. Dersom du kjøper importerte sukkererter i løsvekt, anbefaler Mattilsynet at du forveller dem.
Skyll alltid bladgrønnsaker og krydderurter
Forbrukere skal også være oppmerksom på bladgrønnsaker og krydderurter som er importert fra land med varmt klima og hvor rent vanningsvann kan være mangelvare. I Norge har vi hatt et økende antall sykdomsutbrudd de senere årene. Gressløk, basilikum og koriander har vært mistenkt kilde til smitte. Blant bladgrønnsaker har spinat, ruccola og lollosalat vært knyttet til sykdomsutbrudd. Smittestoffene er oftest bakterier som Salmonella og E. coli, men virus og parasitter kan også forekomme.
Både salater og krydderurter har en utforming som gjør at produktene lett kan fange opp smittestoffer fra forurenset vanningsvann eller uhygienisk håndtering. De aller fleste bakterier dør ved oppvarming til over 70 grader. Risikoen for smittestoffer kan også reduseres ved å legge slike importerte grønnsaker i eddikvann.
-Mange drysser krydderurter på toppen av ferdiglagede matretter, og det kan gi gode vilkår for vekst av bakterier om maten blir litt lunken før den spises. Dersom det ikke er aktuelt å varmebehandle krydderurtene, bør du først legge dem i eddikskyllevann og tilsette krydderurtene umiddelbart før servering, når retten er rykende varm. Det er også mindre risiko for vekst av bakterier dersom du serverer krydderurtene i en skål ved siden av, i stedet for å drysse på toppen av hele retten på serveringsfatet eller i gryten, sier Anette Haugane.
Oppskrift på eddikskyll
Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la bladene ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.
NB! 35% eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger, se Giftinformasjonen.
De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som f.eks. spirer.
Du bør også være oppmerksom på importert fersk minimais, asparges og fryste bær. Les mer om det på Matportalen Skyll eller kok frukt, bær og grønnsaker
Faktaboks:
Fakta om tarmbakterier
Salmonella er bakterier som utskilles via avføring fra mennesker og dyr. Det er mer enn 2500 varianter av bakterien som har varierende evne til å gi sykdom. Bakteriene gir vanligvis en lokal tarminfeksjon med symptomer som diare, feber og nedsatt allmenntilstand, men Salmonella kan også gi alvorlig sykdom.
Shigellaer bakterier som tilføres mat fra mennesker, enten direkte via håndtering eller indirekte fra forurensning med avføring eller kloakkforurenset vann. Antallet bakterier som skal til for å gi sykdom er svært lav, og symptomer er diaré, magekramper, oppkast, og feber.Alvorlighetsgrad avhenger av bakterieart.
E.coli er bakterier som normalt finnes i tarmen hos dyr og mennesker og det er mange hundre varianter. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter kan feste seg i tarmen hos mennesker og danne giftstoff som kan føre til en alvorlig tarminfeksjon. Sykdom kan gi diaré, også få blodig diaré. I noen tilfeller kan det også oppstå en alvorlig følgesykdom (hemolytisk uremisk syndrom, HUS) med påfølgende nyresvikt.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Bilder
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom