Frende Forsikring

Ikke ta denne sjansen dagen etter julebordet

Del

1 av 3 har kjørt uten å vite om de er edru dagen derpå. I fjor ble dobbelt så mange drept av ruskjøring som året før.

Du skal vite at du er helt edru før du kjører bil etter julebordet. Er du usikker, la bilen stå! Foto: Pixabay.
Du skal vite at du er helt edru før du kjører bil etter julebordet. Er du usikker, la bilen stå! Foto: Pixabay.

- Julebord eller ei, du skal ikke tro at du er edru før du kjører bil. Du skal vite, eller la bilen stå, sier Roger Ytre-Hauge. Som fagsjef på motor i Frende Forsikring anbefaler han en kjørefri dagen derpå, hvis det ble litt innabords på julebordet.

- Det er skremmende at 1 av 3 har satt seg usikre bak rattet. Da er du en stor fare for deg selv og uskyldige barn og voksne, sier fagsjefen.

Tallene kommer fra en undersøkelse YouGov har gjort for Frende Forsikring.

- Ikke uventet
- Det er beklageligvis ikke uventet, sier advokat Harald Fjeldstad. Han jobber med flere hundre promillekjøringssaker årlig.

- Det er svært foruroligende at en tredjedel er villig til å ta sjansen på å sette seg bak rattet uten å være sikre på at de er edru, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

- Jeg har mange klienter som oppriktig har trodd at alkoholen har vært ute av kroppen, men så var den ikke det likevel. Alle foretar nok ikke en like god kontroll, men føler seg "fin" og antar at oppdagelsesrisikoen er lav, sier advokat Fjeldstad.

Politiet tar rundt 10.000 rus-kjørere hvert år.

Flest menn tar sjansen
Undersøkelsen til Frende viser at det er flest menn som kjører selv om de er usikker. 38 prosent av menn har gjort det, mot 25 prosent av kvinnene.

Ved utgangen av oktober hadde 87 personer mistet livet i trafikken totalt sett i 2019.

Tallene kommer fra Trygg Trafikk.

Fengsel og avslag på forsikringen
Hvis du havner i en ulykke og det bevises at du har kjørt i ruspåvirket tilstand får du trøbbel både med politiet og forsikringsselskapet. Politiet kan reagere med bot, inndratt førerkort, tiltale og fengselsstraff. Forsikringen kan gi deg opptil 100 prosent avkortning og mulig regresskrav.

- Ikke ta sjansen, ta ansvar! Vi har sett nok stygge ulykker etter ruskjøring. Det må vi få satt en stopper for – både i julebordsesongen og ellers, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

FAKTA: Slik straffes du
Promillegrensen for bil i Norge er 0,2. Blir du stoppet med promille over dette venter det reaksjoner. Det finnes unntak og nyanser til reglene under. For eksempel blir straffen strengere hvis du forårsaker en ulykke i ruspåvirket tilstand.

Promille 0,2-0,5

  • Bot på 6000-10000 kroner

Promille 0,5-1,2

  • Betinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 1 år

Promille over 1,2

  • Ubetinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 2 år
    (Kilde: Politiet)

FAKTA: 1 av 3 dødsulykker skyldes rus
108 mennesker døde på norske veier i 2018. 34 prosent av dødsulykkene skyldtes rus, enten alkohol, narkotika eller blandingsrus. I 2017 var det 20 prosent av dødsulykkene som skyldtes rus.
(Kilde: MA – Rusfri Trafikk)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Du skal vite at du er helt edru før du kjører bil etter julebordet. Er du usikker, la bilen stå! Foto: Pixabay.
Du skal vite at du er helt edru før du kjører bil etter julebordet. Er du usikker, la bilen stå! Foto: Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom