Ikke overrasket over Forbrukerrådets konklusjon om klemmeposene
Forbrukerrådet advarer mot «sukkerbomber»
Fruktmos på klemmepose gir mer sukker enn små barn bør få i seg på én dag, og markedsføres som sunne alternativer til frukt og bær. Forbrukerrådet reagerer og krever at myndighetene følger opp egne forpliktelser om å rydde opp i markedet. Skriver Forbrukerrådet på sin nettside. Les hele undersøkelsen: Innhold og merking av fruktpureer og fruktgummi til småbarn.
Selv om produktene ikke er tilsatt raffinert sukker, inneholder de ofte konsentrert eplejuice eller annet fruktkonsentrat og gir et langt høyere fruktsukkerinnhold enn frukten eller bærene naturlig vil inneholde.
- Jeg synes det er uheldig at noen aktører har markedsført sine produkter som «en av fem om dagen», sier Iselin Sagen. Jeg mener at dette er villedende.
Foreldre vil det beste for barna sine og ønsker å ta gode valg. Allerede samme dag som denne undersøkelsen ble publisert observerte hun andre småbarnsmødre spørre etter råd i frustrasjon på sosiale medier. Hva skulle de gi nå? Svaret er jo så enkelt mener hun, det er jo bare å bruke frukt og bær i sin naturlige form.
Gir ikke klemmeposer til babyen sin
Fiber gir struktur til maten, metthetsfølelse, binder vann og bidrar til en god fordøyelse. Frukt og bær inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler som babyen trenger, og bør inkluderes som en del av kostholdet. Rådet om 5 om dagen (halvparten frukt og halvparten grønnsaker) gjelder for babyer og små barn også. Når frukt og bær bearbeides slik den gjør i noen av disse barnematproduktene som er å finne på markedet i dag, er fiberet i svær stor grad brutt ned og man finner et langt høyere konsentrert fruktsukkerinnhold.
- Jeg har aldri hatt behovet for å gi en klemmepose til babyen min enda. Han spiser frukt og bær og koser seg med det. Jeg synes det er like enkelt å ha med meg en banan på farten, den er jo ferdig emballert fra naturens side. Jeg moser den lett med en gaffel. Stellebaggen rommer jo så mye, en gaffel og et lite plastfat tar ikke store plassen. I starten ble bananen helt finmost, men etter hvert er det viktig også å lære seg hvordan en banan ser ut og også å tygge biter. Jeg har hørt om babyer som peker på gule klemmeposer med banan og sier «banan», forteller Sagen.
Barn kan gjerne få smake frisk frukt allerede fra 4 måneders alder, men da i most form. Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til 6 måneders alder, men noen små smaksprøver kan man gjerne prøve før den tid, frukt og grønnsaksmoser er fint å starte med. Epler og pærer kan være hardt for magen i starten så det er best å skrelle og koke litt og så mose, frem til 7-8 måneders alder. Det er fint å teste ut forskjellige smaker og konsistenser. Nå er det tid for norske jordbær og både små og store nyter den norske sesongen.
- Jeg vasker og kutter opp jordbær, og det går ned på høykant. Babyen gaper høyt opp når han ser de røde bærene, smiler ernæringsrågiveren.
Spist er spist
- Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for at man har gitt barnet noen klemmeposer eller fruktgummier. Vi gjør alle det vi tenker er det beste for våre små og klemmeposene har nok ikke gjort noen skade. En klemmepose av og til som dessert er greit, men prøv gjerne å se hvor enkelt det er med helt vanlig frukt og bær til hverdags!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom