Grønt Fokus

Ikke gå i hagestuefella!

Del

Nå er det ett år siden vi fikk bygge drivhus og hagestuer uten å søke. Det gjør at langt flere enn tidligere bygger seg en hagestue, men noen bygger ulovlig uten å vite det.

Sommerkos
Sommerkos

For noen år siden kom en lovendring som gjorde det mulig å bygge større frittstående bygg uten å søke. Fasadepåkoblede bygg måtte derimot fremdeles innom kommunens bord, før man kunne gå i gang. Fra første mai i fjor fikk du endelig bygge mindre tilbygg på inntil 15 kvadratmeter uten å søke. Det ga mange initiativ til å bygge en hagestue eller en vinterhage på huset sitt. 

- Det siste året har vi opplevd god vekst i hagestuesalget, og en del av årsaken kan godt ligge i det nye regelverket, sier markedskoordinator Thore Fossheim i Grønt Fokus, og legger til at det er godt at langt flere nå får realisert hagestuedrømmen, uten kompliserte søknadsprosesser.

Hagestue- og drivhuseksperten Grønt Fokus veileder mange kunder i hvilken hagestue de bør velge, og hvordan den skal settes opp. De erfarer at flere trenger veiledning på at det nye regelverket ikke gir fullt frislipp på vinterhager og hagestuer.

- Forenklingen i regelverket har gjort det vesentlig enklere for folk å bygge drivhus og hagestue, men samtidig må huseier selv sette seg bedre inn i regelverket. Bygger du ulovlig kan det bli dyrt og tidkrevende å rydde opp i ettertid, forklarer Thore Fossheim i Grønt Fokus, spesielt om du en gang skal selge eiendommen din.

På kommunens nettside finner du situasjonskart for eiendommen, reguleringsplan, kommuneplanens arealdel og kommunale vedtekter, som det er viktig å sette seg godt inn i. I tillegg har eiendommen din gjerne en begrensing på hvor mye areal eller volum du kan ha bygninger på, samt om det er en byggegrense mot vei eller nabo.

- Du møter utfordringer om du vil utvide for eksempel en bevaringsverdig bygning eller bygge i nærheten av sjø og vassdrag, vei, trikk eller jernbane. Er du usikker bør du sjekke med kommunen. Her er det nemlig enklere å få tillatelse enn tilgivelse, sier Thore Fossheim, markedskoordinator i Grønt Fokus.

Grønt Fokus har merket en voldsom økning i salget av drivhus, vinterhager og hagestuer de siste par årene.

Grønt Fokus 5 hagestuetips:

  1. Definer behovet ditt. Ønsker du å gjøre hagestuen om til en helårs vinterhage må valget tas tidlig. Tilfører man bare litt ekstra varme kan man sitte og spise en lang helgefrokost i en varm vinterhage en kald desemberdag.
  2. Plasser hagestuen. Ta noen kopier av hustegningene og skisser hvor og hvordan dere vil ha hagestuen. Det kan være bra å plassere den i tilknytning til stuen eller kjøkkenet. Tenk på hagen, trær og innsyn, sol og skygge, morgensol eller kveldssol.
  3. Bestem størrelsen. Hva vil du ha plass til? Tenk gjennom alt fra møbler til planter og bursdagsselskap. Vår erfaring er at folk oftere bygger for lite enn for stort. Få oversikt over størrelse i denne guiden https://www.grontfokus.no/cguide/step1
  4. Undersøk om du må søke. Gå inn på nettsiden til din kommune. Sjekk situasjonskart for eiendommen, reguleringsplan, kommuneplanens arealdel og kommunale vedtekter. Her er det også mye god hjelp å få i denne veiviseren: https://dibk.no/verktoy-og-veivisere/bygg-uten-a-soke-tilbygg/
  5. Planlegg bygging. Tenk gjennom hva du skal gjøre og når. Hva starter du med? Må terrassen oppgraderes først? Gjør du alt selv eller setter du noe ut til en håndverker?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Grønt Fokus

Grønt Fokus
Grønt Fokus
Mjåvannsvegen 54
4628 Kristiansand

https://www.grontfokus.no/

Grønt Fokus har gjort den norske sommeren lenger gjennom 30 år med drivhus, hagestuer, vinterhager, og utstyr til hjem og hage. Selskapet setter kunderelasjonen først og vektlegger tilgjengelig kundeservice og rådgiving med egne eksperter og et bredt sortiment av standardiserte varer av høy kvalitet til en lav pris, ofte under eget merke. Produktene er testet for norske forhold og flere har fått kvalitetsstempelet «P-merke», som er et stempel fra Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt. Grønt Fokus selger produkter i hovedsak gjennom en profesjonell nettside, som vektlegger råd, veiledning og transparente priser. Grønt Fokus har i tillegg utstillingsbutikker i Oslo, Stavanger, Bergen og Kristiansand (HK). Grønt Fokus er eid av Skånska Byggvaror, og er en del av Byggmax Group.

Følg pressemeldinger fra Grønt Fokus

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Fokus på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt Fokus

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom