Hva slags gulv bør du velge i drivhuset?

Del

Så fort tomater og agurker blir spiseklare ute i hagen, begynner en ny generasjon hobbygartnere å drømme om et eget drivhus. En merkbar trend som går minst 10 år tilbake i tid. Med disse drivhusdrømmene kommer det faste spørsmålet som alle stiller seg; hva slags fundament og gulv bør jeg velge?

Et jungeldrivhus blir ekstra pent med fliser på betongsålen. Kundebilde fra Bergen. (FOTO: Grønt Fokus)
Et jungeldrivhus blir ekstra pent med fliser på betongsålen. Kundebilde fra Bergen. (FOTO: Grønt Fokus) Grønt Fokus Grønt Fokus

Det er ikke noe entydig svar på dette, for det finnes flere gode løsninger. Spørsmålet blir derfor heller hva som er best for deg. La oss skissere opp noen av de mest populære løsningene, vel vitende om at det helt sikkert finnes flere måter å gjøre det på.

Å feste drivhuset direkte i plenen

Dette var nok en mer vanlig fremgangsmåte før i tiden, men fungerer fremdeles godt i dag. Drivhus kommer som regel med inkluderte jordspyd, som festes til drivhussokkelen som igjen slås ned i bakken. Her er det viktig å ha en helt rett plen, slik at det blir helt tett under sokkelen. Dette er også den rimeligste måten å feste et drivhus på.

Ulempen er ofte at det blir vanskelig å klippe gresset både på utsiden og innsiden av drivhuset. Denne metoden er ofte valgt der man ønsker å dyrke planter med store røtter direkte i bakken, slik som f.eks. en drueplante.

Å støpe en hel betongplate

Å montere drivhuset på en helstøpt betongplate har blitt mer vanlig de siste årene. Denne metoden er mest brukt blant de som bare skal dyrke planter i små og store potter. Mange velger å legge inn en sluk i sålen, som enkelt kan lede vaskevann og skitt bort, og flere velger også å fliselegge sålen.

Ulempen ved denne metoden er den store «kladeisen» med sement, som blir vanskelig å fjerne en gang i framtiden. Fordelen er at drivhuset blir veldig godt festet og at drivhuset fort blir veldig vakkert, spesielt med pene og mønstrede fliser.

Sett drivhuset på en støpt ringmur

Noe av det viktigste med et fundament er jo at drivhuset skal kunne stå trygt når vinden tar tak. Å støpe en hel såle er ikke fristende for mange, men å støpe en ringmur blir ofte et fint kompromiss.

- Dette spørsmålet får vi hvert eneste år og dette er kanskje den mest anbefalte metoden, sier Thore Fossheim i Grønt Fokus.

- Du bruker ikke så mye betong og drivhuset står like godt. Hvis man i drivhuset nede i gulvet deretter lager et rutenett av trebjelker, og fyller disse med stein og pukk, så oppnår man både god drenering og at rutenettet av tre hindrer pukken å flytte på seg. Da får man et jevnt og pent underlag som i tillegg er bedre å gå og stå på, sier Fossheim videre.

- Hver rute i et slikt rutenett kan være ca. 1 m2 og flukte med ringmuren, sier Grønt Fokus representanten.

Plasser drivhuset på en terrasse

Hvis du ikke har en stor hage, kan du med fordel plassere drivhuset på terrassen. Man må bare sørge for å feste drivhuset ekstra godt.

På sommeren vil den varme solen ofte få treverket til å trekke seg sammen og man får da bredere gliper i gulvet. Ulempen er at dette kan føre til mer trekk og undertrykk i drivhuset, spesielt om terrassen er bygget slik at vinden blåser rett inn under terrassen. På den annen side vil dette også føre til bedre lufting av drivhuset og minske risikoen for sykdommer.

Hva ønsker du å oppnå med drivhuset?

Det er kanskje det viktigste spørsmålet, for et svar her vil ofte også gi deg svar på hvordan du skal fundamentere et nytt drivhus.

- Drivhus kommer i flere former og størrelser, og ikke minst prisklasser. Er drivhuset stort og dyrt velger flere å gå for en helstøpt såle. Mellomstore og små drivhus brukes oftere av de med mer fokus på selve dyrkingen av planter og grønnsaker, og da er vår oppfatning at en ringmur er mest praktisk og hensiktsmessig, avslutter Thore Fossheim i Grønt Fokus.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Grønt Fokus

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Fokus på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt Fokus

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye