Ideelle aktører utraderes i asyldrifta
– I går kom telefonen om at Jølster mottak legges ned. For oss er dette enda en spiker i den kista vi opplever at regjeringen snekrer for ideelle aktører som driver asylmottak, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp har drevet mottaket i Jølster siden 2010. Oppsigelsestiden er på fire måneder. Det vil si at mottaket må stenge i løpet av juni.
Straffes for å vektlegge kvalitet
Folkehjelpa vil sitte igjen med 4 mottak etter sommeren 2017. Dermed vil ideelle aktører totalt stå for rundt 10 prosent av mottaksdrifta, mens kommersielle aktører står for rundt 70 prosent.
– De prioriteringene som UDI tvinges til å gjøre nå, er å gå bort fra kvalitet og sette pris først. Vi opplever at vi straffes for å vektlegge kvaliteten i tilbudet til beboerne og anstendige arbeidsforhold for våre ansatte. Jølster mottak er et soleklart eksempel på at bokvalitet og samarbeid med lokalsamfunnet overhode ikke er tatt hensyn til i vurderingen av nedleggelse, sier Westhrin.
Det er politisk bestemt at det skal være et tredelingsprinsipp for UDIs anskaffelsene av mottaksplasser. Det innebærer at både kommunale, ideelle og kommersielle aktører skal være representert.
– Den praksisen UDI nå har, hvor pris avgjør, strider med dette målet. Vi håper stortinget nå vil ta tak i dette og komme med helt konkrete instrukser som gjør at det blir mulig å være ideelle aktører som fremmer kvalitet innen drift av asylmottak også fremover, sier Westhrin.
I integreringsmeldingen fra mai 2016 står det at «UDI skal aktivt oppfordre kommuner og frivillige organisasjoner til å etablere og drive mottak, og skal innenfor rammene av regelverket legge til rette for at disse aktørene kan være driftsoperatører for mottak».
– Det blir svært utfordrende å opprettholde mottaksdrifta når vi sitter igjen med så få mottak som det vi gjør nå. Når Jølster mottak legges ned er det en marginalisering av Norsk Folkehjelp som aktør. Vi har stor kompetanse på dette feltet og høsten 2015 viste vi stor beredskapsevne. Den vil nå bli svekket, sier Westhrin.
I praksis et integreringsmottak som legges ned
– Jølster mottak har på mange måter vært et «integreringsmottak» lenge før den termen ble funnet på. Det er et paradoks at akkurat det mottaket legger ned samtidig som det opprettes det man nå definerer som integreringsmottak, sier Westhrin.
Mottaket har nå 106 beboere hvorav 23 er barn.
– Vi har mange lengeværende beboere som er godt etablert her i Jølster. Noen har bodd her siden 2010. Barna går i barnehagen og på skolen. Når mottaket legges ned må de flytte og rives opp med rota nok en gang. For oss som jobber her er det vanskelig å håndtere. Det er stikk i strid med alt vi kan tenke oss er til beste for både barna og de voksne, sier mottaksleder Grete Apelseth.
Norsk Folkehjelp har ni ansatte ved mottaket. De ble orientert om nedleggelsen umiddelbart etter at beskjeden fra UDI kom mandag morgen.
– Her har vi mange ansatte med en solid kompetanse bygget opp over tid. Da er det ekstra trist å måtte la de gå, sier Westhrin.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgHenriette Killi WesthrinGeneralsekretær
Tel:907 96 835Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom