Norsk Folkehjelp

ICBL ber landene gjøre en Minefriverden2025 til en realitet

Del

Den internasjonale kampanjen for å forby landminer (ICBL) vender tilbake til Oslo denne uken, 22 år etter å ha mottatt Nobels fredspris sammen med Jody Williams, og ber partene om å gjøre alle mulige tiltak for å sikre minerydding, ødeleggelse av lagre, og hjelp til ofre innen 2025.

"Vi er tilbake i Oslo for å få slutt på lidelsene forårsaket av landminer en gang for alle," sa ambassadør Tun Channareth, som mottok Nobelprisen på vegne av ICBL, med Williams i 1997. 

Cirka 180 ICBL-delegater, inkludert overlevende landmineofre og mineeksperter som representerer mer enn 100 land, var sammen med kongelige gjester Kronprins Haakon av Norge samt Minekonvensjonenes spesielle utsendinger HRH Prinsesse Astrid av Belgia og HRH-prins Mired bin Ra'ad bin Zeid fra Jordan mandag kveld for åpningsseremonien for den fjerde revisjonskonferansen for en minefri verden.

ICBL støtter sterkt åpningserklæringen fra den norske utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide der hun bemerket Norges faste forpliktelse for å oppnå global minerydding og bistand til alle ofre innen 2025 og oppfordret alle land som ikke har sluttet seg til Minekonvensjonen å slutte seg til. 

Statsparter og observatører møtes 25. - 29. november i Oslo for å bli enige om en handlingsplan for å oppnå en minefri verden innen 2025 og eliminere nye mineofre - et mål som ble fastsatt av statene på Maputo Review Conference 2014. 

"Denne konferansen handler om å anerkjenne den 20-årige suksessen for Minekonvensjonen og sørge for at partnerskapet mellom det sivile samfunn og statene forblir sterkt for å oppnå et minefritt 2025," sa ICBL-delegasjonssjefen, Steve Goose. 

Til tross for de store gevinstene konvensjonen har oppnådd ved å redusere de årlige landmineulykkene - anslått til over 20 000 på begynnelsen av 1990-tallet - registrerte ICBLs LandmineMonitors 2019-rapport at 6 877 mennesker ble drept eller skadet av miner og ERW i 2018. De aller fleste av de rapporterte skadelidte var sivile (71%) hvor barn utgjør mer enn halvparten av disse igjen. Væpnet konflikt og vold i stor skala, spesielt i Afghanistan, har resultert i en økning den siste tiden, særlig relatert til ikke-statlig væpnete gruppers bruk av improviserte miner. 

"Denne traktaten har reddet hundretusener av liv, men trenden nå med økte skadde pga bruk av improviserte miner, gjør det avgjørende at statene på nytt, denne uken utvider og fortsetter å oppfylle traktatens forpliktelser innen 2025," sa ICBL-direktør, Hector Guerra 

Bare et land, som ikke er part i Minekonvensjonen - Myanmar - og et lite antall ikke-statlige væpnede grupper brukte landminer i 2018 i følge Monitor-rapporten. I dag er det 164 stater som er part i Minekonvensjonen og et de facto-moratorium for produksjon og bruk av våpenet blant de fleste land i verden.

Links:

ICBL - www.icbl.org 

Mine Ban Treaty - www.apminebanconvention.org

Landmine and Cluster Munition Monitor Twitter - twitter.com/MineMonitor

ICBL Twitter - twitter.com/minefreeworld

ICBL Facebook - www.facebook.com/pg/minefreeworld/

Landmine Monitor 2019 landing page, including new maps - the-monitor.org/LM18

Monitor factsheets and infographics - the-monitor.org/en-gb/our-research/factsheets/2018.aspx

 

For more information, or to schedule an interview, contact/for mer informasjon ta kontakt med:

Jared Bloch, Advocacy and Communications Manager, (CET), Mobile/WhatsApp +41 (0) 78-683-4407 or email media@icblcmc.org

 Denne pressemeldingen er sendt ut på vegne av ICBL, som Norsk Folkehjelp er medlem av.

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Over 1000 parlamentarikere fra hele Europa advarer mot Israels planlagte annektering av Vestbredden24.6.2020 13:22:10 CESTPressemelding

Fire samfunnstopper og politikere fra Israel, sammen med 1080 parlamentarikere fra hele Europa, advarer i et brev mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.Blant de norske underskriverne er Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Ap.Norsk Folkehjelp mener at den varslete annekteringen fortjener en sterk reaksjon og mottiltak fra Norge og verdenssamfunnet og applauderer initiativet og bidrar til å spre brevet..

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!5.5.2020 08:00:00 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom