ICBL ber landene gjøre en Minefriverden2025 til en realitet
"Vi er tilbake i Oslo for å få slutt på lidelsene forårsaket av landminer en gang for alle," sa ambassadør Tun Channareth, som mottok Nobelprisen på vegne av ICBL, med Williams i 1997.
Cirka 180 ICBL-delegater, inkludert overlevende landmineofre og mineeksperter som representerer mer enn 100 land, var sammen med kongelige gjester Kronprins Haakon av Norge samt Minekonvensjonenes spesielle utsendinger HRH Prinsesse Astrid av Belgia og HRH-prins Mired bin Ra'ad bin Zeid fra Jordan mandag kveld for åpningsseremonien for den fjerde revisjonskonferansen for en minefri verden.
ICBL støtter sterkt åpningserklæringen fra den norske utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide der hun bemerket Norges faste forpliktelse for å oppnå global minerydding og bistand til alle ofre innen 2025 og oppfordret alle land som ikke har sluttet seg til Minekonvensjonen å slutte seg til.
Statsparter og observatører møtes 25. - 29. november i Oslo for å bli enige om en handlingsplan for å oppnå en minefri verden innen 2025 og eliminere nye mineofre - et mål som ble fastsatt av statene på Maputo Review Conference 2014.
"Denne konferansen handler om å anerkjenne den 20-årige suksessen for Minekonvensjonen og sørge for at partnerskapet mellom det sivile samfunn og statene forblir sterkt for å oppnå et minefritt 2025," sa ICBL-delegasjonssjefen, Steve Goose.
Til tross for de store gevinstene konvensjonen har oppnådd ved å redusere de årlige landmineulykkene - anslått til over 20 000 på begynnelsen av 1990-tallet - registrerte ICBLs LandmineMonitors 2019-rapport at 6 877 mennesker ble drept eller skadet av miner og ERW i 2018. De aller fleste av de rapporterte skadelidte var sivile (71%) hvor barn utgjør mer enn halvparten av disse igjen. Væpnet konflikt og vold i stor skala, spesielt i Afghanistan, har resultert i en økning den siste tiden, særlig relatert til ikke-statlig væpnete gruppers bruk av improviserte miner.
"Denne traktaten har reddet hundretusener av liv, men trenden nå med økte skadde pga bruk av improviserte miner, gjør det avgjørende at statene på nytt, denne uken utvider og fortsetter å oppfylle traktatens forpliktelser innen 2025," sa ICBL-direktør, Hector Guerra
Bare et land, som ikke er part i Minekonvensjonen - Myanmar - og et lite antall ikke-statlige væpnede grupper brukte landminer i 2018 i følge Monitor-rapporten. I dag er det 164 stater som er part i Minekonvensjonen og et de facto-moratorium for produksjon og bruk av våpenet blant de fleste land i verden.
Links:
ICBL - www.icbl.org
Mine Ban Treaty - www.apminebanconvention.org
Landmine and Cluster Munition Monitor Twitter - twitter.com/MineMonitor
ICBL Twitter - twitter.com/minefreeworld
ICBL Facebook - www.facebook.com/pg/minefreeworld/
Landmine Monitor 2019 landing page, including new maps - the-monitor.org/LM18
Monitor factsheets and infographics - the-monitor.org/en-gb/our-research/factsheets/2018.aspx
For more information, or to schedule an interview, contact/for mer informasjon ta kontakt med:
Jared Bloch, Advocacy and Communications Manager, (CET), Mobile/WhatsApp +41 (0) 78-683-4407 or email media@icblcmc.org
Denne pressemeldingen er sendt ut på vegne av ICBL, som Norsk Folkehjelp er medlem av.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom