I gang med neste generasjons matemballasje

Plast har en naturlig plass i manges hverdag på grunn av dens utallige bruksområder. Plast brukes blant annet i matemballasje fordi den har egenskaper som beskytter og bevarer maten.
Men økende plastforbruk og forsøpling har blitt et samfunnsproblem, og emballasje utgjør omtrent 40 prosent av alt plastforbruk i verden.
Verden skal gjennom et grønt skifte. Det vil bety begrensninger av plast og mer bruk av biobaserte materialer i emballasje, altså plast fra fornybare ressurser i stedet for olje og gass.
– Samtidig er det viktig å ikke glemme matsvinnet når man snakker om å begrense plastbruken. Miljøbelastningen ved å kaste mat er større enn belastningen ved å emballere den i plast, sier emballasjeforsker Marit Kvalvåg Pettersen.
Hun leder forskningsprosjektet «PackTech», der målet er å utvikle matemballasje som bevarer høy matkvalitet og reduserer plast- og matavfallet. Prosjektet er en intern satsing i Nofima og varer ut 2021.
Nanoteknologi som nytt satsingsområde
– For oss er det viktig at kompetanseoppbyggingen skal være basert på behovene i industrien. Gjennom satsningen på framtidens matemballasje vil vi sikre samspillet mellom forskningskvalitet, relevans, utvikling, innovasjon og kompetanseutvikling, sier Pettersen.
I «PackTech»-prosjektet jobber forskere på tvers av fagmiljøene i Ås og Stavanger innen en rekke fagfelt – som nanoteknologi og aktiv emballering, biomaterialer og prosessering. Ny forskning kombineres med eksisterende kompetanse.
Men et av satsingsområdene i prosjektet er relativt nytt for Nofimas emballasjeforskere, nemlig nanoteknologi.
– Nanoteknologi tillater oss å lage materialer med nye egenskaper. Enten ved å benytte nanopartikler som tilsetningsstoffer i emballasjen og dermed gjøre noe med egenskapene til materialene, som for eksempel økt stivhet eller bedre gass-barriere, eller ved å tilsette partikler som inneholder et stoff som kan gjøre noe aktivt i pakningen, sier Pettersen.
Det sistnevnte kalles «aktiv emballering» på fagspråket.
Gir maten lengre holdbarhet
– Aktiv emballering betyr at emballasjen gjør noe «ekstra» med maten på innsiden. For eksempel kan den hindrer bakterier fra å vokse, forklarer Tina Gulin-Sarfraz. Hun er postdoktor i Nofima og står i spissen for forskningen på aktive emballasjeløsninger i pakkehallen på Ås.
Det er snakk om forskning på bittesmå materialer. En nanopartikkel er nemlig mellom 1 og 100 nanometer i diameter. Til sammenligning har et hårstrå en diameter på om lag 100 000 nanometer.
– Nanopartiklene har ulik form og overflate. Hvis man fyller overflaten deres med stoffer som innehar antimikrobielle funksjoner så kan man lage emballasje som gjør at det tar lengre tid før matproduktet får for høyt nivå av enkelte bakterier. Slik kan produktet bevare god kvalitet lengre og få økt holdbarhet, sier hun.
Det finnes en rekke antimikrobielle stoffer i naturen, som for eksempel i eteriske oljer fra kanel og bergmynte.
Løsningen på plastforsøpling
I oktober satte TV-aksjonen plastavfall på dagsorden i Norge. Plastforsøpling er en global miljøutfordring. Ifølge Marit Kvalvåg Pettersen er problemet også overforbruk og manglende gjenbruk.
– Det er ikke plasten i seg selv som er problemet. Det er vårt enorme forbruk og ubevisste og manglende etterbruk. Denne bevisstgjøringen er noe av det viktigste vi har satt i gang hos forbrukere, i butikkene og i matindustrien, sier hun.
I «PackTech»-prosjektet jobber forskerne i Stavanger med å teste hvorvidt nedbrytbare materialer, fra blant annet tang og tare, kan fungere som erstatning for fossilbaserte materialer til emballering av mat.
– Det sentrale er at emballasjen bør bestå av enklere materialer, såkalte monomaterialer, fremfor sammensatte materialer. Monomaterialer vil gjøre plasten lettere å gjenvinne, samtidig som maten blir bevart, sier Pettersen.
Nøkkelord
Kontakter
Emil BremnesKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 478 81 719emil.bremnes@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom