I år er det toppsesong for vår største frukt, Malus Domestica
- Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år faller denne dagen på tirsdag 28. september. En ekstra grunn til feiring i år er at sesongen vil gi oss nærmere en rekordavling, hele 10 000 tonn. Det blir mange norske epler til hver av oss. Det er bra, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Toril Gulbrandsen.
- Epler troner nemlig øverst på listen over de norske fruktene og er den største frukten vi har. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende, og en av de fruktene vi spiser aller mest av. Og sesongen for norske epler varer langt utover høsten.
Eple som snacks og mellommåltid
Epler har et høyt innhold av kostfiber som gir god metthetsfølelse, og i tillegg passer det fint som et lite mellommåltid fordi det inneholder få kalorier, og er lett å spise på farten. Eple renser tennene og gir deg frisk pust. Helsegevinstene blir stadig dokumentert og det er ikke rart at det heter «An apple a day keeps the doctor away”. Og ikke minst; eple er den beste snacksen og det perfekte mellommåltidet. Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.
Bruk epler i maten
Epler kan brukes til mer enn snacks og mellommåltider. Epler hører med i karriretter, og passer godt i salater og gryteretter. Eplemos er godt både på brødskiva og sammen med en god ost. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er en dessertfavoritt, for ikke å glemme eplepai, eplegrøt, eplemos og eplekake. Eplet er også en selvfølge i fruktsalater.
Prøv epler i gryteretter, denne nydelige høstgryten med eple og purre anbefaler vi.
Lyst på noe søtt med epler og lage en vri på epleterten? Lag en liten eplegalette til hver. Enkelt å lage og lett å imponere med.
Fun Facts om epler:
Straff for å gå på epleslang
I eldre Frostatingsloven (1100-1200) var det egen lov om epleslang. Det het at straffen for å stjele annen manns eple, var å erstatte verdien og i tillegg betale bøter.
- En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang.
- Epler har sin opprinnelse 8000 år tilbake i Kazakhstan.
- Det var munkene som satte i gang epleproduksjonen i vårt land, på 1300 tallet.
- Eple ble sett på som et bilde av verden.
- Konger og keisere fikk laget gullepler som de kunne holde i.På den måten viste de at hadde all makt i sin hule hånd.
- Eple ble brukt som premie under Olympiske leker i år 776 f.Kr.
Det latinske navnet for eple er Malus Domestica. Eple hører til rosefamilien og det er trolig søteplet som er det opprinnelige opphavet til de utallige kultiverte variantene i dag.
Om norske eplesorter
Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske eplesorten er Aroma, deretter følger Discovery og Summerred. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 taller, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep.
Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søtt og syrlig fruktkjøtt med sprø konsistens.
Rød aroma er vår største sort (forventet 3200 tonn)
Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Bunnfargen er gul, og den har et rødt kinn på solsiden.
Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne.
Aroma er et eple som egner seg meget godt til baking og ellers varmebehandling, da det er fast i kjøttet og har en god syrebalanse.
Discovery (forventet 1750 tonn)
Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Eplet er middels stort, flatrunde og svært velformet. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med syrlig og god aroma. Godt knaskeeple.
Sommerred (1670 tonn)
Summerred er middels stor, oval til eggeformet med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Middels fast, saftig og sprøtt fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet. Summerred er et godt spiseeple som også passer i salater, i kaker, stekte eller bakte, som mos, grøt og i smoothies.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom