Kasakhstans Ambassade i Norge

Hvorfor investere i Kasakhstan?

Del

Siden uavhengigheten i 1991 har Kasakhstan tiltrukket seg over 380 milliarder dollar i utenlandske direkteinvesteringer (FDI) og er dermed den største mottakeren av FDI i Sentral-Asia. Kasakhstans rike naturressurser, bedriftsvennlige miljø og statlige støtteordninger for bedrifter gjør landet til en viktig investeringsmål i turbulente tider.

Almaty - Kasakhstans forretningshovedstad (bilde: VisitAlmaty)
Almaty - Kasakhstans forretningshovedstad (bilde: VisitAlmaty)

Kasakhstan er verdens niende største land med en befolkning på over 19.7 millioner mennesker. Landet er ledende i Sentral-Asia ifølge Global Peace Index. Kasakhstan er den største økonomien i Sentral-Asia med et BNP på over 170 milliarder dollar. Landet står for 58 prosent av handelsomsetningen i Sentral-Asia.

Den nasjonale økonomiens robusthet har blitt bekreftet av ledende internasjonale finans- og utviklingsinstitusjoner, blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB). Moody's har oppgradert Kasakhstans rating til "Baa2" med stabile utsikter. Fitch og Standard & Poor's har også bekreftet Kasakhstans kredittvurderinger og utsikter før pandemien.

Så hvorfor investere i Kasakhstan?

Rikelig med naturressurser. Kasakhstan er verdens sjette største land etter landbruksareal med over 80 prosent av landet (2,2 millioner kvadratkilometer) som brukes til jordbruksproduksjon. Landet er uvanlig rik på naturressurser. Nesten alle grunnstoffene i det periodiske systemet (99 av 105) finnes på Kasakhstans territorium. For eksempel, 90 prosent av de sjeldne jordmetallene i en smarttelefon kan utvinnes i Kasakhstan.

Kasakhstan er verdens største uranprodusent og -eksportør og er på andreplass (etter Australia) når det gjelder utviklede uranreserver. Landet er også verdens nest største kromprodusent med 16 prosent av produksjonsvolumet i verden.

I tillegg anslår Verdensbanken at det fortsatt er over 5 000 uutforskede forekomster i Kasakhstan, verdsatt til over 46 trillioner dollar. Dessuten har Kasakhstan et stort potensial for fornybar energi. Vindkorridorer i vestlige regioner gir et estimert potensial på 1 820 milliarder kWh per år, mens de sørlige regionene får opptil 3 000 soltimer per år.

Bedriftsvennlig miljø. Regjeringen arbeider kontinuerlig med å forbedre investeringsklimaet i tråd med de høyeste internasjonale standardene. Dette bekreftes av ulike internasjonale rangeringer.

For det første har Kasakhstan dannet et passende lovgivningsgrunnlag for bedrifter. Kasakhstan har undertegnet 51 bilaterale og multilaterale investeringsavtaler som garanterer investorenes rettigheter.

For det andre har Kasakhstan utviklet flere plattformer for å kommunisere og effektivt løse utfordringer som oppstår. For eksempel, Utenlandske investorers råd fokuserer på strategiske spørsmål relatert til investorer. Rådet for forbedring av investeringsklima and Investeringsrådet tar opp systematiske og aktuelle temaer relatert til investorer. Videre spiller Astana International Financial Center (AIFC) en viktig rolle i posisjoneringen av Kasakhstan som et forretningsknutepunkt i Sentral-Asia. AIFC-domstolen og det internasjonale voldgiftssenteret tilbyr en common law-løsning i forbindelse med sivile og kommersielle tvister.

Omfattende statsstøtte. Kasakhstans regjering yter omfattende støtte til investeringsprosjekter som inkluderer skattemessige insentiver (blant annet subsidiering og fritak fra skatt for bedrifter, moms, landskatt og eiendomsskatt) og ikke-fiskale insentiver (blant annet gratis tomt og passende infrastruktur). 

I samsvar med global investeringsvennlig praksis har Kasakhstan også etablert 13 spesielle økonomiske soner over hele landet. Sonene tilbyr etablert infrastruktur og åpner for et bredt spekter av investeringspreferanser. Det er også 36 industrisoner med nøkkelferdig infrastruktur.

I fjor introduserte Kasakhstan et nytt verktøy – mulighet til å inngå investeringsavtale direkte med regjeringen. Denne løsningen gir et bredt spekter av insentiver og garanterer stabilitet i lovgivningen i 25 år.

Mer informasjon:

- nettisiden til det nasjonale selskapet "Kazakh Invest"

rapport "Is now the time to invest in Kazakhstan?" (november 2022)

Eller ta kontakt med Kasakhstans ambassade i Norge:
St. Olavs Gate 21 B, 0165 Oslo
kontor: +47 22420640,
oslo(at)mfa.kz
facebook.com/KazakhEmbassyNorway

Bilder

Almaty - Kasakhstans forretningshovedstad (bilde: VisitAlmaty)
Almaty - Kasakhstans forretningshovedstad (bilde: VisitAlmaty)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge