Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hvordan unngå at korona-tiltakene vil bli en trussel for folkehelsen?

Del

- Vi vet at de som har med matpakke på jobb spiser en porsjon mindre grønt enn de som spiser lunsjen sin i en kantine, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (1). Vi er redd vi vil se den samme utviklingen når folk lager sin egen lunsj hjemme, sier hun, og sender en oppfordring om å fylle opp minst halve tallerkenen med grønt.

Vi vet at de som spiser lunsjen sin i en kantine i snitt spiser en frukt og grønnsak mer enn de som har med matpakke på jobb. Hva da med alle de som nå lager sin egen lunsj hjemme.
Vi vet at de som spiser lunsjen sin i en kantine i snitt spiser en frukt og grønnsak mer enn de som har med matpakke på jobb. Hva da med alle de som nå lager sin egen lunsj hjemme.

Hverdagsrutinene er endret for mange. I starten var det kanskje hyggelig å få litt mer tid sammen, så ble det for mange litt kjedelig og utfordrende. Det anbefales å holde på hverdagsrutinene, og en ting er sikkert. En god lunsj er bra for både store og små, og selv om vi skal holde på gode rutiner trenger vi ikke spise det samme hver dag.

Handlemønsteret vår endres

Impulshandlingen i dagligvarebutikkene går ned når vi alle blir flinkere til å handle mye og sjelden. Vanlig handlemønster i Norge er å være innom en dagligvarebutikk 3 – 5 ganger pr. uke. Nå har svært mange redusert dette til å handle 1 – 2 ganger i uken. Dette er bra for hindring av smittespredning, men det har også den konsekvensen at folk kjøper mer av de varene som holder seg godt, som kjeks og sjokolade, og mindre av de varene med kort holdbarhet, som friske bær og fristende frukt.

Sørg for bra hverdagssnacks

Det kan være enkelt og fristende å «kose seg litt ekstra», og det er bra. Tenk bare over hva som skal til for å kose seg. Lag et utvalg av friske grønnsaker til å knaske på gjennom dagen. Det kan være agurk i staver eller tykke skiver, småtomater, gulrotstaver og kanskje noen appelsin og eplebåter. Til sammen blir dette et fristende knaskemåltid, som helt sikkert får ben å gå på, både hos store og små. Det holder småsulten unna og humøret oppe. Sist, men ikke minst, bidrar det til at kroppen får bra påfyll som gjør godt både på kort og lang sikt.

Bruk påskeferien til å lage god mat sammen

Påsken 2020 kommer til å bli skrevet inn i historien som annerledespåsken. Den påsken vi ikke fikk reise på hytta, men som ga oss god tid hjemme, samtidig som vi ikke skal invitere til store sammenkomster. Vi får med andre ord god tid til å lage mat, og til å lære noe nytt vi kan ta med videre i hverdagen når den igjen skal begynne å virke som normalt.

Det finnes så mye godt vi kan lage, og barna blir også glade for å få være med i matlagingen. Bruk tiden godt og få nye smaksopplevelser.

Tre tips til deilige lette lunsjretter:

Dette er en frisk og mettende salat som kan serveres med litt brød til:

Salat med epler og valnøtter

Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Den består av tomater, basilikum og mozzarella, som er en helt perfekt smak av Italia. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett:

Salat caprese med mozzarellakuler

Denne tomatsalaten med avokado og rødløk er mettende og smaker nydelig til lunsj for eksempel med en liten toast til. Den passer også fint som tilbehør til middagen:

Tomat- og avokadosalat

 

[1] Undersøkelse 5 a day Europe, 2018.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Vi vet at de som spiser lunsjen sin i en kantine i snitt spiser en frukt og grønnsak mer enn de som har med matpakke på jobb. Hva da med alle de som nå lager sin egen lunsj hjemme.
Vi vet at de som spiser lunsjen sin i en kantine i snitt spiser en frukt og grønnsak mer enn de som har med matpakke på jobb. Hva da med alle de som nå lager sin egen lunsj hjemme.
Last ned bilde
Ha oppkuttede grønnsaker og frukt tilgjengelig gjennom hele dagen. Da spiser vi mer.
Ha oppkuttede grønnsaker og frukt tilgjengelig gjennom hele dagen. Da spiser vi mer.
Last ned bilde
En frisk og klassisk salat a la Waldorf som her er laget med en olje- og eddikdressing i stedet for med majones og krem. Rask og enkel å lage.
En frisk og klassisk salat a la Waldorf som her er laget med en olje- og eddikdressing i stedet for med majones og krem. Rask og enkel å lage.
Last ned bilde
Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett.
Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett.
Last ned bilde
Denne tomatsalaten med avokado og rødløk kan du like gjerne servere som tilbehør til middagen som en selvstendig liten rett f.eks. med toast til.
Denne tomatsalaten med avokado og rødløk kan du like gjerne servere som tilbehør til middagen som en selvstendig liten rett f.eks. med toast til.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nytt norsk jordbær har fått navn16.6.2020 14:49:21 CESTPressemelding

Neste år kommer en ny norsk sort jordbær på markedet – en sort det har tatt 13 år å dyrke frem. – Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av juryen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom