Hvordan unngå at korona-tiltakene vil bli en trussel for folkehelsen?

Hverdagsrutinene er endret for mange. I starten var det kanskje hyggelig å få litt mer tid sammen, så ble det for mange litt kjedelig og utfordrende. Det anbefales å holde på hverdagsrutinene, og en ting er sikkert. En god lunsj er bra for både store og små, og selv om vi skal holde på gode rutiner trenger vi ikke spise det samme hver dag.
Handlemønsteret vår endres
Impulshandlingen i dagligvarebutikkene går ned når vi alle blir flinkere til å handle mye og sjelden. Vanlig handlemønster i Norge er å være innom en dagligvarebutikk 3 – 5 ganger pr. uke. Nå har svært mange redusert dette til å handle 1 – 2 ganger i uken. Dette er bra for hindring av smittespredning, men det har også den konsekvensen at folk kjøper mer av de varene som holder seg godt, som kjeks og sjokolade, og mindre av de varene med kort holdbarhet, som friske bær og fristende frukt.
Sørg for bra hverdagssnacks
Det kan være enkelt og fristende å «kose seg litt ekstra», og det er bra. Tenk bare over hva som skal til for å kose seg. Lag et utvalg av friske grønnsaker til å knaske på gjennom dagen. Det kan være agurk i staver eller tykke skiver, småtomater, gulrotstaver og kanskje noen appelsin og eplebåter. Til sammen blir dette et fristende knaskemåltid, som helt sikkert får ben å gå på, både hos store og små. Det holder småsulten unna og humøret oppe. Sist, men ikke minst, bidrar det til at kroppen får bra påfyll som gjør godt både på kort og lang sikt.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Bruk påskeferien til å lage god mat sammen
Påsken 2020 kommer til å bli skrevet inn i historien som annerledespåsken. Den påsken vi ikke fikk reise på hytta, men som ga oss god tid hjemme, samtidig som vi ikke skal invitere til store sammenkomster. Vi får med andre ord god tid til å lage mat, og til å lære noe nytt vi kan ta med videre i hverdagen når den igjen skal begynne å virke som normalt.
Det finnes så mye godt vi kan lage, og barna blir også glade for å få være med i matlagingen. Bruk tiden godt og få nye smaksopplevelser.
Tre tips til deilige lette lunsjretter:
Dette er en frisk og mettende salat som kan serveres med litt brød til:
Navnet salat caprese betyr salat fra Capri. Den består av tomater, basilikum og mozzarella, som er en helt perfekt smak av Italia. Her har vi brukt mozzarellakuler og små cherrytomater. Server salat caprese som en egen rett til lunsj eller som forrett:
Salat caprese med mozzarellakuler
Denne tomatsalaten med avokado og rødløk er mettende og smaker nydelig til lunsj for eksempel med en liten toast til. Den passer også fint som tilbehør til middagen:
[1] Undersøkelse 5 a day Europe, 2018.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder





Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
