Hvordan overleve klimakrisa?

Lurer du på hva en frøbank egentlig er? Det er rett og slett en samling av frø av planter og deres ville slektninger. Hovedmålet med en frøbank er å bevare det genetiske mangfoldet og gjøre det tilgjengelig for bruk både nå og i framtiden. En frøbank fungerer som en vanlig bank, men i stedet for penger låner banken ut frø. Frøbanker lagrer og låner ut frø til medlemmene av banken. Medlemmene låner frø ved starten av sesongen. Frølånet betales så tilbake i såfrø – med rente – når neste avling er i hus. Slik får frøbanken over tid tilgang til frø i større kvanta, og kan utvide både medlemsbasen og rekkevidden sin.
Hvordan overleve klimakrisa?
Regnet svikter når det trengs som mest. Det regner altfor mye når det ikke skal. Temperaturen stiger, plantesykdommer og skadedyr øker i omfang. Verdens matproduksjon må tilpasses et klima i endring. Heldigvis er det mange grep vi kan ta. Frøbanker er et godt eksempel på klimatilpasning i praksis - det vil si noe som gjør at bønder står bedre rustet i møte med klimaendringer og ekstremvær.
Her er tre grunner til hvorfor:
1. Frøbanker gir bønder en sikker tilgang til frø av god kvalitet
Alle bønder er avhengige av å ha en stabil tilgang til såfrø. Som medlem i en frøbank har bøndene en sikker kilde til frø ved starten av hver sesong. Gjennom lokale frøbanker trenger ikke bønder heller å gjøre seg avhengig av dyre frø fra kommersielle frøselskaper.
2. En frøbank er en viktig back-up når krisen inntreffer
Dersom krisen inntreffer og en tørke eller flom ødelegger bøndenes avlinger er det svært viktig å få i gang matproduksjonen fortest mulig. Med frø lagret i en frøbank finnes viktige frøsorter tilgjengelige og klare til å tas raskt i bruk. Slik unngår man at problemene forplanter seg videre til neste år, eller at folk forblir avhengige av nødhjelp.
3. Frøbanker bevarer og forbedrer lokale plantesorter
Frøbankene jobber med å forbedre lokale plantesorter og finne de som er best tilpasset de lokale klimatiske forholdene. I møte med stadig mer utfordrende dyrkingsforhold, er det en forutsetning at fattige småbønder bruker robuste plantesorter som er godt tilpasset de helt spesifikke forholdene i området der de bor.
Frøbank i Somalia – den første i sitt slag
Alvorlige og hyppige tørkeperioder de siste årene har ført til akutt mangel på mat for mange somaliere. Utviklingsfondet har prosjekter i Somalilandprovinsen, en tørr region nord i landet der de fleste tradisjonelt har holdt husdyr og forflyttet seg etter det beste beitet.
Etter den uvanlig langvarige tørken i 2017 mistet befolkningen i Somaliland 70 prosent av alle sine husdyr, på grunn av mangel på vann og fôr. Svært mange tapte hele livsgrunnlaget, og har blitt tvunget til å omstille seg til det stadig mer uforutsigbare klimaet. Regionen har en del dyrkbar jord, men tilgang til vann er et stort problem. Mange har valgt å starte opp med landbruk med hjelp fra Utviklingsfondet og klimasmarte teknikker som tar vare på regnet - når det vel kommer.
Det er også her Utviklingsfondet startet Somalias første frøbank. Banken ligger en time vest for provinshovedstaden Hargeisa – et par enkle bygninger og et drivhus inngjerdet i et tørt landskap preget av busker og lave trær. Etter tørken i 2017 måtte FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) få frø fra denne frøbanken. Det gjorde at mange kunne komme raskt i gang med matproduksjon igjen etter tørken.
For barn og barnebarn
– Jeg gjør det for de kommende generasjoner og fordi det er dette jeg vil bli husket for i lokalsamfunnet, sier Jirde Mahamoud Ahmed. Han er småbonde og far til åtte barn. Han har lånt ut halvparten av sin egen jordlapp for å bygge opp «frøkapitalen» til frøbanken. Han gjør det for generasjonene som kommer etter ham. Mange ønsker tilgang til frø, så lageret må utvides for å møte behovet.
Frøbanker er et konkret tiltak som gjør at mennesker og lokalsamfunn har bedre muligheter å håndtere konsekvensene som klimaendringene fører med seg.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder




Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
– Nok et grått og usolidarisk revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:24:02 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sterkt kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. De ber Stortinget sikre at Norge øker bistandsbudsjettet og støtten til sivilsamfunn og matsikkerhet.
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom