Hvordan kan næringsliv, sivilsamfunn og regjeringen jobbe sammen for avskogingsfrie verdikjeder?
- Vi står midt oppe i en omfattende omveltning av globale matsystemer og råvarekjeder. Selv om Norge er et lite marked i global sammenheng, kan norske selskaper bidra. Man kan kreve dokumentasjon på at produsentene er avskogingsfrie. Åpenhet og forbrukermakt blir avgjørende for å lykkes, sier Statssekretær Atle Hamar fra Klima- og miljødepartementet som vil åpne konferansen.
Konferansen skal belyse det arbeidet bransjen har gjort i Norge, og markere overgangen til å jobbe bredere med avskogingsfrie verdikjeder. Sammen med NGOer og representanter fra regjeringen skal deltakerne diskutere hvordan en kan utvide arbeidet til å gjelde alle råvarer der det er fare for avskoging av tropisk skog, og muligheten for å utvide arbeidet med flere bransjer og bedrifter.
Konferansen vil også ha fokus på hva som skjer med palmeolje produksjon i produsentlandene. For å svare på dette så kommer Mr. Agus Purnomo som er Managing Director for Sustainability and Strategic Stakeholder Engagement, Sinar Mas Agribusiness og H.E. Mulya Lubis som er Indonesias ambassadør i Norge. I tillegg møter du Mr. Ashwin Selvaraj fra Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), Margot Logman som er generalsekretær i European Palm Oil Alliance (EPOA). Andre internasjonale gjester inkluderer Willem Klaassens fra IDH (The Sust. Trade Initiative), Adrian Suharto fra Neste og Charles O’Malley fra UNDP
Konferansen arrangeres av NHO Mat og Drikke i samarbeid med EPOA og RSPO
-NHO Mat og Drikke påtok seg i 2014 sekretariatet for Norsk Initiativ for bærekraftig palmeolje (NISPO). Dette arbeidet har resultert i at bedriftene er på god vei til å kunne dokumentere at all palmeolje som benyttes i mat er bærekraftig produsert. Vi vet at Norge betaler for bevaring av regnskogen. Industrien betaler for bevaring. NGOene kjemper for bevaring. Men vi er ikke i mål, fortsatt forsvinner regnskog i høyt tempo. Trenger vi derfor et nytt program? Hvilke løsninger kan vi se og hvor går veien videre. Det er dette jeg vil skal diskuteres den 10.oktober, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
Konferansen ledes av Gørill Husby Moore, partner i Rud Pedersen. Hun vil fra scenen sørge for at debatten løftes ut av de tradisjonelle skyttergravene som vanligvis oppstår når bevaring av regnskog diskuteres.
- Fokus for konferansen den 10. oktober skal være konstruktiv debatt og det å lære av hverandre. For uten det så kommer vi ikke videre. Det å stanse avskoging er helt avgjørende for å nå verdens klimamål. Ved å stanse avskoging og restaurere utarmede landområder kan vi hente ut mer enn 30 % av klimaløsningene verden trenger før 2030. Derfor er samarbeid på tvers av aktørbildet nøkkelen til å lykkes. Sammen skal vi finne ut av hva som kreves av Norge og av internasjonale aktører for å få på plass avskogingsfri produksjon i verdikjeden råvarer som palmeolje, soya, storfekjøtt og papirmasse, sier Gørill Husby Moore.
Nøkkelord
Kontakter
Nina W. SkarbøKommunikasjonsdirektør
Tel:+47 481 00 550nws@nhomd.noLenker
Om NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.
NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting.
NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.
Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
-Handlingslammelse gir fortsatt vekst i grensehandelen13.5.2025 08:33:43 CEST | Pressemelding
-Hvordan regjeringen trodde den kunne klare å redusere grensehandelen uten å løfte en finger, er uforståelig. Hurdalsplattformens løfte om å sette inn tiltak for å redusere grensehandelen er ikke fulgt opp. Resultatet ser vi nå i form av stadig økende grensehandel, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Markedsføringsforbud: -Vestre roter det til25.4.2025 15:58:26 CEST | Pressemelding
-Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kunne valgt å bygge videre på at det er bred enighet om at barn skal ha god beskyttelse mot markedsføring. Istedenfor har han valgt å innføre en inngripende, uklar og forvirrende regulering, som kombinert med en trussel om høye gebyrer, i realiteten vil fungere som et markedsføringsforbud for en rekke produkter til alle aldersgrupper, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke om regjeringens nye markedsføringsforbud.
-Unnlatelsenes pris11.2.2025 08:12:12 CET | Pressemelding
-Tapt omsetning og skatteinntekter på norsk side av grensen er prisen å betale for at regjeringen har unnlatt å følge opp egne lovnader i Hurdalsplattformen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en kommentar til de nye grensehandelstallene som SSB la frem tirsdag 11. februar.
Markedsføringsforbud: Rykk tilbake til start!25.11.2024 12:29:04 CET | Pressemelding
-Forslagene til nye regler går mye lengre enn å forby markedsføring mot barn. I praksis nærmer det seg et markedsføringsforbud av en rekke produkter, uavhengig av aldersgruppe. Helse- og omsorgsdepartementets forslag er et eksempel på at gode hensikter blir omsatt til en regulering som ikke kan gjennomføres, sier NHO Mat og Drikke
Politisk passivitet gir økt grensehandel12.11.2024 08:16:41 CET | Pressemelding
Grensehandelen fortsetter å øke, viser nye tall fra SSB. - I møte med politisk passivitet vokser grensehandelen måned for måned, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom