Hvor fri er kunnskapen?
Er ytringsfriheten i akademia truet? Finnes det tema som forskere holder seg unna av frykt for konsekvensene? Dreier truslene seg i så fall om frykt for negative reaksjoner i offentligheten, om en venstrevridning blant forskere som fortrenger meningsmangfold, eller om måten akademia er organisert på gjennom systemer for finansiering og premiering?
– Forskere er generelt tilbakeholdende eller forsiktige når de uttaler seg om tema som oppfattes som kontroversielle eller krenkende for utsatte grupper. Da er frykten for forenkling, spissing og polariserende vinklinger fra medienes side, ekstra sterk, sier Marte Mangset, forsker ved institutt for samfunnsforskning og førsteamanuensis ved OsloMet.
Stiftelsen Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning lanserer mandag 14. mars den første del av boken Ytringsfrihet i en ny offentlighet. Her rettes søkelyset mot opplevelser av ytringsfrihet og ytringsrom i akademia, basert på en surveyundersøkelse blant forskere i Norge og dybdeintervjuer med klima-, kjønns- og innvandringsforskere.
Boken er publisert som del av Monitorprosjektet om status for ytringsfriheten i Norge 2020–22, initiert og finansiert av Fritt Ord. Studien om ytringsrom og takhøyde i akademia er den første i sitt slag i Norge.
– Monitorprosjektet om status for ytringsfrihet i Norge er en av Fritt Ords viktigste satsninger, og undersøkelsen av norsk akademia har vi vært særlig spent på. Ytringsfrihet og ytringsrom i denne kunnskapssektoren er viktig for hele samfunnet, ikke bare for forskningsmiljøene selv, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.
Hovedfunn fra undersøkelsen:
- 5 av 10 forskere har formidlet forskningsresultater via massemedier eller sosiale medier det siste året. Forskerne vi har intervjuet beskriver formidlingsarbeid som meningsfylt og givende. Men flere oppgir at de formidler snarere på tross av enn på grunn av belønningssystemer og meritteringskriterier i akademia.
- Om lag halvparten av forskerne forteller at de har begrenset seg i formidlingen av egen forskning. Nesten en fjerdedel oppgir at grunnen til dette er at resultatene er for komplekse til å formidle til et allment publikum eller at journalister vrir og vrenger på meningsinnholdet. Andre viktige grunner er frykt for hets, trusler eller offentlig kritikk, at formidling ikke er meritterende, eller at funnene kan krenke minoritetsgrupper, ikke er politisk korrekte, eller kan misbrukes politisk.
- De som forsker på kjønn og likestilling og innvandring og integrering er særlig aktive formidlere i offentligheten, men også de som begrenser seg mest: De skiller seg ut ved at de langt oftere enn andre forskere oppgir at de har unngått å formidle på grunn av en tabloid medielogikk, fordi funnene er politisk kontroversielle eller av frykt for hets og ubehagelige kommentarer.
- I intervjuene med kjønns- og innvandringsforskerne fremheves to temaer der mange velger å ikke uttale seg offentlig: rasisme og kjønnsidentitet. Dette er temaer som berører spesielt utsatte grupper og der den offentlige debatten er knallhard. Det er også temaer der det er stor uenighet mellom forskere om både metodebruk og teoretiske perspektiver.
- Faglige skiller og konflikter mellom forskere og forskningsmiljøer oppleves ekstra belastende når de kobles til forskeres verdisyn og moralske integritet. Dette gjelder spesielt temaer som kjønnsidentitet og rasisme, men også mer generelle spørsmål knyttet til maktforholdet mellom majoritet og minoriteter, eller mellom svake og sterke grupper. Her oppfatter flere at debatter om teoretisk og metodisk perspektiv blandes med moralske og verdimessige posisjoner.
- De som forsker på klima, er også særlig aktive formidlere. Klimaforskerne vi har intervjuet tegner et bilde av færre faglige og moralske kamper innad i forskningsfeltet, og av at ubehagelige kommentarer i større grad kommer utenfra. De forteller også om mer kollegial støtte når aktive formidlere står i mediestormer enn det de intervjuete forskerne fra kjønns- og innvandringsforskningen gjør.
- Mange forskere er bekymret for strømlinjeforming og systemer for finansiering i dagens akademia. Flere peker på at dette systemet er en trussel mot mangfold, kreativitet og originalitet som ikke passer inn i førende forskningsprogrammer og utlysninger.
- Forskere i Norge er en tydelig venstreorientert eller rødgrønn gruppe sammenlignet med befolkningen ellers, men flertallet av forskerne ser ikke politisk homogenitet som et problem. Et betydelig mindretall savner imidlertid større meningsmangfold. Dette gjelder særlig blant samfunnsforskere. Forskerne vi har intervjuet på feltene kjønn, innvandring og klima er bevisste på utfordringer knyttet til politisk konsensus blant forskere på sitt felt, og har ulike strategier for å møte denne utfordringen.
– Flere av forskerne vi har intervjuet fortalte at uenigheter om vitenskapelig kvalitet kan ta form av maktkamper om hva som er legitim kunnskapsproduksjon og -formidling, og at det kan være vanskelig å gi offentlig uttrykk for et perspektiv som skiller seg fra det dominerende, sier Mangset.
Nøkkelord
Kontakter
Bente RoalsvigProsjektdirektør
Tel:23 01 46 43Tel:916 13 340Kjersti ThorbjørnsrudForskerInstitutt for samfunnsforskning
Tel:95 10 92 36kjersti.thorbjornsrud@samfunnsforskning.noMarte Mangset
Forsker ved Institutt for samfunnsforskning og førsteamanuensis ved Senter for profesjonsstudier, OsloMet.
Lenker
Om Fritt Ord
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»
Følg pressemeldinger fra Fritt Ord
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fritt Ord
Stortingets presidentskap inviterer til seminar om ytringsfrihet ved Fritt Ords 50-årsjubileum19.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Lagtingssalen, Stortinget, 19. november, 2024, 09.00-12.00. Kun strømming. (Salen er full)
INVITASJON TIL PRESSE: (NÅ MED PROGRAM)Utdeling av presseprisene Free Media Awards tirsdag 17. september 2024 kl. 13.00-15.00 på Det Norske Nobelinstitutt16.9.2024 12:25:42 CEST | Pressemelding
Presse er invitert til å delta når Journalist NASTASIA ARABULI fra Georgia, journalistkollektivet BIHUS.INFO fra Ukraina, redaktør SZABOLCS PANYI fra Ungarn, nyhetsplattformen ABZAS MEDIA fra Aserbajdsjan, frilansjournalist LARYSA SHCHYRAKOVA fra Belarus og redaktør MIKHAIL AFANASIEV fra Russland tirsdag 17.september kommer til Oslo for å motta Free Media Awards fra STIFTELSEN FRITT ORD og ZEIT STIFTUNG BUCERIUS. Shchyrakova og Afanasiev er representert med advokater fordi de setter fengslet i henholdsvis Belarus og Russland.
FORTALT FORTID: Rekordstøtte til biblioteker fra Fritt Ord, med 2, 6 millioner kroner til 44 biblioteker.9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tegneserier om historiske temaer var årets trend blant 144 folkebibliotek som søkte på Fritt Ords bibliotekutlysning 2024, «Fortalt fortid». – Tegneserier kan formidle historien på nye måter til nye grupper, sier både serieskapere og bibliotekarer. 44 bibliotek av 144 som søkte har til sammen fått 2,6 millioner kroner til å arrangere møter om sakprosa, skjønnlitteratur og tegneserier. Det er det høyeste beløpet siden bibliotekutlysningene startet i 2008.
Stiftelsen Fritt Ords og Zeit Stiftung Bucerius’ Free Media Awards 2024 går til journalister og medier fra Georgia, Ukraina, Aserbajdsjan, Belarus, Russland og, for første gang, Ungarn23.8.2024 06:40:00 CEST | Pressemelding
Presseprisene til seks journalister og medier i Øst- og Sentral-Europa er en anerkjennelse av deres betydningsfulle undersøkende journalistikk og personlige mot i en svært urolig tid i hele regionen. Flere av årets prisvinnere er fengslet på grunn av sitt journalistiske virke.
Fritt Ords Honnør til lærere ved Oslo katedralskole19.8.2024 08:08:52 CEST | Pressemelding
Lærere ved Oslo katedralskole tildeles Fritt Ords Honnør for å skape opplyst debatt om ubehagelige ytringers plass i undervisningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom