Computas

Hver annen bedrift prioriteter sikkerhet høyere etter koronadigitalisering

Del

Den siste tiden har norske virksomheter digitalisert seg i rekordfart. Ifølge en fersk undersøkelse har dette ført til mer bruk av skybaserte IT-løsninger - men også økt bekymring for sikkerheten. – Skyen er et trygt valg dersom den riktige kompetansen er på plass, sier administrerende direktør i IT-selskapet Trond Eilertsen.

Hver tredje norske virksomhet oppgir at de er bekymret for sikkerheten ved bruk av skytjenester. Illustrasjonsfoto fra Computas.
Hver tredje norske virksomhet oppgir at de er bekymret for sikkerheten ved bruk av skytjenester. Illustrasjonsfoto fra Computas.

På grunn av pandemien har mange virksomheter tatt et digitalt byks, og flere har tatt i bruk tjenester i skyen. I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av IT-selskapet Computas, oppgir en tredjedel av norske virksomheter at skybaserte IT-tjenester har fått en høyere prioritering på grunn av Covid-19. Funnene viser også at like mange er bekymret for sikkerhet når det kommer til skyteknologi, og 2 av 5 er bekymret for personvern i skyen. Annenhver bedrift svarer at korona har ført til at digital sikkerhet generelt er lengre oppe på agendaen. 

– Det er ingen tvil om at vi i den nye digitale virkeligheten må beskytte oss mot stadig mer komplekse sikkerhetstrusler. Men vår erfaring er at det ikke er noen grunn til å tro at truslene og sikkerhetshullene er flere i skyen enn i et lokalt serverrom - snarere tvert i mot. Det som imidlertid endrer seg i skyen er behovet for en annen type kompetanse for å håndtere sikkerhetsaspektene, sier Eilertsen. 

Krever ekspertise på skyplattform 

Virksomheter som flytter data og løsninger til skyen eller utvikler løsninger på disse plattformene, kan ikke bare lene seg til sikkerheten i skyplattformen. Løsninger og applikasjoner må bygges på en måte som gjør dem sikre. Dette krever ikke bare erfaring og forståelse for arkitektur, system- og applikasjonsutvikling, men også ekspertise på skyplattformen som benyttes. Men ifølge Eilertsen er selv ikke dette tilstrekkelig.   

– Dagens cyberangrep er mye mer komplekse enn tidligere. Dette har gradvis ført til en endring i tankemønster blant mange eksperter. Vel så viktig som å jobbe preventivt med sikkerhet i sky, må man ha en plan for gjenopprettelse etter et eventuelt angrep eller større hendelse, forklarer Eilertsen.

Undersøkelsen Norstat har gjennomført viser at dette er en virkelighet norske ledere tar innover seg. Halvparten av norske bedriftsledere (49 prosent) svarer at digital sikkerhet har fått en høyere prioritering etter korona-utbruddet. Nesten like mange (44 prosent) svarer også at personvern har kommet høyere på prioriteringslisten. Eilertsen vil imidlertid ikke påstå at sikkerhetsbekymringer hos norske ledere holder virksomheter tilbake fra å benytte skyteknologi. 

– Etterspørselen etter rådgivning og løsningsutvikling på Microsoft Azure og Google Cloud er raskt økende. Det viser modenhet at sikkerhet og personvern kommer stadig høyere opp på prioriteringslisten hos norske ledere. En vellykket og trygg skyreise krever at man har med seg riktig kunnskap og erfaring.

Nøkkelord

Bilder

Hver tredje norske virksomhet oppgir at de er bekymret for sikkerheten ved bruk av skytjenester. Illustrasjonsfoto fra Computas.
Hver tredje norske virksomhet oppgir at de er bekymret for sikkerheten ved bruk av skytjenester. Illustrasjonsfoto fra Computas.
Last ned bilde
Administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen. Foto: Computas.
Administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen. Foto: Computas.
Last ned bilde

Om Computas

Computas
Computas
Akersgata 35
0158 Oslo

21 99 33 20https://www.computas.com

Computas er en nordisk leverandør av IT-løsninger og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Vi utvikler verdiskapende og samfunnsnyttige løsninger til offentlig og privat sektor, og har særlig spisskompetanse innenfor offentlig forvaltning, justis, tilsyn, helse, logistikk, kraft og energi. Våre tverrfaglige team tilbyr den kompetansen som kreves gjennom hele digitaliseringprosessen. Vi jobber i tett samarbeid med våre kunder for å utvikle skreddersydde løsninger med høy brukernytte. Selskapet er Google Cloud Premier Partner med Europas største Google Cloud-sertifiserte miljø, Atlassian Gold Partner og Microsoft Gold Partner.

Computas ble etablert i Norge i 1985. Vårt hovedkontor ligger i Akersgata i Oslo sentrum. Vi har også kontor i København, samt en leveranseenhet i Bucuresti, Romania – Computas Development Center.

Følg saker fra Computas

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Computas på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Computas

Computas og IKT-Norge oppfordrer IT-bransjen til å støtte TV-aksjonen16.10.2020 08:33:50 CESTPressemelding

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Med konkrete tiltak i Sørøst-Asia skal årets TV-aksjon ta plasten ved rota. Næringslivet er en viktig bidragsyter til TV-aksjonen og givergleden er allerede stor. Nå går IT-selskapet Computas og IT-næringens interesseorganisasjon IKT-Norge sammen og oppfordrer spesielt IT-bransjen til å gi et betydelig bidrag og skape engasjement for saken.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom