NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Husk lønnssamtale! Derfor har du ingenting å tape

Del

Har du gjort noe ekstra for å fortjene høyere lønn i år? Hvilke forventninger har du egentlig til lønnsutviklingen din? Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke, mener alt for få har lønnssamtale.

Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke. FOTO: NITO
Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke. FOTO: NITO

- Avklar dine lønnsforventninger i en årlig lønnssamtale med arbeidsgiveren din. Det kan hjelpe deg å påvirke lønnsutviklingen, sier Aarbakke.

- Be om lønnssamtale én gang i året, hvis arbeidsgiveren din ikke tar initiativ selv. Har du en tillitsvalgt på arbeidsplassen din kan du minne hen om det, sånn at det blir tatt opp med ledelsen. 

Verdifullt for begge parter

- En del kvier seg for lønnssamtalen, fordi de synes det er vanskelig å snakke om egen lønn. Da er det viktig å huske på at dette er en rettighet NITO og andre fagforeninger har framforhandlet i tariffavtalene.

- Husk at arbeidsgiverne har vært enige i verdien av å gjennomføre lønnssamtaler, og at mange ledere har mange slike samtaler i løpet av et år. Det er altså helt normalt, og helt ufarlig.

Slik forbereder du deg til lønnssamtalen

Aarbakke råder deg til å tenke over hva du tror kompetansen, innsatsen og resultatene dine er verdt og til å skrive det ned.

- Undersøk hva markedsverdien din er, sier han. - Hvordan ligger du an i forhold til kolleger eller andre i din bransje? Er du ingeniør eller teknolog er NITOs lønnskalkulator et godt verktøy for å finne ut om du ligger på et riktig lønnsnivå.

Tips til argumenter 

 • Hvorfor vil det lønne seg for arbeidsgiver å gi deg mer i lønn?
 • Hva slags egenskaper er det arbeidsgiver setter pris på?
 • Hvilken kompetanse har du som er viktig for arbeidsgiver?
 • Hva er dine tre beste prestasjoner siste år?
 • Hvilke mål ble satt i din forrige utviklingssamtale, og hvordan tok du tak i dem? Har du nådd målene? Skriv ned prestasjoner og positive tilbakemeldinger fra det siste året. Dette gir deg helt konkrete argumenter.
 • Har du tilegnet deg ny kompetanse?
 • Har du tatt på deg mer ansvar?
 • Har du nye arbeidsoppgaver?
 • Samarbeider du godt med andre og bidrar til et godt miljø? Kom gjerne med eksempler, ikke bare “jeg er flink til å samarbeide”.
 • Hvordan bidrar du i forvaltningen av verdiene i virksomheten?

Selve samtalen

 • Ta med deg notatene dine, sett av en halvtime til en time til samtalen.
 • Vær tydelig på egne forventninger, hvor stort lønnstillegg du mener du bør ha og hvorfor, samtidig som du sørger for å ha en konstruktiv tone i møtet. Husk at du skal hjelpe din leder i å argumentere for at du fortjener høyere lønn.
 • Vær forberedt på kritiske spørsmål og andre tilbakemeldinger. Spør hvis du ikke forstår hva lederen din mener.
 • Oppsummer gjerne diskusjonen i et referat som både du og lederen din undertegner.

Aarbakke understreker at en lønnssamtale ikke er en lønnsforhandling, men en forventningsavklaring der du og din leder tar en prat om lønnsnivået ditt og hva dere begge tenker om det. Samtalen kan bidra til større åpenhet og gir et bedre utgangspunkt for lønnsforhandling.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke. FOTO: NITO
Forhandlingssjef i NITO, Knut Aarbakke. FOTO: NITO
Last ned bilde

Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Støperigata 1
0119 Oslo

http://www.nito.no

NITO organiserer ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom