Meteorologisk institutt

Hundre år gammel varmerekord på Finnmarksvidda strykes

Del

Inntil Mosjøen lufthavn registrerte 35 grader i juli i fjor, stod Sihccajavri på Finnmarksvidda oppført med høyeste temperatur i Nord-Norge. I værloggen til Meteorologisk institutt (MET) ble det notert hele 34,3 grader her på St. Hansaften i 1920. Nye funn viser at det må være feil.

Klimaforskerne ved Meteorologisk institutt har lenge vært skeptiske til om denne målingen kunne stemme, og har nå funnet ut at det må dreie seg om en avlesningsfeil. 

- Når vi undersøker målingene rundt St. Hans 1920 nærmere, finner vi at Karasjok hadde 29,2 grader den 22. juni og 27,7 grader dagen etter. I Sverige hadde Karesuando 30 grader både den 21. og 22, og 27,5 grader den 23. Det var derfor mistenkelig at en stasjon ligger rundt 5 grader over alle andre, sier klimaforsker Jostein Mamen. 

MET har derfor sjekket hva som står på månedsskjemaet for Sihccajavri i juni 1920. 

Trolig har feilen ubevisst påvirket målingene kl 14 både denne dagen og de neste dagene: Alle målingene kl 14 fra og med 22. juni til og med 26. juni er mistenkelig høye, og er, høyst sannsynlig, fem grader for varme, sier Mamen.

Dermed er det noteringen på 32,3 grader fra Brennelv 30. juni 1972 som er offisiell juni-rekord for Troms og Finnmark.

Nøkkelord

Kontakter

Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, tlf 90 99 39 13.

Bilder

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg saker fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom