Dyrebeskyttelsen Norge

Hundeavlen ender i Høyesterett

Del
Den 14.mars ble det klart at Høyesterett besluttet å behandle anken i hundeavlssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere. Dyrebeskyttelsen Norge håper at hundenes rett til en sunn og funksjonell kropp blir ivaretatt av Høyesterett. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Sykdommene som den engelske bulldogen sliter med er menneskeskapte. Foto: pixabay
Sykdommene som den engelske bulldogen sliter med er menneskeskapte. Foto: pixabay
Hundeavlssaken har tidligere blitt behandlet av Oslo Tingrett og Borgarting Lagmannsrett. Dyrebeskyttelsen Norge er glad for at Høyesterett mener saken er viktig og prinsipiell nok til å behandles i landets øverste domstol. 
 

Full og delvis seier 

Dyrebeskyttelsen Norge saksøkte i 2019 Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere for brudd på paragraf 25 i dyrevelferdsloven, som omhandler avl. Dyrebeskyttelsen Norge mener at hunder skal avles friske og at man ikke kan forsvare å bruke syke og innavlede hunder som avlsdyr.  En enstemmig tingrett konkluderte med at det er lovstridig å avle renrasede cavalier king charles spaniel og engelsk bulldog grunnet den store sykdomsbyrden i disse to rasene.  
Da ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i september 2022, vant Dyrebeskyttelsen Norge frem med at cavalier king charles spaniel ikke kan avles videre. For bulldoggen var Lagmannsretten uenig med Tingretten, og konkluderte med at de fortsatt kan avles innenfor lovens minimumskrav.  

Retten til et godt liv 

Dyrebeskyttelsen Norge mener at den utseendefokuserte hundeavlspraksisen har skapt det største dyrevelferdsproblemet vi har hos hunder i dag. Lidelsene er enorme og øker i omfang for hvert år som går.
Lite har skjedd siden Rådet for Dyreetikk gikk ut og advarte mot uetisk avl for 25 år siden. Dyrebeskyttelsen Norge mener at avlen har gått så langt at man nå må sette  i gang vitenskapelig kryssavl på cavalier og bulldogg.
-Vi kan ikke lenger tillate at man avler på hunder med for liten hodeskalle eller pusteproblemer bare fordi noen synes det er søtt. Både cavalieren og bulldogen har i tillegg til stor sykdomsbyrde en ekstremt høy genetisk innavlsgrad, dermed er kryssavl det eneste som kan redde disse to rasene, sier daglig leder Åshild Roaldset 
Ankesaken i Høyesterett vil bli avholdt i løpet av 2023. 

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Informasjonsfilm om bedre reregulering av hundeavlen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sykdommene som den engelske bulldogen sliter med er menneskeskapte. Foto: pixabay
Sykdommene som den engelske bulldogen sliter med er menneskeskapte. Foto: pixabay
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 8500 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye