Hundeavl løftes til Stortinget

Mattilsynet jobber i disse dager med en forskrift om avl av hund. I representantforslaget fra Venstres representanter ber de Regjeringen om å sikre at denne forskriften ivaretar velferden til alle hunder- om det så er rase-, blandings- eller designhund.
Norge som pioner eller sinke?
Det skjer mye internasjonalt omkring avl av hund, og mange øyne ser til Norge etter hundeavlsdommen som kom i februar i år. Representantforslaget legger opp til at Norge kan gå foran som et eksempel til etterfølgelse for andre land. Det tar blant annet høyde for at EU sine retningslinjer bør være førende for måten vi avler hunder på i Norge. Disse retningslinjene sier blant annet at estimerte avlsverdier bør brukes både i utvelgelse av avlsdyr og som informasjon til valpekjøper.
Hunder skal også kunne pare naturlig, og inseminering kun tillates i svært spesielle tilfeller. Norge bør legge seg på nivå med føringene som kommer fra EU, eller bedre enn dette. Hundeavlen bør baseres på en helhetlig tilnærming der hundenes lynne, funksjon, helse og slektskap, blir tatt hensyn til. Vi kan ikke være en sinke på dyrevelferd.
Overvåke innavlsøkning
Forslaget innebærer også overvåkning av innavlsgrad ved hjelp av genomiske studier, og dette er viktig. På den måten får man med grunnleggerne av populasjonen, og konsekvenser av matadoravl og flaskehalser som har oppstått underveis. Man kan dermed holde oversikt over innavlsøkning i populasjonen over tid.
Dagens svært utdaterte metode med å se på slektskap noen få generasjoner tilbake i tid, gir ikke korrekt informasjon om populasjonens slektskap. Forvalting av lovverket og forvalting av den enkelte rase må baseres på oppdatert og vitenskapelig basert kunnskap.
Teknologi for å hindre hundesmugling og uetisk avl
I forslaget bes det også om at regjerningen utreder etablering av en søkbar database med avlsverdier som et mulig verktøy for å hindre hundesmugling og uetisk avl. I Norge har vi allerede store deler av teknologien som skal til for å få til dette.
Det er svært positivt at politikere nå både setter seg grundig inn i problemstillinger omkring dagens hundeavl, og ytrer i klar tekst at de lener seg på vitenskap og står på hundenes side i denne saken.
Saken er nå sendt til Næringskomiteen.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Håkon Sparre
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom