Blå Kors

Høyres alkoholproblem

Del

Høyres forslag til alkoholpolitikk kan føre til flere alkoholavhengige. Det er den dystre realiteten. Det er på tide at partiet tar innover seg at liberaliseringer i alkoholpolitikken har konsekvenser.

Illustrasjonsbilde/Unsplash
Illustrasjonsbilde/Unsplash

For de aller, aller fleste av oss er alkohol et helt ufarlig nytelsesmiddel. Vi kan ta et glass i helga, vi kan gå på fest eller legge inn vinsmaking som en del av ferien. Vi klarer å gå forbi hylla med alkohol i dagligvarebutikken uten problemer, og vi savner å sitte på uteserveringer med et glass i hånda.

Dette er ikke tilfellet for alle. For en del er alkohol ikke knyttet til nytelse, men et middel for å komme seg gjennom hverdagen. De bruker alkohol for å døyve smerter, få opp motet eller for å fungere sosialt. De har et skadelig forhold til alkohol. Vi som jobber med behandling av alkoholavhengighet, ser de store konsekvensene av dette hver dag.

Til oss kommer de som har så store problemer med alkohol at det går utover hverdagen og helsesituasjonen. Det er knyttet stor skam og mye tabu til å ikke kunne kontrollere egen alkoholbruk, og derfor har mange ofte vært avhengige i lang tid før de søker seg til behandling. De har klart å skjule problemet sitt for familie, venner og arbeidsplassen. Det er ikke vanlig å bli innlagt for alkoholproblemer, men det er vanlige folk som blir innlagt. Folk som deg og meg som jobber på en helt vanlig arbeidsplass, handler i samme dagligvarebutikk som oss og som vi kanskje møter på gata, på foreldremøte, på idrettsbanen eller på fest.

Alkoholavhengige er ikke en spesifikk gruppe personer, og derfor er det heller ikke lett å lage målrettede tiltak for dem som har et risikofylt alkoholkonsum. Tvert imot har det vist seg at det mest hensiktsmessige er å ha tiltak som treffer store grupper og bidrar til å redusere det totale alkoholkonsumet i samfunnet vårt. Reklameforbudet, begrensninger i tilgjengelighet og prisregulering er gode virkemidler som hjelper oss med dette. Går forbruket ned generelt, går også antallet som har et risikofylt alkoholforbruk ned.

Det er synd at Høyre nå ser ut til å åpne for en rekke liberaliseringer i alkoholpolitikken. Vi frykter at konsekvensen blir at vi ser stadig flere som må komme til behandling hos oss på grunn av billigere alkohol, økt tilgjengelighet og stadig færre alkoholfrie arenaer. Lengre åpningstider, sterke alkohol i dagligvarebutikkene, reduserte priser og drikking av alkohol på offentlig sted påvirker ikke bare oss uten et risikofylt forbruk. Det påvirker også dem som har et problem. Om man ønsker at de skal ha den samme frihetsfølelsen og livskvaliteten som alle andre, kanvi ikke gjøre alkohol mer tilgjengelig og øke aksept for drikking i alle livets sammenhenger.

Vi vil oppfordre Høyre til å stemme ned forslagene til endringer i alkoholpolitikken som ligger i utkastet til partiprogram. Vi må sette de med et problematisk forhold til alkohol og barna deres, først. Det håper vi også Høyres landsmøte vil gjøre.

Trine Stensen, generalsekretær i Blå Kors

Anita Ellefsen, Divisjonsdirektør Behandling i Blå Kors 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjonsbilde/Unsplash
Illustrasjonsbilde/Unsplash
Last ned bilde

Om Blå Kors

Blå Kors
Blå Kors
Storgata 38
0182 Oslo

22 03 27 40http://www.blakors.no

I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Rus er en av våre største samfunnsutfordringer og Blå Kors har i over hundre år gjort en viktig innsats i Norge for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.

Blå Kors eier og driver 54 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Vi har behandlingsinstitusjoner, poliklinisk virksomhet, arbeid for barn og unge, videregående skoler, gatenære tiltak, boligsentre, lokale stiftelser og foreninger med mer.

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom