Energi Norge

Høststormen ga vindkraftrekord

Del

Det voldsomme høstværet setter fart i den fornybare kraftproduksjonen. Aldri før er det produsert mer vindkraft gjennom en uke i Norden. Og norske vannkraftmagasiner fylles opp.

Vindkraften leverte en femtedel av samlet nordisk kraftproduksjon i forrige uke. Den bidro med over 1,3 TWh (milliarder kilowattimer) strøm av en nordisk totalproduksjon på 6,8 TWh, ifølge NVEs ukentlige kraftrapport. Det er ny rekord – og mer skal det bli.

– Etter mange år med laber bris, er det blitt fart i vindkraftutbyggingen i Norge. I løpet av de kommende årene vil vindkraftproduksjonen mer enn tredobles, forteller næringspolitisk rådgiver Magne Fauli i Energi Norge.

Ifølge Vindportalen.no vil årlig produksjon i Norge øke fra dagens 3,5 TWh til 11,8 TWh når alle besluttede prosjekter er ferdig bygget og i drift.

 Samspill mellom vind og vann

– Norge har ikke bare formidable vindressurser, men også fleksibel vannkraft som kan levere strøm når det ikke blåser. Dette samspillet mellom fornybare energikilder er nokså unikt, mener Fauli.

Også vannkraften fikk ny næring til turbinene i forrige uke, da nivået i vannkraftmagasinene økte med fire prosentpoeng. Fyllingsgraden på landsbasis er nå 73,4 prosent – vel 10 prosentpoeng under normalen. Vannstanden er høyest på Østlandet og lavest i Nord-Norge.

 Svingende strømpriser

Høy vann- og vindkraftproduksjon har drevet strømprisene kraftig ned. Forrige lørdag var prisen på kraftbørsen Nord Pool nede i 20 øre per kilowattime, mot nærmere 60 øre i begynnelsen av september. Inneværende uke har prisen ligget mellom 30 og 40 øre.

Markedet venter nå lavere priser utover høsten og vinteren enn tidligere antatt, ifølge fremtidskontraktene på den finansielle kraftbørsen Nasdaq OMX.

Strømprisen utgjør rundt én tredel av regningen. I tillegg kommer nettleie og statlige avgifter.

Nøkkelord

Kontakter

Om Energi Norge

Energi Norge
Næringslivets Hus, Middelthunsgate 27
0307 Oslo

23 08 89 00https://energinorge.no/

Energi Norge er fornybarnæringens interesseorganisasjon i NHO. Medlemsbedriftene står for over 95 produsent av kraftproduksjonen og dekker rundt 90 prosent av strøm- og nettkundene i Norge. Vi jobber for at Norge skal bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn.

Følg saker fra Energi Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Energi Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Energi Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom