Virke

Høstferien 2019: 6 av 10 til utlandet. Høstferien 2020: Stengte grenser.

Del

Mens 57 prosent av de som skulle på høstferie i 2019 valgte utlandet, er verden så godt som stengt foran høstferien i 2020. Formålet med reisen er likevel det samme som i fjor, 66 prosent oppgir at det å tilbringe tid sammen med venner og familie er hovedformålet med årets høstferie.

Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv
Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv

Fantastisk høst i eget land

-        Tradisjonelt har mange brukt høstferien til å forlenge sommeren. De fleste som har tatt høstferie har brukt denne utenfor Norges grenser, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Sol og sommer blir det imidlertid lite av denne høstferien. I stedet håper lederen i Virke Reiseliv at nordmenn vil få øynene opp for alle de fantastiske høstopplevelsene som finnes i eget land.

-        Høsten er en fantastisk tid i Norge, enten man vil gå i fjellet, eller trekke inn på et av landets museer, restauranter eller hoteller. Mange valgte å reise i eget land i sommer, og erfarte at smitteverntiltakene la godt til rette for trygge og gode ferieopplevelser. Vi håper nå flest mulig vil benytte seg av kommersielle reiselivstilbud også i høstferien, sier Bergmål.

Savner internasjonale gjester

Selv om norske reiselivsbedrifter står klare til å ta imot nordmenn i høstferien er savnet etter de internasjonale turistene stort. Norsk reiseliv er avhengige av også utenlandske turister i tida fremover.

Virkes reiselivsvirksomheter anslår at omsetningen for hele året 2020 kommer til å være bare én tredel av omsetningen i 2019. Hotellene anslår at årsomsetningen vil halveres, mens reisearrangørene, som selger reiser både i og ut av Norge, anslår et fall på nærmere 80 prosent fra 2019. Det viser tall fra Virkes medlemsundersøkelse for september.

-        Grensene har vært så godt som stengt fra 12. mars. Dette rammer hele reiselivet, men særlig de som baserer seg på internasjonal trafikk. For Virkes reiselivsvirksomheter samlet sett var omsetningen i juli 38 prosent av samme måned i fjor, mens de i august var nede i 25 prosent av fjorårets omsetning. Vi ser at ordreboken for 4. kvartal er praktisk talt tom.

Virke etterlyser ytterligere tiltak fra myndighetene som kan gi trygghet og forutsigbarhet gjennom hele krisen, uavhengig av hvor langvarig den blir.

-        Hjelp til reiselivsnæringen gjennom denne tiden vil være en investering i fremtiden, i arbeidsplasser, verdiskapning og lokalsamfunn landet over. Alternativet er at mange virksomheter vil være borte når vi kommer til høstferien 2021, sier Bergmål.

Østlandet høstferiefavoritt

23 prosent av de spurte i Virkes befolkningsundersøkelse, som allerede i mai planla å reise i eget land, svarte at de ville reise i Viken, 22 prosent planla tur til Innlandet og 14 til Oslo.    

-        Det har vært et svært krevende halvår med svikt i alle markeder. Fritidsmarkedet, forretningsmarkedet, i konferanse, arrangement- og eventmarkedet. Selv om nordmenn velger å reise i eget land i høstferien vil ikke det alene redde norsk reiseliv. Næringen kommer til å trenge massiv hjelp fremover, sier Bergmål.

Tallene er utarbeidet på vegne av Virke, av Opinion i mai 2020.

Kontakter

Bilder

Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv
Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv
Last ned bilde

Dokumenter

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Virke: Det må sterkere lut til for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i 20217.10.2020 12:32:09 CESTPressemelding

Regjeringen tegner et for optimistisk bilde av økonomien til neste år. Koronakrisen kommer til å legge store begrensninger på verdiskaping og sysselsetting også neste år, og dessverre er det grunn til å tro at utfordringene i økonomien er større enn det regjeringen legger opp til. Jeg regner med at Stortinget er beredt til å bruke sterkere lut, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Virke: − Budsjettet sender tusenvis av arbeidsplasser ut av landet7.10.2020 11:02:14 CESTPressemelding

Virke mener at regjeringen lukker øynene for det koronakrisen har vist: Det skyhøye norske særavgiftsnivået på grensehandelsutsatte varer og fremdeles tekstiltoll sender tusenvis av arbeidsplasser over grensen. − Å redusere særavgiftene på typiske lokkevarer for grensehandel og å fjerne tekstiltollen vil være som å trykke på en knapp for å få flere permanente arbeidsplasser. Reduksjonen i avgiften for lettbrus er altfor lite, sier Virke-sjefen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom