Hører ikke hjemme i matpakken
Tror det er sunt
En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat, på vegne av Opplysningskontorene i landbruket viser at matpakkene ungdomsskoleelevene har med seg hjemmefra er sunnere enn maten de kjøper utenfor skolen. Matpakken er på mange måter en slags “sunnhetsgaranti” men det er likevel en ting ernæringsrådgiveren mener ikke hører hjemme i matpakken.
– Jeg føler meg sikker på at foreldre handler energibarer til matpakken fordi de tenker det er sunt og gjør det nok i beste hensikt. Det er derfor på høy tid å opplyse om at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre. Du kunne nesten like godt sendt med en sjokolade.
Kan virke som at det er “trendy” å spise
Undersøkelsen viser at 34 % av jentene og 24 % av guttene har med seg energibarer i matpakken. I tillegg er det mange ungdommer som kjøper det på butikken i skoletiden. Iselin Bogstrand Sagen mener markedsføringen rundt mange av energibarene får det til å fremstå som et sunt og godt mellommåltid.
– Det virker som at det har blitt trendy å spise energibarer. De aller fleste energibarene er skikkelig søte og har enten et trekk av honning, sjokolade eller annen søtning, og det som er søtt liker vi jo godt. I tillegg er de enkle å pakke med seg.
Ultra-prosesserte sukkerbomber
– De fleste energibarene har en ingrediensliste vondt som et langt år, og består av sukker i ulike former, prossesert korn, konsistensmidler og smaksforsterkere. Jeg vil si mange er ultra-prosesserte sukkerbomber. Det er lenge siden mange av ingrediensene var rene råvarer og mange av ingrediensene vil du ikke kunne finne i et vanlig kjøleskap eller kjøkkenskap. Da hjelper det ikke at en liten bar gir lite kalorier eller gir litt fullkorn eller nøtter. Til hverdags bør man spise mat som ligner mer på mat, som tilfører kroppen nyttig næring.
Sagen er ganske klar på at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre, og påpeker at det er dagens viktigste måltid.
– Slike søtsaker gir høy blodsukkerstigning, og etter en topp kommer en dal. Det er ikke forenelig med en skolehverdag der barn og unge er avhengig av mat som gjør det lett å holde på konsentrasjonen. Matpakken skal gi ungdom og barn energi som varer gjennom en lang skoledag.
Hva kan man erstatte energibaren med?
–Velg mye frukt og grønt i matpakken, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og unngå søte påleggsvarianter.
Ernæringsrådgiveren mener at det finnes mange fullgode alternativer og at noe av det enkleste er å ta med seg er en frukt og litt nøtter.
– Husk også grønnsakene, oppfordrer hun.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Se filmen: Derfor hører ikke energibarer hjemme i matpakken
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom