Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hører ikke hjemme i matpakken

Del

Det er mye bra med ungdommenes matpakker, men en ny undersøkelse viser at så mange som 1 av 3 har med seg energibarer i matpakken, dette er en uheldig utvikling, mener ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tror det er sunt 

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat, på vegne av Opplysningskontorene i landbruket viser at matpakkene ungdomsskoleelevene har med seg hjemmefra er sunnere enn maten de kjøper utenfor skolen. Matpakken er på mange måter en slags “sunnhetsgaranti” men det er likevel en ting ernæringsrådgiveren mener ikke hører hjemme i matpakken. 

–  Jeg føler meg sikker på at foreldre handler energibarer til matpakken fordi de tenker det er sunt og gjør det nok i beste hensikt. Det er derfor på høy tid å opplyse om at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre. Du kunne nesten like godt sendt med en sjokolade.

Kan virke som at det er “trendy” å spise 

Undersøkelsen viser at 34 % av jentene og 24 % av guttene har med seg energibarer i matpakken. I tillegg er det mange ungdommer som kjøper det på butikken i skoletiden. Iselin Bogstrand Sagen mener markedsføringen rundt mange av energibarene får det til å fremstå som et sunt og godt mellommåltid.  

– Det virker som at det har blitt trendy å spise energibarer. De aller fleste energibarene er skikkelig søte og har enten et trekk av honning, sjokolade eller annen søtning, og det som er søtt liker vi jo godt. I tillegg er de enkle å pakke med seg.  

Ultra-prosesserte sukkerbomber 

De fleste energibarene har en ingrediensliste vondt som et langt år, og består av sukker i ulike former, prossesert korn, konsistensmidler og smaksforsterkere. Jeg vil si mange er ultra-prosesserte sukkerbomber. Det er lenge siden mange av ingrediensene var rene råvarer og mange av ingrediensene vil du ikke kunne finne i et vanlig kjøleskap eller kjøkkenskap. Da hjelper det ikke at en liten bar gir lite kalorier eller gir litt fullkorn eller nøtter. Til hverdags bør man spise mat som ligner mer på mat, som tilfører kroppen nyttig næring.  

Sagen er ganske klar på at energibarer ikke har noe i matpakken å gjøre, og påpeker at det er dagens viktigste måltid.  

Slike søtsaker gir høy blodsukkerstigning, og etter en topp kommer en dal. Det er ikke forenelig med en skolehverdag der barn og unge er avhengig av mat som gjør det lett å holde på konsentrasjonen. Matpakken skal gi ungdom og barn energi som varer gjennom en lang skoledag. 

Hva kan man erstatte energibaren med? 

Velg mye frukt og grønt i matpakken, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og unngå søte påleggsvarianter.  

Ernæringsrådgiveren mener at det finnes mange fullgode alternativer og at noe av det enkleste er å ta med seg er en frukt og litt nøtter.  

Husk også grønnsakene, oppfordrer hun. 

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Se filmen: Derfor hører ikke energibarer hjemme i matpakken

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom