Hjertekarsykdom: Små grep kan gjøre stor forskjell
Spis flerumettet fett
Ved å bytte ut noen få kommersielle matvarer med forbedret fettsyreprofil (mettet fett er erstattet med flerumettet fett) kan man oppnå en reduksjon i total kolesterol og LDL-kolesterol på henholdsvis 9 og 11 % som tilsvarer en redusert risiko for hjertekarsykdom på 27 %.
Økning i hjerteinfarkt hos yngre
Hjertekarsykdom er den viktigste årsak til sykelighet i verden. Selv om det har vært en reduksjon i dødelighet de siste 30 årene så viser nye data at det er en økning i akutt hjerteinfarkt hos den yngre befolkningen i Norge, noe som også er observert i andre land.
Kolesterol
Forhøyet LDL kolesterol i blodet er en risikofaktor for hjertekarsykdom og vi vet at inntak av fett har stor betydning for nivået av LDL kolesterolet. Spesielt godt dokumentert er det at ved å bytte ut mettet fett i kosten med flerumettet fett så fører dette til en reduksjon i LDL kolesterolet.
Hvor mye endringer i det daglige kostholdet som skal til for å øke inntaket av flerumettet fett på bekostning av mettet fett er ikke godt dokumentert. Derfor er det viktig å kunne dokumentere om det å gjøre små endringer i kosten, ved å bytte ut noen enkeltmatvarer med gunstig fettsyresammensetning med tilsvarende produkter som det spises mye av i Norge og som har en høyere andel mettet fett i seg, har en effekt på total kolesterolet og LDL kolesterolet.
Bakgrunn
Hensikten med denne studien var å undersøke om det å bytte ut noen få kommersielle matvarer som vi spiser ofte (for eksempel spisefett på brød, til matlaging, ost, brød, kornblanding) med forbedret fettsyreprofil (mer flerumettete omega-6 fettsyrer og mindre mettete fettsyrer) har en effekt på total kolesterol, LDL kolesterol og inflammasjonsmarkører i en randomisert kontrollert dobbel-blindet intervensjonsstudie.
Totalt 115 friske menn og kvinner i alderen 25-70 år med noe forhøyet LDL kolesterol og uten kolesterolsenkende behandling ble tilfeldig fordelt til enten en gruppe som spiste produkter med forbedret fettsyreprofil eller til en gruppe (kontrollgruppen) som spiste tilsvarende produkter med mer mettet fett som det selges mest av i Norge i en 8 ukersperiode.
I gruppen som spiste produkter med forbedret fettsyreprofil så ble total kolesterolet og LDL kolesterolet signifikant redusert med henholdsvis 9 og 11 % sammenlignet med kontrollgruppen. Det ble ikke målt noen endring i inflammasjonsmarkører i gruppene.
Konklusjon
Studien konkluderer med at man ved å bytte ut noen få enkeltmatvarer kan oppnå en betydelig reduksjon i total og LDL kolesterolet. Dette viser at man kan oppnå myndighetenes mål om å øke inntaket av flerumettet fett og redusere inntaket av mettet fett ved å gjøre små grep med hensyn på matvarevalg og dermed oppnå en redusert risiko for fremtidig hjertekarsykdom.
Samarbeid mellom UiO, HiOA og Mills DA
Nøkkelord
Kontakter
Stine Marie Ulven
Professor
Seksjon for klinisk ernæring
Institutt for medisinske basalfag
Universitetet i Oslo
Tlf: 22840208
smulven@medisin.uio.no
Kyrre VigestadKommunikasjonsrådgiver ved Institutt for medisinske basalfag ved MED-fakultetet
Tel:+47 22 85 52 79 / +47 92 86 24 92kyrre.vigestad@medisin.uio.noLenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom