Hjemmeskole og livsmestring

- Bedre tid sammen betyr at vi kan ta i bruk vanlige og dagligdagdagse sysler både for å få tiden til å gå og for å bidra til nyttig læring, mener Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg, skriver Utdanningsdirektoratet.
Dette er med andre ord ikke et spesifikt fag, men skal være en rød tråd i all undervisning. Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Det kan foreldre bidra til uten spesiell lærerkompetanse.
Aktuelle områder innenfor temaet er levevaner og fysisk og psykisk helse. Mange har hektiske hverdager til vanlig og ikke så god tid til å snakke sammen. Noen tema er vanskelige å ta opp, og ofte er det lettere å snakke sammen når man også gjør andre ting sammen.
- Ta en luftetur og en prat, råder Gerd Byermoen. Det kan bli en fin samtale om klimaforandringer og vår mulighet til påvirkning. Kanskje kan samtalen også brukes til å snakke om hva som virkelig er viktig, altså verdivalg? I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende. Kanskje kan “guarden” senkes litt nå når vi er tvunget til å a det litt mer med ro.
Informasjonsflommen vi alle nå utsettes for kan skape frykt og utrygghet. Da er det viktig å snakke om mediebruk og kildekritikk, og ikke minst hvordan følelsene kan håndteres. Ikke alt som skrives stemmer, og det som kommer til deg er ikke nødvendigvis den beste kilden til sannheten.
Personlige og praktiske gjøremål kan kobles til skolefag
Å spise sunn og god mat er godt for både kroppen og kloden. Barn og unge kan lære mye av å få delta i matlagingen. Ferdigheter som kan tas med videre i livet og også konkrete skolefag. Det er selvsagt avhengig av hvilken aldersgruppe barnet er i, men her er noen aktuelle tips.
Konkrete aktiviteter egnet for barn 8 – 12 år
- Finn frem til en oppskrift dere har lyst til å lage, for eksempel lasagne. For å bruke en oppskrift må vi både lese og forstå den.
- Er dette en sunn rett? Hverdagsmat eller festmat? Se de norske kostrådene.
- Vask hender og tenk på kjøkkenhygiene
- Råvarene finnes frem
- Planlegge og forberede (preppe)
- Se, lukt og smak - hva kan brukes - når må det evt.kastes? Snakk om å kutte matsvinn.
- Mål og vekt – desiliter og gram – praktisk bruk. Skal oppskriften rekke til flere eller færre personer? Da må alle ingrediensene justeres opp eller ned - det kan være en fin matteoppgave.
- Navn, form og farge på ulike grønnsaker. Kan du navnet på andre språk?
- Gjør ferdig retten
- Dekk bordet og server
- Nyt maten og praten!
Hjemmeaktiviteter kan være god læring. Både praktisk kunnskap og gode relasjoner kan tas med videre i livet, og bidra til livsmestring og et godt liv.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder



Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom