Hipp hipp hurra for norsk mat!

Forsvaret burde kjempe i fronten
Jeg håper at alle i Norge har like store ambisjoner som Agder fylkeskommune når det gjelder å tilby norsk mat, lokalmat og økologisk mat. Det burde vært en selvfølge, men det er en lang vei å gå. Siste sak nettopp var om Forsvaret og Rena Leir, som faktisk ligger midt i en stor potetregion, hvor de serverer utenlandske poteter til soldatene sine. Burde ikke nettopp Forsvaret kjempe i fronten for norsk mat, beredskap og sjølberging?
Tre tips for offentlige innkjøp
Selv om økonomien kan være stram, er det gode argumenter for å velge lokal mat og drikke, både for forbrukeren og den offentlige innkjøperen. Og det finnes flere muligheter og verktøy som gjør at slike valg kan gjøres oftere og enklere. Her er tre tips til alle offentlige aktører når det gjelder kjøp av lokal mat
- Bruk verktøyet lokalmat.no.
Dette er Norges største nettportal med oversikt på norsk lokalmat og drikke. Staten har allerede investert i portalen lokalmat.no for alle innkjøpere både private og offentlige kan bruke den – helt gratis! Her finner du ca 4 000 produkter med 600 lokalmatprodusenter som har dokumentert at de har kontroll og rutiner på plass. Forsvaret var faktisk en av de første som tok i bruk denne innkjøpsportalen tilbake i 2018, men det kan se ut som de har glemt sine egne erfaringer. - Sett krav og bestill skreddersøm
I 2022 kom en presisering av de offentlige anbudsreglene som gir nye muligheter. Det tillates nå å kreve skreddersøm i form av kvaliteter og egenskaper til maten når du går på anbud. Setter du krav til dyrevelferd, sorter, farger og sesongvarer, kan det åpne opp for lokale innkjøp. - Del opp avtalene
Å dele opp anbudskonkurransen slik at de mindre lokale aktørene ikke blir ekskludert, er lov. Det gir mulighet for volumkjøp av enkelte varer fra store leverandører, samtidig som man kan støtte lokale produsenter og få lokalmat på menyen.
Vi trenger økt stolthet og matglede
Å øke andelen lokalt produsert mat og drikke gir økt stolthet og matglede. Tenk hvor flott det hadde vært om alle offentlige innkjøpere så til Agder. Agder fylkeskommune viser vei når det gjelder lokalmatens 17.mai-tog, og jeg håper at hele Norge kan følge etter. Da vil det bli et trefoldig hurra fra meg – HURRA HURRA HURRA!
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket16.3.2023 23:37:04 CET | Pressemelding
Landbruket har en av høy frekvens på ulykker og arbeidsrelaterte dødsfall. Ulykkene varierer etter en rekke faktorer, for eksempel størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes.
"Drikkeministeren" hedret norsk øl og eplemost13.3.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
- I tillegg til å være landbruks- og matminister er jeg også drikkeminister, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under tildeling av Spesialitet til Ekeby Gårdsbryggeri og Hyggen gård under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Kanskje Norges beste spekeskinke?14.2.2023 12:37:30 CET | Pressemelding
Hommelstad Gård fikk tildelt Spesialitet på messen Umami Arena for sin spekeskinke – Hommelstad 523. Spekeskinka fikk hele 95 av 100 poeng fra fagjuryen, noe som bare har skjedd en gang tidligere. Er dette Norges beste spekeskinke?
Jimmy Øien bak Restaurant Rest vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris2.2.2023 16:04:22 CET | Pressemelding
Det er en ære å få dele ut Ingrid Espelid Matkulturpris for 2022 til Jimmy Øien. En av Norges fremste kokker som har løftet bærekraft inn i kokkekunsten, og virkelig beviser at nydelig mat kan lages av alt, og at ingenting trenger å kastes, sa statssekretær Wenche Westberg da hun delte ut den 29. utgaven av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris på Fagdag Norsk Mat i Stavanger.
Forbrukerne vil ha norsk brød27.1.2023 09:00:44 CET | Pressemelding
Ny forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 80 prosent mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk. Det er slett ikke alltid tilfelle, og nå tar kornbransjen grep for å øke norskandelen og merke brødet bedre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom