Travel Retail Norway (TRN)

Her er påskemarsipanens "hemmeligheter"

Del

Like sikkert som det går mot påske, kjøper vi i disse dager enorme mengder marsipan i ulike former. I påskeegg over hele landet finner du nesten garantert kolibriegg, gule marsipankyllinger og marsipanpølser. Ifølge Nidar, landets største marsipanprodusent, spiser vi rundt 23 millioner marsipanfigurer i påsken. Men det er stor forskjell på ulike typer marsipan, og for å finne de aller beste godbitene må du til spesialbutikker eller taxfree.

FOR STORE OG SMÅ
Det meste av marsipanen slik vi kjenner den er laget av mandler, melis og eggehvite. Mens dagligvarebutikkene har et stort utvalg av marsipan med høyt sukkerinnhold som først og fremst appellerer til barn, kan voksne søtmonser finne mange spennende marsipanvarianter av høy kvalitet andre steder. Jo høyere mandelinnhold i forhold til sukker, jo bedre kvalitet, forklarer Veronica Lystad hos Travel Retail Norway, selskapet som drifter taxfreebutikkene på landets største flyplasser.

 

Fem marsipanfakta du kanskje ikke visste om

  1. Jo høyere mandelinnhold, jo bedre kvalitet
  2. Kan også lages av andre nøtter og frø, som pistasj
  3. Har sitt opphav i antikken, kom trolig til Europa på 1100-tallet
  4. Lübeck Marzipan er en EU-beskyttet geografisk betegnelse
  5. De mest «voksne» marsipanene får du på taxfree og spesialbutikker 

EKSKLUSIVT FRA TYSKLAND
I Norge finnes det ikke regler for forholdet mellom mandler og sukker i marsipan, men i Tyskland og Italia er det annerledes, forteller Lystad. En av de mest eksklusive marsipanfavorittene som du kun finner i taxfreebutikken og i noen få spesialbutikker, kommer fra tyske Niederegger. Dette er skikkelig «voksenmarsipan» som garantert inneholder 65 prosent mandler. Taxfreesalget av Niederegger så langt i år er nesten 13 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Det er tydelig folk har fått øynene opp for høykvalitets marsipan, mener Lystad.

DEN MER EKSKLUSIVE MARSIPANEN
Niederegger kommer fra Lübeck i Nord-Tyskland, som regnes som en av Europas marsipan-hovedsteder med svært lange tradisjoner. Lübeck Marzipan er en beskyttet geografisk betegnelse, forklarer Veronica Lystad. Når du kjøper marsipan herfra, kan du være helt sikker på at du får høy kvalitet. Lübeck-marsipan er kanskje noe du vil holde for deg selv, og ikke legge i påskeegget til barna, smiler Lystad.  

PERFEKT SAMSPILL
Mens noen liker å kose seg med ren marsipan, ønsker andre å gjøre marsipanopplevelsen enda mer spennende. Mørk sjokolade går alltid godt sammen med god marsipan. Men mange andre smaker fungerer også i perfekt samspill med marsipan av høy kvalitet, forklarer Lystad. Den delikate smaken avmandler og sukker gjør marsipan spesielt velegnet til å trekke til seg andre smaker. På taxfree finner du marsipan som er smaksatt med «voksne» smaker somespresso og brandy, samt med mildere smaker som aprikos og blåbær.

APRIKOSKJERNER OG PISTASJ
 Basisoppskriften med mandler, melis og eggehviter kan også varieres for å skape ulike typer smaker og konsistenser på marsipanen. Danske Anthon Berg erfor eksempel kjent for kraftig marsipan laget med aprikoskjerner, forteller Lystad. Mozartkuler inneholder pistasjmarsipan, der mandlene er byttet ut med pistasjnøtter. 

TUSEN ÅR GAMMEL HISTORIE
 
Mathistorikere har funnet tegn på at forløperen til dagens marsipan oppsto så langt tilbake som i antikken. I Persia, det som nå er Iran, blandet man nøtter og frø med honning. Men marsipanen vi kjenner i dag stammer trolig fra 1100-tallet. Enkelte mener den oppsto i det som i dag er Italia, der den var kjent som marzapane, eller mars-brød. Andre historier peker mot Toledo i Spania. Toledo er for øvrig det eneste stedet i Europa i tillegg til tyske Lübeck som har egne regler for hvor mye mandler man må ha i marsipanen. Deres beskyttede geografiske betegnelse er Mazapán de Toledo.

Nøkkelord

Kontakter

Veronica Lystad, kategorisjef for vin, øl, tobakk og sjokolade hos Travel Retail Norway er å treffe på mail: Veronica.Lystad@dutyfree.no eller mobil: 98225273

Bilder

Om Travel Retail Norway (TRN)

Travel Retail Norway (TRN)
Travel Retail Norway (TRN)
Postboks 223
NO-2061 Gardermoen

32 23 09 00http://www.tax-free.no

Travel Retail Norway (TRN) er et norsk selskap, med norske og tyske eiere. Vi har drevet taxfreebutikker og Travel Value-butikker ved Avinor sine største flyplasser siden 2005. I dag er vi tilstede i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Vår viktigste oppgave er å drive ansvarlig salg og god service til reisende på Avinor sine flyplasser og å skape inntekter for Avinor og det norske samfunnet.

Følg saker fra Travel Retail Norway (TRN)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Travel Retail Norway (TRN) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Travel Retail Norway (TRN)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom