Helt vilt med Spesialitet
Elgkarbonader og elgpølsa «Skogens konge» fra Gransjøberget fikk tildelt Spesialitetsmerket på selveste Elgstua i Elverum. Med elg fra eget elgvald ved Gransjøberget Sæter i Elverum og ellers fra østlandsregionen produserer Gransjøberget kjøttpølser, pålegg, karbonader og andre produkter. Alt produseres uten kunstige tilsetninger og produksjonen ligger i Hernes utenfor Elverum
- Alt vi produserer er laget av elgkjøtt fra eget elgvald og fra østlandsområdet. Oppskriftene har vi utviklet selv og at vi får tildelt Spesialitetsmerket på to av våre produkter er utrolig hyggelig og betyr at vi gjør mye riktig, sier Marianne Wimmer som er daglig leder hos Gransjøberget.
Elgkarbonader og elgpølsa «Skogens konge»
Spesialitetsmerket tildeles av en fagjury som vurderer lokalmatprodukter fra hele landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitetsmerket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.
- Dette er en gave for alle som ikke drar på elgjakt selv. Tenk å få servert disse flotte elgproduktene som de flinke damene på Gransjøberget har laget, fortsetter Sundqvist.
Elgkarbonadene fikk vurderingen «saftige og har en rik smak med behagelige og varme kryddertoner» fra fagjuryen. Elgpølsa «Skogens konge» ble vurdert med «fin balanse mellom kryddersmak og kjøtt med sødmefulle toner fra elgkjøttet». I tillegg til elgkjøtt benyttes det også svinekjøtt og flesk fra nabogården.
God bruk av viltressurser
For noen uker siden kom Regjeringens handlingsplan om høstbare viltressurser. Handlingsplanen tar for seg jakt som opplevelsesprodukt, verdiskaping basert på jakt og verdikjeden for viltkjøtt. Samtidig vet vi at den norske forbrukeren er opptatt av råvarer i sesong - både på restauranter og hjemme.
- Elgkjøtt passer helt inn i dette bildet. Det er en naturlig ressurs, en sesongvare og er etterspurt av forbrukeren. Salget av viltkjøtt vil øke ved bedre tilgjengelighet og Spesialitetsmerket vil bidra til økt synlighet i butikken. Her treffer Gransjøberget blink på så mange måter, sier Sundqvist.
Viltkjøtt er for mange svært eksotisk og både vanskelig å få tak i og å håndtere på eget kjøkken. Samtidig er det mange forbrukere som etterspør produkter som gjør matlagingen rask og enkel.
- Elgproduktene til Gransjøberget selges i forbrukerpakninger som gjør elgkjøttet mer tilgjengelig og lettere å tilberede hjemme. Elgkjøtt er en nydelig råvare og det er viktig å gjøre elgkjøtt mer tilgjengelig for folk flest, avslutter Marianne Wimmer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom