Havvind: Oppstart av nytt prosjekt for havnett i Nordsjøen

Del

STAVANGER – Næringsminister Iselin Nybø annonserte i dag at prosjektet Havnett er innvilgetstøtte på 82,7 millioner kroner gjennom Grønn plattform-ordningen.

Næringsminister Iselin Nybø møter Equinors Jens Økland (til venstre) og Florian Schuchert (til høyre) i forbindelse med tildeling av forskningsmidler til prosjektet Havnett.
Foto: Equinor
Næringsminister Iselin Nybø møter Equinors Jens Økland (til venstre) og Florian Schuchert (til høyre) i forbindelse med tildeling av forskningsmidler til prosjektet Havnett. Foto: Equinor

Prosjektet vil utvikle ny teknologi, kunnskap og løsninger som skal muliggjøre lønnsom utbygging av havvind på norsk sokkel, inkludert hvordan kraften fra havvind skal knyttes til strømnettet. Arbeidet vil omfatte både bunnfast og flytende vindparker, og på sikt kunne gi nye grønne arbeidsplasser og økte eksportinntekter.

Støtten, inkludert prosjektbidrag fra partnerne, utløser en satsing på 125,5 millioner kroner totalt til å utvikle offshore havnett for fremtiden. Både leverandører og energiselskaper vil delta aktivt i prosjektet sammen med forskningsinstitusjonene. Prosjektet skal gjennomføres over tre år.

– Vårt mål er at havvind kan realiseres i stor skala. Vi må bygge vindparker på en kostnadseffektiv måte og vi er avhengig av at vi får kraften helt frem til kunden. Det er avgjørende for å lykkes at energiselskaper, forskningsinstitusjoner og leverandørselskaper samarbeider om å få dette til, sier Florian Schuchert, ansvarlig for forskning på havvind i Equinor som er leder for prosjektet.

Prosjektet Havnett vil adressere markedsdesign og regulatoriske forhold knyttet til utbygging og drift av et havnett for tilkobling av store havvindparker. Det vil utvikle norsk teknologi og leverandørindustri for leveranser av nye kabeldesign, subsea-teknologi og flytende omformerstasjoner. Havnett har også en forskningsdel, ledet av SINTEF, som skal løse spesifikke forskningsutfordringer.

– Dette prosjektet vil utvikle teknologi og løsninger som er helt essensielle for å lykkes med havvindsatsningen. Det vil legge grunnlag for en lønnsom havvindutbygging i Norge, og teknologi som kan gi økt eksport og nye grønne jobber, sier sjefforsker i SINTEF, John Olav Tande.

Europa har som mål å installere 300 GW med havvindkapasitet innen 2050. Norsk industri er verdensledende innenfor teknologi til havs og på havbunnen, utviklet og finansiert gjennom 50 år med olje- og gassvirksomhet. Norge har derfor en enestående mulighet til bygge videre på denne kompetansen for å kunne ta en betydelig andel av dette markedet.

 – Vi mener dette prosjektet er viktig og riktig for å utvikle gode løsninger og ny teknologi som kan realisere lønnsom havvind og havnett i Norge. Dette vil berede grunnen for nye konsepter, arbeidsplasser og leverandørindustri som kan konkurrere internasjonal, sier ansvarlig for havvind i Fred. Olsen Renewables, Lars Bender, som blant annet vil bidra som styreleder i prosjektet.

Havnett (også kjent som Ocean Grid) består av følgende partnere:

Energiselskaper og utviklere

Equinor
Agder Energi
Aker Offshore Wind
Deep Wind Offshore
Hafslund Eco
Fred. Olsen Renewables

Leverandører og produsenter

Aibel
Nexans
AkerSolutions
DNV
Benestad
ABB
Hitachi ABB

Forskning og innovasjon

SINTEF
NTNU
UiO

Om Grønn plattform

Gjennom Grønn plattform ønsker regjeringen å utløse mer og raskere investeringer i grønne, bærekraftige løsninger og produkter. Grønn plattform ble lansert i regjeringens tredje tiltakspakke med økonomiske tiltak som følge av koronapandemien i mai 2020.

Nøkkelord

Kontakter

Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsperson, Equinor
Tlf: 975 28 604 | Epost: mfei@equinor.com

John Olav Giæver Tande, sjefforsker, SINTEF
Tlf: 913 68 188 | Epost: John.O.Tande@sintef.no

Bilder

Næringsminister Iselin Nybø møter Equinors Jens Økland (til venstre) og Florian Schuchert (til høyre) i forbindelse med tildeling av forskningsmidler til prosjektet Havnett.
Foto: Equinor
Næringsminister Iselin Nybø møter Equinors Jens Økland (til venstre) og Florian Schuchert (til høyre) i forbindelse med tildeling av forskningsmidler til prosjektet Havnett. Foto: Equinor
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom