Havbruksanalysen: spår kraftig økning i sjømatproduksjonen frem mot 2040
Til tross for skyhøye salgsvolum har lave laksepriser som følge av bråstopp i Horeca-markedet vært en festbrems for sjømatsektoren i 2020. Nå gir ferske analyser håp om bedre tider frem mot 2040.

Revisjons- og rådgivningsselskapet EY lanserer i dag sin årlige rapport om sjømatsektoren. Analysene baseres på EYs innsikt fra å ha jobbet tett med bransjen globalt samt på EYs marindatabase som inneholder finansielle data fra 1082 selskaper i oppdrettssektoren og 2399 selskaper innen fiskeri.
Rapporten spår at sjøbasert oppdrett vil øke med over 60% globalt de neste 20 årene, mens landbasert oppdrett vil få internasjonalt fotfeste med omtrent halvparten av dagens sjøbaserte produksjonsvolum. Samtidig viser ferske tall et historisk fall i marginer til tross for rekordhøye salgsvolum. Nytt for året er en analyse av fremtidsutsiktene for sjømatnæringen – en analyse som nok vil vekke interessen hos mange.
Global produksjon på 5,8-6,5 millioner tonn 2040
- Basert på innsikt fra vår database, trender i markedet og diskusjoner med en rekke industrieksperter, viser våre overordnede prognoser mer enn en dobling av globalt produksjonsvolum når vi teller 2040, det tilsvarer et produksjonsnivå på 5,8-6,6 millioner tonn i 2040, sier Eirik Moe, nordisk leder for Marine og Aquaculture i EY.
Sjømatsektoren har på to tiår blitt Norges nest største eksportnæring med en omsetning på 100 milliarder kroner i 2020. Etterspørselen etter laks fra sjøbasert oppdrett langs Norskekysten er stor, men nå har også interessen etter landbasert oppdrett skutt i været.
- Det er virkelig fascinerende å se interessen for landbaserte oppdrettsselskaper og prising av disse selskapene i milliardklassen. Vi mener at landbasert oppdrett vil vokse frem og komplementere sjøbasert produksjon i årene fremover, men den virkelige produksjonsøkningen vil vi ikke se dagslys før om en god del år. Vi har identifisert 2.3 millioner i planlagt kapasitet innenfor landbasert oppdrett, men oppskaleringen vil kreve tid, kapital og ikke minst kompetanse. Frem mot 2040 tror vi landbasert produksjon vil utgjøre en stadig større del av verdens lakseproduksjon, sier Moe.
Ifølge rapporten er de største konsentrasjonene av planlagt landbasert oppdrett å finne i Norge, Nord-Amerika og Asia. Stadig flere norske verdensledende selskaper med sjøbasert oppdrett som hovedkilde, lufter nå også mulige satsninger innenfor landbasert oppdrett.
Regionale og lokale markeder
Han forteller videre at pandemien har satt sitt preg på sjømatbransjen, og han ser tendenser til et mulig paradigmeskifte i lakseprisingen.
- Prisene i USA har holdt seg, men i Europa har de gått ned. Det vi ser er nok både et resultat av regionale handelshindre og utfordringer med å eksportere varer i en verden hvor reising har vært svært begrenset, og etter 70 år med vekst i global fri handel har det oppstått «lukkede» regionale og lokale markeder – noe jeg tror vi vil se mer av i årene fremover, sier Moe.
Rapporten trekker frem en rekke positive trender i sjømatnæringen:
- Rekordhøye inntekter i sjøbasert oppdrett forklares av en økning i antall utvidede sjøvannslisenser og forbedret utnyttelse av maksimalt tillatt biomasse
- Brønnbåter fortsetter å høste superfortjeneste, men for første gang på ti år viser årets analyse at transportsegmentet har en nedgang i EBITDA-margin.
- Selskapene fortsetter å bruke fusjoner og oppkjøp til å få topplinjen til å vokse ved at produkttilbudet og markedsposisjonen styrkes.
- Økt produksjonsvolum kombinert med et økt fokus på biologi og fiskehelse i sjøbasert oppdrett har ført til en ekstraordinær vekst for aktørene i bioteknologisegmentet.
- Digitalisering har for alvor gjort sitt inntog i næringen.
- Økt fokus på bærekraft og fiskehelse presser aktørene langs hele verdikjeden til å investere i ny teknologi for å tilpasse seg morgendagens marked. Da vil bransjen være avhengig av kostnadskutt så vel som gode marginer. De aktørene langs verdikjedene som skaper de beste løsningene for effektiv og bærekraftig produksjon og distribusjon av laks vil bli vinnere, sier Moe.
Kontakter
For pressehenvendelser, kontakt:
Gunilla V. Resare, Nordic Communication and Engagement Leader
gunilla.v.resare@no.ey.com
+47 450 02 542
Bilder

Om EY
Følg saker fra EY
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra EY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra EY
- Å velge et studie betyr ikke nødvendigvis at du har låst deg til én type jobb15.4.2021 13:02:52 CEST | Pressemelding
I dag 15. april er fristen for å søke på studier via Samordna opptak. HR-direktør Bjørn Vihovde i EY mener valg av utdanning ikke bør føre til økt press på unge. Fremtidens arbeidsliv vil kanskje stille helt andre krav til kompetanse enn hva vi har i dag.
Han er Norges fremste vekstskaper i 202023.3.2021 16:20:00 CET | Pressemelding
Henrik Badin i Vow gikk helt til topps i «EY Entrepreneur Of The Year 2020» tirsdag ettermiddag. Tibber gikk av med seieren i kategorien «Scale-up» og Support Service Partner i kategorien «Young». I tillegg ble «EY Family Business Award of Excellence 2020» tildelt næringsmiddelkonsernet Agra og Knut K. Heje.
Historisk kåring i verdens største vekstskaperkonkurranse22.3.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Tirsdag 23. mars konkurrerer ledere fra 12 norske virksomheter om internasjonal prestisjepris i en direktesendt digital finale. En uavhengig jury skal kåre vinnere i fire kategorier, og hovedvinneren skal representere Norge i en global finale i juni.
Vestlands strategi for grønn omstilling til topps i nasjonal kåring15.3.2021 18:00:00 CET | Pressemelding
Da Covid-19 og oljeprisfallet traff Norge, medførte det unntakstilstand på Vestland. For å øke verdiskaping og å skape lokale arbeidsplasser, ble situasjonen kartlagt og en strategi utarbeidet. Nå har strategien gått helt til topps i prestisjefylt konkurranse.
Equinor topper SHE Index5.3.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
På ett år har Equinor klatret fra 10. plass til 1. plass i SHE Index – Powered by EY. Selskapet topper 2021-utgaven av likestillingsindeksen, tett etterfulgt av NoA Ignite og Telenor.
EY har forpliktet seg til klimamål for å møte 1,5 graders målet (SBT) - skal bli karbonnegativ innen utgangen av 2021 og oppnå «net zero» i 20259.2.2021 11:00:00 CET | Pressemelding
Rådgivnings- og revisjonsselskapet EY oppnådde globalt karbonnøytralitet i 2020. Nå forteller EY Norges administrerende direktør, Christin E. Bøsterud om ytterligere grep lokalt, som skal sikre «net zero» fotavtrykk innen 2025. Vi er stolte av å være en del av en global organisasjon som har forpliktet seg til science based target initiativet. Spesielt at vi har satt oss mål om å bidra til å oppnå 1,5 graders målet.