Har du melk som snart når «best før»-dato?

Mange har kanskje mye melk i kjøleskapet nå etter usikkerheten som har rådd de siste dagene. Da er det ekstra viktig å bruke opp det man har og ikke bidra til matsvinn.
- Melk og meieriprodukter er dessverre blant de matvarene vi kaster mest av. Det er likevel positivt å se at forbrukeren i de senere år har blitt langt bedre til å bruke sansene framfor å kun se på datostemplingen. Her har jo også meieriindustrien gjort noen smarte grep ved å skrive på kartongen at melken nødvendigvis ikke blir dårlig med en gang datoen har passert, sier direktør i Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.
Fortsatt god 30 dager etter "best før"-datoen
Våren 2016 gjennomførte Melk.no et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. Både skummet, lett- og helmelk fra et representativt utvalg av produsenter ble testet. Melken ble oppbevart på kjølerom (2 °C) og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig, fra og med fem dager før påstemplet dato, og til og med en måned etter denne datoen.
- Det mest oppsiktsvekkende med dette forsøket var at melken fortsatt var god mer enn 30 dager etter «best før»-datoen. Så her er det gode grunner til å bruke sansene framfor å kaste. Melken holder ofte lengre enn du tror, sier Berg Hauge.
10 tips til å kaste mindre melk
1. Ikke kjøp mer melk enn du har tenkt å bruke. Industrien understreker at så lenge man handler det man vanligvis gjør skal det være nok til alle.
2. Sørg for å handle melk så sent på handlerunden som mulig slik at den holder seg kald lengst mulig.
3. Ikke la melken bli stående ute av kjøleskapet over lang tid.
4. Oppbevar melken ved 2-4 °C.
5. Det kan være lurest å plassere melken i en av de nederste hyllene i kjøleskapet der det er kaldest og unngå kjøleskapsdøren.
6. Ikke åpne flere kartonger om gangen. Melk holder lenger i uåpnet emballasje.
7. Unngå å sette melk i sollys.
8. Melk kan også fryses gjerne direkte i kartongen eller i porsjonspakninger. Den er da ikke velegnet som drikke, men kan brukes i bakst eller lignende innen 6 måneder. Melken bør tines langsomt i kjøleskap.
9. Er du usikker på om melken kan brukes hell den i varm drikke som kaffe eller te. «Fnugger» den er det lurt å bruke den i for eksempel grove vafler i stedet.
10. Bruk rester til å lage bakverk, vafler, pannekaker, scones, smoothie, sauser, supper eller noe annet godt som man kan kose seg med.
Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom