Hamburgere er mistenkt kilde til utbrudd av E. coli(EHEC)-infeksjon
Nordfjord Kjøtt trekker tilbake fryst Hamburger Classic, 800g, med best før-dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360g, med siste forbruksdag 16.07.23. Produktene er mistenkt kilde til et pågående utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon.

Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren.
Mattilsynet oppfordrer forbrukere til å sjekke siste forbruksdag, dersom de har slike produkter i fryseren. Bakteriene tåler frysning.
Nordfjord har valgt å trekke produktene tilbake som et føre-var-tiltak for å beskytte forbrukerne mot en mulig helsefare.
Utbruddsetterforskningen fortsetter for, om mulig, sikkert slå fast at disse produktene er smittekilden. Det kan på nåværende tidspunkt ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake.
Utbruddsetterforskningen fortsetter
Mattilsynet ble i slutten av juli varslet av Folkehelseinstituttet om et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC. Det var da påvist smitte hos et fåtall personer, bosatt i ulike deler av landet. Det ble igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.
Så langt er det meldt 15 antall pasienter i alderen fra under 5 år til 55 år, bosatt over hele landet.
Utbruddsetterforskninger er kompliserte, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden.
– Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har innhentet informasjon fra de syke personene om hva de har spist, både hjemme og ute, og hva de har vært i kontakt med. Vi har også bedt pasientene om detaljer fra kvitteringer for bedre å vite nøyaktig hva de har handlet, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Forebyggende tiltak
Alt rått kjøtt inneholder bakterier, og noen av disse kan gjøre deg syk. Mattilsynet anbefaler at hamburgere skal gjennomstekes for å få et trygt produkt. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader.
Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, bør ikke spise medium stekte hamburgere.
– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av sykdomsfremkallende bakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd, er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper bakteriene, sier Svindland.
Ved kverning av kjøtt blir bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Bakteriene får lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet og gode vekstvilkår. Dersom kvernet kjøtt ikke stekes tilstrekkelig, vil bakteriene i midten kunne overleve.
Bakteriene tåler frysing godt, pass på god kjøkkenhygiene når du håndterer fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.
Generelle råd om god kjøkkenhygiene:
- All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom