Halvparten har som nyttårsforsett å endre kostholdet i 2020

Nyttårsforsetter ser ikke ut til å gå ut av mote i det nye tiåret heller. En rykende fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at så mye som 50 prosent har som nyttårsforsett å slanke seg eller generelt spise sunnere i 2020.
- Hvert år opplever vi at forsidene på nettavisene, blogger og ukeblader fylles opp av kostholdsråd og slanketips i januar. Ofte kommer disse fra selverklærte eksperter som fronter kosttilskudd og ekstreme dietter. Det er et massivt trykk, så det er ikke så rart at man lar seg påvirke, sier Berg Hauge.
Bekymret over manglende matglede
En av fire sier i samme undersøkelse at alt fokuset på hva man bør og ikke bør spise gjør at de mister noe av matgleden. Berg Hauge ser med bekymring på at forholdet vårt til mat og kosthold i økende grad blir preget av frykt og forvirring.
- Det er utrolig synd at så mange opplever at alt ståket rundt kosthold går utover matgleden. Vi opplever at debatten alt for ofte handler om å kutte ut helt vanlige matvarer som melk og brød. Det kan virke harmløst, men summen av stemmer i inn- og utland, i Facebook-feeden og på avisforsidene kan skape mange dårlige følelser knyttet til det vi spiser, sier Berg Hauge.
Fint å være opptatt av helsen
Hun understreker at det er forståelig at man føler for å spise litt lettere etter en lang julehøytid der mange har kost seg med god, tradisjonell julemat.
- Det er flott at folk er opptatt av helsen sin. Jeg starter året med knekkebrød med ost og skummet melk, selv jeg. Og de fleste av oss har jo forbedringspotensial i kostholdet. Men det er viktig å huske på at man ikke trenger å ta helt av på alle mulige dietter. Du kommer langt ved å følge helsemyndighetenes kostråd. Dette innebærer passelig mengde grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker. Vanlig mat er faktisk bra nok.
FAKTA OM UNDERSØKELSEN:
Spørsmål: «Januar er tiden da mange har gode forsetter. Har du tenkt å gjøre noe av det følgende i januar 2020?
Andel svart: «Slanke deg, gå ned i vekt» og/eller «Spise, drikke sunnere» |
50 % |
Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn: «Alt fokuset på hva man bør, og hva man ikke bør spise gjør at jeg mister noe av matgleden»
Uenig (svarer 1-4) |
55 % |
Verken eller (svarer 5-6) |
18 % |
Enig (svarer 7-10) |
25 % |
Vet ikke |
2 % |
Landsrepresentativ undersøkelse med 979 intervjuer gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i perioden 27.12.19-02.01.20.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom