Halvparten har som nyttårsforsett å endre kostholdet i 2020
Nyttårsforsetter ser ikke ut til å gå ut av mote i det nye tiåret heller. En rykende fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at så mye som 50 prosent har som nyttårsforsett å slanke seg eller generelt spise sunnere i 2020.
- Hvert år opplever vi at forsidene på nettavisene, blogger og ukeblader fylles opp av kostholdsråd og slanketips i januar. Ofte kommer disse fra selverklærte eksperter som fronter kosttilskudd og ekstreme dietter. Det er et massivt trykk, så det er ikke så rart at man lar seg påvirke, sier Berg Hauge.
Bekymret over manglende matglede
En av fire sier i samme undersøkelse at alt fokuset på hva man bør og ikke bør spise gjør at de mister noe av matgleden. Berg Hauge ser med bekymring på at forholdet vårt til mat og kosthold i økende grad blir preget av frykt og forvirring.
- Det er utrolig synd at så mange opplever at alt ståket rundt kosthold går utover matgleden. Vi opplever at debatten alt for ofte handler om å kutte ut helt vanlige matvarer som melk og brød. Det kan virke harmløst, men summen av stemmer i inn- og utland, i Facebook-feeden og på avisforsidene kan skape mange dårlige følelser knyttet til det vi spiser, sier Berg Hauge.
Fint å være opptatt av helsen
Hun understreker at det er forståelig at man føler for å spise litt lettere etter en lang julehøytid der mange har kost seg med god, tradisjonell julemat.
- Det er flott at folk er opptatt av helsen sin. Jeg starter året med knekkebrød med ost og skummet melk, selv jeg. Og de fleste av oss har jo forbedringspotensial i kostholdet. Men det er viktig å huske på at man ikke trenger å ta helt av på alle mulige dietter. Du kommer langt ved å følge helsemyndighetenes kostråd. Dette innebærer passelig mengde grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker. Vanlig mat er faktisk bra nok.
FAKTA OM UNDERSØKELSEN:
Spørsmål: «Januar er tiden da mange har gode forsetter. Har du tenkt å gjøre noe av det følgende i januar 2020?
Andel svart: «Slanke deg, gå ned i vekt» og/eller «Spise, drikke sunnere» |
50 % |
Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn: «Alt fokuset på hva man bør, og hva man ikke bør spise gjør at jeg mister noe av matgleden»
Uenig (svarer 1-4) |
55 % |
Verken eller (svarer 5-6) |
18 % |
Enig (svarer 7-10) |
25 % |
Vet ikke |
2 % |
Landsrepresentativ undersøkelse med 979 intervjuer gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i perioden 27.12.19-02.01.20.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom