Frende Forsikring

Halloween: I mørket er alle unger grå

Del

Torsdag går mange små på godterijakt i mørke kostymer uten refleks. - Fest reflekser i kostymet til barna og vær ekstra oppmerksom hvis du skal kjøre bil i boligstrøk.

Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.

- Da blir ikke halloween en skumlere dag enn den trenger å være, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

En bilfører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å oppdage barnet ditt langs veien uten refleks. Med refleks vil barnet være synlig for føreren 10 sekunder i forveien. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

- Alle som kjører bil bør være ekstra oppmerksomme på mørke fotgjengere. Mange barn og unge løper rundt i gatene og det er få halloween-kostymer med refleks. Skal du ut og kjøre i tettbygde strøk er det lurt å senke farten mer enn vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Slik blir halloween trygg 
Frendes fagsjef har en sjekkliste for hvordan halloween blir en trygg og fin opplevelse:

  • Husk refleks både til deg selv og barna
  • Sy gjerne reflekser inn i kostymet til barna
  • Ta med lommelykt – den kan skape både trygghet og skrekkeffekt
  • Ikke la små barn gå alene – de er ikke vant med trafikken slik voksne er
  • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen, senk farten og hold fokus på veien
  • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende

Farlig dårlig på refleksbruk
- Våre undersøkelser viser at bare 40 prosent av oss alltid bruker refleks i mørket. Det er farlig dårlig, sier Frendes fagsjef.

En fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk har det samme resultatet.

- Våre tellinger og undersøkelser viser også at kun 4 av 10 nordmenn bruker refleks når de er ute og går i mørket. Det er ikke tvil om at refleks virker, og selv om bruken øker er vi fortsatt for dårlige, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Refleks reduserer sjansen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Bare fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Kostymer er en brannrisiko
Halloween blir større i Norge år for år, etter inntoget tidlig på 2000-tallet. Butikkene tjener gode penger på kostymer og dekorasjoner, og mange gjør seg flid med å pynte i forkant.

- Men husk at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer. Sikre LED-lys er trygt og kan gi like fin stemning, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring. 

Mange kostymer er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. De kan være vanskelig å få satt fyr på, men når de først brenner, brenner de kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi dype brannskader.

- Husk at ansiktsmasker ofte er av lett antennelig gummi som brenner kraftig. Vi vil derfor råde folk til å unngå fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler også at barna heller utstyres med lykter, da blir de også mer synlige i mørket, sier Øystein Øren. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom