Frende Forsikring

Halloween: I mørket er alle unger grå

Del

Torsdag går mange små på godterijakt i mørke kostymer uten refleks. - Fest reflekser i kostymet til barna og vær ekstra oppmerksom hvis du skal kjøre bil i boligstrøk.

Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.

- Da blir ikke halloween en skumlere dag enn den trenger å være, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

En bilfører i 50 kilometer i timen har to sekunder på å oppdage barnet ditt langs veien uten refleks. Med refleks vil barnet være synlig for føreren 10 sekunder i forveien. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

- Alle som kjører bil bør være ekstra oppmerksomme på mørke fotgjengere. Mange barn og unge løper rundt i gatene og det er få halloween-kostymer med refleks. Skal du ut og kjøre i tettbygde strøk er det lurt å senke farten mer enn vanlig, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Slik blir halloween trygg 
Frendes fagsjef har en sjekkliste for hvordan halloween blir en trygg og fin opplevelse:

  • Husk refleks både til deg selv og barna
  • Sy gjerne reflekser inn i kostymet til barna
  • Ta med lommelykt – den kan skape både trygghet og skrekkeffekt
  • Ikke la små barn gå alene – de er ikke vant med trafikken slik voksne er
  • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen, senk farten og hold fokus på veien
  • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende

Farlig dårlig på refleksbruk
- Våre undersøkelser viser at bare 40 prosent av oss alltid bruker refleks i mørket. Det er farlig dårlig, sier Frendes fagsjef.

En fersk undersøkelse fra Trygg Trafikk har det samme resultatet.

- Våre tellinger og undersøkelser viser også at kun 4 av 10 nordmenn bruker refleks når de er ute og går i mørket. Det er ikke tvil om at refleks virker, og selv om bruken øker er vi fortsatt for dårlige, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Refleks reduserer sjansen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Bare fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Kostymer er en brannrisiko
Halloween blir større i Norge år for år, etter inntoget tidlig på 2000-tallet. Butikkene tjener gode penger på kostymer og dekorasjoner, og mange gjør seg flid med å pynte i forkant.

- Men husk at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer. Sikre LED-lys er trygt og kan gi like fin stemning, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring. 

Mange kostymer er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. De kan være vanskelig å få satt fyr på, men når de først brenner, brenner de kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi dype brannskader.

- Husk at ansiktsmasker ofte er av lett antennelig gummi som brenner kraftig. Vi vil derfor råde folk til å unngå fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler også at barna heller utstyres med lykter, da blir de også mer synlige i mørket, sier Øystein Øren. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Kostymekledde barn uten refleks er ikke lett å oppdage, selv på veier med gatebelysning.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom