Grønnsaken fra denne stokken er noe av det mest næringsrike du kan spise
Mange får seg en aha-opplevelse når de ser hvordan de små kålhodene vokser. Rosenkål er i tillegg proppfull av næring og må for all del ikke kokes i hjel. Ingen liker ihjelkokt rosenkål, konstaterer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

— Rosenkålblir skikkelig god om du tilbereder den riktig og fortjener virkelig en renessanse, sier hun.
En sjarmerende måte å vokse på
— Jeg tror nok de færreste vet at det er slik rosenkål vokser. På en stokk vokser det om lag 60 -70 små kålhoder. Bladverket fjernes før hver og en stokk klippes med solide hagesakser. Stokkene høstes, og før rosenkålen skal sendes til butikken, kjøres hele stokken igjennom maskiner som løsner alle kålhodene,deretter sorteres og pakkes de, forteller ernæringsrådgiveren.
Rosenkål kan høstes lenge etter frosten er satt inn, men de aller fleste har høstet rosenkålen fra jordene nå, slik at butikkene kan selge fersk rosenkål til høstens viltkjøttmiddager og julens mange middagsbord.
— Men rosenkål kan brukes til mye mer og fortjener å bli satt på menyen litt oftere, mener ernæringsrådgiveren.
Proppfull av næring - god mat for "snille” bakterier i tarmen
– Rosenkål fascinerer meg, grønnsaker generelt inneholder mye fiber, men rosenkål inneholder faktisk nesten dobbelt så mye som mange andre fiberrike grønnsaker, forteller ernæringsrådgiveren og forklarer videre;
– Fiber fra grønnsaker kan virke prebiotisk ved å fungere som mat for “de snille” bakteriene i tarmen, noe som bidrar til en god sammensetning i tarmfloraen som i flere nyere studier har vist å være relatert til god helse generelt.
Ernæringsrådgiveren forteller at den grønne fargen vitner om et høyt innhold av folat og at det er nesten dobbelt så mye vitamin C i rosenkål som i lik mengde appelsin.
– Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C er en av immunforsvarets byggeklosser, i tillegg bidrar vitamin C å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Rosenkål har også mye kalium, som bidrar til et normalt blodtrykk, forteller hun.
Ingen liker ihjelkokt rosenkål
Ernæringsrådiveren sier hun dessverre hører at mange sier de ikke liker rosenkål, hun er overbevist over at det skyldes tilberedningsmåten.
– Ingen liker overkokt rosenkål. Tilbered den på nye og fristende måter. Men skal du koke den, pass på å ikke ha mer vann i kjelen enn du strengt tatt trenger. Rosenkålen skal så vidt kokes mør i lettsaltet vann i ca 5 minutter. Du kan også dampe dem, da bevarer du mer av næringsstoffene, sier hun.
Sagen forteller at rosenkål både kan wokkes, stekes i pannen, bakes i ovn, og spises rå i salat. Hun forklarer at rosenkål har en har en litt bitter smak og at dette vitner om rosenkålens høye innhold av sunne plantestoffer, men anbefaler å kombinere den med noe som er litt søtt, som for eksempel honning, epler eller rosiner. Ernæringsrådgiverens favoritt er pannestekt eller ovnsbakt rosenkål;
– Lag et nytt snitt i stilkfestet, fjern eventuelt det ytterste bladet, del dem gjerne i to og stek dem i smør i en varm panne, med snittflaten ned. På slutten av steketiden har jeg over litt balsamico og flytende honning, enkelt og utrolig godt. Litt hakkede nøtter som topping gir i tillegg noe som er litt sprøtt, og det er godt, avslutter hun.
De beste oppskriftene med rosenkål:
- Rosenkål med bacon og valnøtter
- Rosenkålsalat med eple, mandler og granateple
- Lun rosenkålsalat
- Ovnsbakt rosenkål
- Rosenkål med bacon og pinjekjerner
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bli med og se noen av Norges beste kokker briljere med de grønne råvarene2.2.2023 09:55:54 CET | Pressemelding
Trenden er klokkeklar – plantekost har aldri vært mer i vinden. Nå skal Årets grønne kokk arrangeres for niende gang. Her er de seks lagene som skal i ilden på UMAMI ARENA 15. februar 2023.
Bekymret for helsen til de som har minst fra før1.2.2023 13:30:58 CET | Pressemelding
Presset økonomi kan gjøre at det er de som har minst fra før som må gjøre de hardeste prioriteringene i handlevognen. Det vil kunne gå på helsen løs når de allerede høye matvareprisene nå er forventet å stige enda mer, frykter Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Potet på den politiske agendaen18.1.2023 14:51:09 CET | Pressemelding
Vi må gjøre poteten kul igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under en fagdag for potetnæringen onsdag denne uken. Den kan dyrkes i hele landet, er næringsrik og smaker godt, og den er svært lagringsdyktig. Den er rett og slett et kinderegg!
Unngå å gå i slankefellene 12.1.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Er du en av de som ønsker å kickstarte det nye året med å gå ned i vekt? Da er du ikke alene. Mediene florerer av reklamer for et sunnere liv og hvor raskt du kan gå ned en buksestørrelse eller to på kort tid. Men funker det?
Det beste kostholdet for immunforsvaret11.1.2023 11:09:11 CET | Pressemelding
Det kan virke som at halve staben ligger med korona eller influensa i disse dager. Er det noe du kunne spist mer av for å unngå å bli syk eller bli fortere frisk? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt avliver noen myter og kommer med fakta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom