Grensehandelen øker med 15,1 prosent – truer med å undergrave folkehelsemålene
- Den voldsomme veksten i grensehandelen er bekymringsfull, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
- Regjeringen må ta innover seg at nivået på grensehandelen undergraver og påvirker negativt en rekke politiske målsettinger. Stortinget bør samle seg om et forlik som sikrer for at det raskt iverksettes tiltak som bidrar til å reversere og snu grensehandelen, slik man har gjort i vårt naboland Danmark.
I nominelle tall vokste grensehandelen med 2,3 milliarder kroner, fra 15,3 til 17,6 milliarder kroner når vi måler siste 12-månedersperiode opp mot tilsvarende periode i 2017-2018. Veksten og omfanget av grensehandelen er så stor at den påvirker flere samfunnsområder i Norge. Både mat- og drikkenæringen, folkehelsepolitikken, konkurransesituasjonen i dagligvaresektoren og statens inntekter fra skatter og avgifter lider under den rekordhøye grensehandelen.
Skaper tvil om kostholdstall
I Helsedirektoratets kostholdsrapport fra november 2019 fastslås det at målingene som viser at sukkerinntaket i befolkningen er rekordlavt ikke er fullstendige. Dette fordi målingene ikke inkluderer sukkerinntaket fra varer kjøpt på grensen. Dette er spesielt viktig når vi fra tidligere er kjent med at nettopp sukkerholdig drikke, sjokolade og godterier er noen av de varekategoriene som driver grensehandelen med Sverige.
På dette området er det sannsynligvis store mørketall, og helsemyndighetene må kartlegge sukkerinntaket fra grensehandelen, slik at både forbrukerne, mat- og drikkenæringen og myndighetene kan forholde seg til riktig informasjon. Den norske mat- og drikkenæringen har gjort betydelige investeringer i å produsere sunnere mat med blant annet lavere innhold av sukker, salt, mettet fett med mer. Det høye nivået på, og den kraftige veksten i grensehandelen truer med å undergrave lønnsomheten til disse investeringene, samtidig som den også undergraver deler av folkehelsepolitikken.
- Det er bra at Helsedirektoratets undersøkelse viser at sukkerforbruket går ned i Norge. En viktig driver er trolig fortsatt overgang fra sukkerholdig til sukkerfri, (kunstig søtet), brus, der ingen land vi kan sammenligne oss med har så høy andel sukkerfri som Norge. Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at Norge har en sukkerfriandel på mer enn 55 prosent. Samtidig er grensehandelen en "joker" i dette bildet, sier Petter Haas Brubakk.
- Verken næringslivet, helsemyndighetene eller andre har god oversikt over hva som handles i andre land, og særlig i Sverige. Det vi vet er at Statistisk sentralbyrås siste grensehandelsundersøkelse viser at grensehandelen økte med hele 15,1 prosent fra 15,3 til 17,6 milliarder kroner sammenlignet med de fire foregående kvartalene.
Taper inntekter
Beregninger fra 2018, basert på tall fra Nielsen Norge og SSB, viser at grensehandelen tilsvarer 9 prosent av dagligvareomsetningen i Norge. Dette er store tall som påvirker konkurransesituasjonen for både matindustrien og dagligvarehandelen mer enn tidligere antatt. Konkurransen fra grensehandelsbutikkene rett over svenskegrensen påvirker markedsituasjonen for omsetning av dagligvarer i Østfold, Oslo, Akershus, Hedmark og Trøndelag.
Den høye grensehandelen påvirker i tillegg statens inntekter fra skatter og avgifter fra den tapte omsetningen i Norge. Bare momsinntektene til staten på det nordmenn handlet for i Sverige de siste 12 månedene ville gitt staten minimum 2,64 milliarder i ekstrainntekter.
Det har lenge vært kjent at mat- og drikkenæringen mister omsetning og inntekter til grensehandelen. Dette bekreftes av NHOs konjunkturbarometer for fjerde kvartal 2019 som viser at 22 prosent av bedriftene i mat- og drikkenæringen forventer å tape markedsandeler til grensehandelen.
Kontakter
Petter Haas BrubakkAdministrerende direktør
Tel:+47 909 11 624phb@nhomd.noGerhard SalicathFagsjef næringspolitikk
Tel:91574880gs@nhomd.noOm NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.
NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting.
NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.
Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
-Handlingslammelse gir fortsatt vekst i grensehandelen13.5.2025 08:33:43 CEST | Pressemelding
-Hvordan regjeringen trodde den kunne klare å redusere grensehandelen uten å løfte en finger, er uforståelig. Hurdalsplattformens løfte om å sette inn tiltak for å redusere grensehandelen er ikke fulgt opp. Resultatet ser vi nå i form av stadig økende grensehandel, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Markedsføringsforbud: -Vestre roter det til25.4.2025 15:58:26 CEST | Pressemelding
-Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kunne valgt å bygge videre på at det er bred enighet om at barn skal ha god beskyttelse mot markedsføring. Istedenfor har han valgt å innføre en inngripende, uklar og forvirrende regulering, som kombinert med en trussel om høye gebyrer, i realiteten vil fungere som et markedsføringsforbud for en rekke produkter til alle aldersgrupper, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke om regjeringens nye markedsføringsforbud.
-Unnlatelsenes pris11.2.2025 08:12:12 CET | Pressemelding
-Tapt omsetning og skatteinntekter på norsk side av grensen er prisen å betale for at regjeringen har unnlatt å følge opp egne lovnader i Hurdalsplattformen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en kommentar til de nye grensehandelstallene som SSB la frem tirsdag 11. februar.
Markedsføringsforbud: Rykk tilbake til start!25.11.2024 12:29:04 CET | Pressemelding
-Forslagene til nye regler går mye lengre enn å forby markedsføring mot barn. I praksis nærmer det seg et markedsføringsforbud av en rekke produkter, uavhengig av aldersgruppe. Helse- og omsorgsdepartementets forslag er et eksempel på at gode hensikter blir omsatt til en regulering som ikke kan gjennomføres, sier NHO Mat og Drikke
Politisk passivitet gir økt grensehandel12.11.2024 08:16:41 CET | Pressemelding
Grensehandelen fortsetter å øke, viser nye tall fra SSB. - I møte med politisk passivitet vokser grensehandelen måned for måned, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom