Gode erfaringer med gården som klasserom
Enkelte elever trenger å skifte miljø og har behov for en alternativ læringsarena. På gården kan det tilrettelegges etter den enkeltes behov. Her er det nye mennesker som ser deg på en annen måte. Å være sammen med dyr har en god og beroligende effekt på mennesker, og det fins nok av praktiske oppgaver som utfordrer og gir mestring når eleven lykkes.
Ny forskning
Det finnes lite forskningsbasert kunnskap både nasjonalt og internasjonalt om bruk av gården som en pedagogisk ressurs, men ny norsk forskning viser at opplæring på gård gir gode resultater.
Forskningsinstituttet NORCE har i det nylig avsluttete forskningsprosjektet «Tilpasset opplæring på gård for elever på ungdomstrinnet» undersøkt hvordan gårdsbruk som er del av tilbudet Inn på tunet (IPT) kan benyttes for denne typen tilpasset opplæring. De har utført intervju med gårdbrukere, kontaktlærere, rådgivere og skoleledere ved fem ulike gård-skole tilbud på Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge. Videre har de undersøkt hvordan pedagoger og IPT-tilbydere opplever samarbeid om tilpasset opplæring, også i andre nordiske land. Prosjektet har vært finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri.
Gode erfaringer
Elever som ikke klarer å få godt utbytte av ordinær opplæring, vil i tilpasset opplæring på gård kunne erfare en annen måte å lære på, tettere relasjoner med både voksne og andre elever, og ikke minst få erfaring med å utføre og mestre varierte og viktige oppgaver. Dette vil kunne bidra til å gi dem kunnskap og erfaringer som de kan ta med seg til klassefellesskapet, samfunnet og arbeidslivet.
Elevene erfarte også en annen type læring på gården, fordi de både måtte forstå og ta i bruk det de hadde lært gjennom nye praktiske oppgaver.
Lovfestet mulighet
Retten til å få undervisningen tilpasset skal sikre den enkelte elev en opplæring i tråd med evner og forutsetninger. Tilpasset opplæring på gårdsbruk én eller flere dager i uken er et tilbud til enkelte elever på ungdomstrinnet som har vansker med å nyttiggjøre seg ordinær opplæring i klassen. Slik tilpasset opplæring (TPO) er lovfestet i Opplæringsloven og gjelder alle elever i den norske skolen.
Les mer om resultatene fra dette forskningsprosjektet her:
Nøkkelord
Kontakter
Henrik EbneKommunikasjonsrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:92636422henrik.ebne@landbruksdirektoratet.noBilder
Om Landbruksdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Store endringer i import og eksport av bearbeidede matvarer26.5.2023 13:30:22 CEST | Pressemelding
Vi importerte mer sjokolade og pizza. Samtidig økte eksporten av norske matvarer. Det er store prisendringer på verdensmarkedet, viser ferske tall fra Landbruksdirektoratet som sammenligner matvarer i første kvartal 2023 med samme periode i 2022.
Miljøinnsatsen i jordbruket intensiveres23.5.2023 08:19:15 CEST | Pressemelding
I 2022 ble det gitt 785 mill. kroner i regionale miljøtilskudd til jordbruket. Tiltak for å redusere klimagassutslipp til luft, hindre avrenning til vann og skjøtte kulturlandskap har størst omfang. Det gjennomføres flest miljøtiltak i Viken og Innlandet.
Sunn jord gir mer mat og hjelper klimaet24.4.2023 12:27:56 CEST | Pressemelding
God jordhelse gir større avlinger, mindre forurensing av luft og vann. I tillegg kan jorden bidra for å løse klimakrisen. Landbruksdirektoratet gir nå støtte til tiltak for bedre jordhelse.
Nok egg og påskemat til alle3.4.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding
I Norge er det nok egg, lammelår og stek på lager. Foretrekker du vegetar, er det fremdeles fine norske grønnsaker å få tak i, opplyser Landbruksdirektoratet.
Økt tilskuddspott til jordvernstrategier i kommunene29.3.2023 15:16:59 CEST | Pressemelding
Kommunene kan nå søke om støtte til å lage jordvernstrategier. I år er potten økt. Fristen er 31. mai.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom