God økologisk tilstand i norske fjell
Den første vurderingen av økologisk tilstand i norske fjell viser at tilstanden er god. Så vidt.

I 2016 startet Klima- og miljødepartementet utviklingen av et system for å vurdere tilstanden til norske økosystemer på land og i havet. Nå har forskere fra NINA, NMBU, NTNU og UiB gjennomført den første nasjonale vurderingen av økologisk tilstand for fjell. De har beregnet at tilstanden er god.
– Vi havner så vidt over grenseverdien for god økologisk tilstand, forteller Erik Framstad, seniorforsker i NINA.
Les rapporten: Vurdering av økologisk tilstand for fjell i Norge i 2021.
Indikatorene tilsier god tilstand, men konklusjonen er usikker
Vurderingen er basert på 19 indikatorer som sier noe om struktur, funksjoner og produktivitet i fjelløkosystemet. Eksempler på noen av disse indikatorene er rein, smågnagere og areal av isbreer. Verdiene for de 19 indikatorene har en skala mellom 0 og 1, hvor 1 er lite menneskepåvirket og 0 tilsvarer svært forringet økologisk tilstand.
Ut fra verdiene for de 19 indikatorene beregnet forskerne den økologiske tilstanden i fjellet til å være 0,64. Grenseverdien for hva som regnes som god økologisk tilstand er satt til 0,6.
– Konklusjonen om god økologisk tilstand i norske fjell er usikker, dels fordi tilstandsverdien ligger så nær grenseverdien. Vi burde dessuten hatt et mer balansert sett med indikatorer, siden vi mangler dekning av viktige deler av økosystemet som ulike plantegrupper, insekter og jordlevende arter. I tillegg er det sannsynlig at den framtidige utviklingen for viktige påvirkninger som klimaendringer og infrastrukturutbygging vil påvirke den økologiske tilstanden i fjellet negativt, påpeker Framstad.
Fjellrev, smågnagere og jerv trekker tilstanden ned
Det er særlig tre indikatorer som trekker tilstandsverdien ned: fjellrev, smågnagere og jerv. Men også verdier for vegetasjonens varmekrav og lirype ligger under grenseverdiene for god økologisk tilstand.
– Den økologiske tilstanden for fjellet er en målestokk på hvor godt vi vil lykkes med å løse framtidas miljøutfordringer knyttet til nedbygging av arealer og klimaendringer. Fortsetter dagens utvikling, vil nok tilstanden om få tiår være forringet.
Kontakt: Erik Framstad
Les rapporten: Vurdering av økologisk tilstand for fjell i Norge i 2021.
Nøkkelord
Kontakter
Erik FramstadSeniorforskerNINA
Tel:907 99 770erik.framstad@nina.noBilder

Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Kvalitetsnorm for villrein – første klassifisering25.4.2022 13:07:49 CEST | Pressemelding
For første gang er det gjort en samlet vurdering av tilstanden i våre største villreinområder. Bare fire av de ti nasjonale villreinområdene tilfredsstiller minstemålet i kvalitetsnormen for villrein.
Jo mer oppdrett, desto større innblanding av oppdrettsgener i villaksen22.4.2022 14:11:03 CEST | Pressemelding
Modellering av data fra nær en halv million laks levner liten tvil: Jo mer lakseoppdrett i et område, desto mer genetisk påvirket er villaksen.
Minner om vennskap i friluft22.4.2022 13:52:28 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare storslåtte landskap og adrenalinfylte naturopplevelser som brenner seg fast i minnet til ungdom som driver med organisert friluftsliv.
Ønsker hjelp til å registrere overkjørte amfibier og reptiler22.4.2022 13:39:27 CEST | Pressemelding
Har du funnet døde salamandere, frosker eller padder? Eller kanskje en slange? Da kan du hjelpe forskerne med å samle inn viktig kunnskap om amfibier og reptiler.
Skal bruke miljø-DNA for å finne ut hvordan vannkraft påvirker artsmangfold i elver7.4.2022 11:37:56 CEST | Pressemelding
Forskerne i HydroCen skal bruke miljø-DNA for å finne ut hvordan ulike former for vannkraft påvirker artene som lever i elva. Målet er å hjelpe vannkraftbransjen med å produsere fornybar energi på en mer bærekraftig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom