God og gammel oppskrift ble hedret

Havremarvkjeks fikk tildelt Spesialitetsmerket i Lykkemat sine lokaler i Selbu på torsdag 3. september. Lykkemat er en liten lokalmatbedrift på Tømra i Selbu. Her håndlages ulike økologiske produkter basert på norsk urkorn.
- Urkorn er de virkelig gamle, originale kornsortene, som ikke er foredlet for moderne, industriell matproduksjon. I havremarvkjeksen bruker vi spelt sammen med havre. Speltmelet får vi fra den trønderske bedriften Gullimunn, som dyrker ulike typer urkorn og korn av bevaringsverdige sorter, forteller Mia Therese Sollihaug.
Valgt ut av fagjury
Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse.
I fagjuryens begrunnelse står det bl.a. at Havremarvkjeks fra Lykkemat er visuelt flott å se på. Den dufter deilig av korn, er lett søtlig og velbalansert på smak. Havremarvkjeks fremstår som en sunn og ekte håndverkskjeks og i særklasse i sin kategori.
Gode barndomsminner
-Det er stor stas å få Spesialitetsmerket. Det betyr at vi gjør de riktige tingene med de flotte råvarene vi får inn. Havremarvkjeksen er vi stolte av og mange har gode barndomsminner om smaken og lukten av den, sier Mia Therese Sollihaug.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 550 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket
https://norskmat.no/no/spesialitet
Les mer om fagjuryen og hvem som sitter i den:
https://norskmat.no/no/spesialitet/artikler/hvem-sitter-i-spesialitet-juryen
Les mer om Lykkemat
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom