Gjør grillen påskeklar på 1-2-3!
- Har grillen stått ubrukt siden fjorårets grillsesong er en vask lurt, både for grillens levetid og ikke minst for smakens skyld, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Hansen, som selv griller 5-6 ganger på en god uke, gir sine beste rengjøringsråd for å gå en ny og smakfull grillsesong i møte.
1. VASK UTSIDEN GODT
- Spray med kjøkkenspray over kald grill, og la såpen virke i rundt ett minutt, før du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann, og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker kan du ty til ovnsrens. Grillprodusentene har også egne vaskemidler som passer til din grill.
2. FÅ RISTENE RENE
1. Bruk en grillbørste:
- For å få ristene rene, burde du investere i en skikkelig grillbørste. Det er mange børster på markedet. Finn en som passer din grill. Det er lettere å børste bort matrester fra risten når den er varm. Gjør det rett etter du er ferdig med å grille. Skulle du glemme å gjøre ren grillen etter grilling, kan du varme opp grillen skikkelig før du begynner å legge mat på.
2. Eller vask på andre vis
- Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Det går også å bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister om man ønsker det. Har du gassgrill lønner det seg å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne. Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsiden av grillen. Svi alltid av grillen før bruk etter en skikkelig vask.
3. BLANK GRILL MED BILPOLISH
- Bilpolish er faktisk veldig godt egnet for å gi griller som har emaljert overflate en blank overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, bruk en chromrens eller duraglitt som er bilpleieprodukt. Eventuelt stålull, for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Det finnes også egne sprayer fra grill-leverandørene til disse formålene.
4. SJEKK SLANGEN PÅ GASSGRILLEN
- Hvis du har gassgrill, sjekk slangen hvis den er over 2-3år gammel. Gå over og se om den er morken eller du finner noen sprekker. Små lekkasjer i slangen kan gjøre at grillen ikke fungerer optimalt, og da burde den kanskje ha en ny.
5. DEKK TIL GRILLEN
- Dekk til grillen med et trekk når grillen ikke er i bruk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetiden til grillen din.
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder



Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat ansetter ny direktør3.11.2025 15:05:42 CET | Pressemelding
Mariann Sletten ansettes som direktør i Matprat. Hun kommer fra stillingen som marketingsjef og har vært konstituert som leder siden desember.
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
