Gjerdrum-rapporten gir viktig dokumentasjon
- Vår foreløpige gjennomgang av rapporten viser at det er stor grad av samsvar mellom utvalgets vurderinger og hva KS ser som de store utfordringene ved fare for naturskade. Det er absolutt behov for en klargjøring av ansvar og oppgavefordeling.
Det sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, etter fremleggelsen av Gjerdrumsutvalgets rapport om forebygging av kvikkleireskred.
- Utvalget er tydelig på at staten i større omfang må bistå for å sikre eksisterende bebyggelse mot naturfare. Utvalget anbefaler blant annet å øke NVEs bevilgning til sikring mot naturfare fra 0,3 mrd. til 1,5 mrd. kr årlig. Dette er en nødvendig opptrapping av statlig bidrag for å hindre unødvendig høye kostnader for samfunnet og slik unngå konsekvenser for innbyggernes sikkerhet. Selv med økt statlig satsing, klarere fordeling av ansvar og økt veiledning, må kommunene likevel være forberedt på at håndtering av risiko og skader fortsatt blir krevende, sier Helgesen.
KS mener forslaget om en ny lov for sikring mot naturskade kan være et godt tiltak. En slik lov skal blant annet kunne tydeliggjøre ansvar og plikter for grunneier, kommunen og staten når det gjelder for eksempel varsling og utbedring. Det gjenstår å se hvordan en lov kan utformes slik at belastningen på den enkelte instans synes rimelig – også i økonomisk forstand.
Et viktig moment som utheves i rapporten, er mangelen på riktig og tilstrekkelig kompetanse i både offentlige og private virksomheter som skal sikre trygghet for innbyggerne. KS tror det vil ta tid å bygge opp nødvendig kunnskap og kontroll. Vi kan ikke forvente at kommunene selv etablerer egne fagmiljøer på et så vidt spesialisert felt. Kompetanseheving i kommunene gjennom veiledning fra statsforvalteren, NVE, eller andre kan være veien å gå. Vi vil også trenge nye metoder og verktøy for overvåking og kartlegging.
- Alt i alt er det god grunn til å se positivt på utredningen. Det som er viktig nå, er at forslagene blir fulgt opp og satt ut i livet, ikke minst når det gjelder sikringsarbeid. Så bør fortsatt prinsippet gjelde at de som får ansvar er, eller blir gjort, i stand til å ivareta dette ansvaret, avslutter Gunn Marit Helgesen.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Tel:24 13 26 01kom@ks.noBilder
Lenker
Om KS
Følg pressemeldinger fra KS
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra KS
Uttalelse fra fylkesordførerkollegiet i KS om revidert nasjonalbudsjett: Kollektivsatsing etterlyses!16.5.2022 14:19:32 CEST | Pressemelding
Stortinget må legge inn midler i revidert nasjonalbudsjett 2022 som kan sikre at reisende ønsker å bruke kollektivtrafikk framfor privatbil i rushtrafikken i byområdene. Dette er helt nødvendig for at nullvekstmålet for personbiltrafiikken nås.
- Oppsiktsvekkende løftebrudd12.5.2022 10:57:40 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2022 inneholder ingen kompensasjon for kommunenes store koronautgifter i første halvår. – Et oppsiktsvekkende løftebrudd, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Priv.til red.: Velkommen til gjennomgang av RNB 2022 og kommuneproposisjonen 202311.5.2022 10:41:03 CEST | Presseinvitasjon
Velkommen til stormøte 13. mai der kommunal- og distriksminister Sigbjørn Gjelsvik legger fram Revidert nasjonalbudsjett 2022 (RNB) og Kommuneproposisjonen 2023. KS presenterer foreløpige vurderinger av opplegget for kommunesektoren. Møtet blir direktesendt på nett.
– Komplisert oppgjør gir behov for mekling29.4.2022 12:57:15 CEST | Pressemelding
Tariffoppgjøret i kommunesektoren går til mekling etter at det ble brudd i forhandlingene fredag. – Det er et uvanlig komplisert tariffoppgjør, med stor avstand mellom partene. Det er behov for riksmeklerens hjelp til å finne gode løsninger, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.
KS lanserer statusrapport for kommuner25.4.2022 10:50:09 CEST | Aktuelt
Rapporten Status Kommune 2022 gir et oppdatert bilde av tilstanden i norske kommuner og fylker – en samlet oversikt over fakta på 117 områder i kommuner og fylkeskommuner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom