Nansen Fredssenter

Går Nobels Fredspris til Afrika i år?

Del
Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.
Alfredo Zamudio, leder for Nansen Fredssenter. Foto:  Claudia Leisinger
Alfredo Zamudio, leder for Nansen Fredssenter. Foto: Claudia Leisinger

Isaias Afwerki og Abiy Ahmed for fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia
Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed ble i år enige om å sette sluttstrek på en tyve år gammel konflikt mellom de to landene, etter at Etiopia godkjente betingelsene for fredsavtalen som ble undertegnet i 2000, men som inntil nå ikke hadde blitt godkjent av begge parter. Krigen mellom de to landene varte fra 1998 til 2000 og kostet over 80.000 menneskeliv.

Link: Eritreas utenriksdepartement om avtalen
Link: Etiopias utenriksdepartement om avtalen 

Zannah Mustapha, James Wuye og Muhammad Ashafa for fred og forsoning i Nigeria
Fra en gang å ha vært dødsfiender: Pastor James Wuye og imam Muhammed Ashafa er nå to modige stemmer som arbeider side om side for forsoning i Nigeria, midt i områder der vold mellom nomader og fastboende bønder koster hundrevis av menneskeliv hvert år. Zannah Mustapha leder en skole som også tar imot barn fra Boko Haram. Takket være denne tilliten fikk han forhandlet frigivelsen av over 80 jenter som ble holdt i fangeskap av Boko Haram.

Link: Inter-Faith Mediation Center
Link: Future Prowess Islamic Foundation School

Den Olympiske komité for arbeidet for forsoning på Koreahalvøya
Den olympiske komité, sammen med Nord-Korea og Sør-Korea ble enige for første gang om å stille med et felles olympisk lag under årets vinterleker i Pyeongchang 2018. Det har vært våpenhvile mellom de to siden Koreakrigens slutt i 1953. Lederne for de to landene har etter Pyeongchang blitt enige om å få en slutt på denne krigen og få en full atomnedrustning på Koreahalvøya. Om dette blir resultatet, er det for tidlig å si noe om, men det er meget lovende med kontakt mellom tidligere dødsfiender.

Link: IOC om Nord Korea på Olympiske vinterleker i Pyeongchang 2018 

Nadia Murad for arbeidet mot folkemordet på Yazidiene
Verden våknet opp til ISIS’ brutale fremferd da bilder fra Yazidi-folkets flukt ble kjent. FN-rapporter indikerer at tusenvis av mennesker ble drept, mange kvinner voldtatt eller tatt som slaver, og et ukjent antall har begått selvmord for å unngå fangenskap eller etter å ha overlevd grusomme overgrep. Nadia Murad har markert seg som en talsperson for verdigheten til ofre for slaveri og menneskehandel. Hun er også FN-ambassadør for disse temaene.

Link: Hjemmesiden til Nadia´s Initiative 

Til redaksjonen:
Alfredo Zamudio, leder Nansen Fredssenter
Alfredo@peace.no 
+47 936 80 054 

Kai Nygaard, informasjonsrådgiver
Kai@peace.no
+47 482 72 832

Bilder

Alfredo Zamudio, leder for Nansen Fredssenter. Foto:  Claudia Leisinger
Alfredo Zamudio, leder for Nansen Fredssenter. Foto: Claudia Leisinger
Last ned bilde

Om Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter
Bj. Bjørnsons plass
2613 Lillehammer

http://www.peace.no

Nansen Fredssenter arbeider nasjonalt og internasjonalt med å fremme og undervise om dialog for fred, for å forebygge konflikt og for å styrke sosiale og politiske relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Er du etterkommer av en norsk sjømann fra første verdenskrig?4.1.2018 07:30:00 CET | Pressemelding

Dialogbyen Lillehammer er en fredskonferanse som arrangeres 19. til 23. juni 2018 av Nansen Fredssenter i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Konferansen samler norske og internasjonale fredsforkjempere for å snakke om hvordan dialog bidrar til å bygge varig fred og forhindre fremtidige konflikter og krig. I år er det 100 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet og Dialogbyen Lillehammer setter søkelys på hvordan mange av dagens konflikter kan løses ved å lære av fortiden. I den forbindelse ønsker arrangørene å komme i kontakt med etterkommere av norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye