![Nansen Fredssenter](/data/images/00799/c7faad26-67f9-43f6-a551-016677856785-w_300_h_100.png)
Klimakrisen og flyktningekrisen kan stå sentralt når årets Nobel Fredspris utdeles, mener Nansen Fredssenter
Freden beskyttes ved å ta vare på jorden vi bor på, og forkjempere for miljøet er derfor svært aktuelle til å vinne årets fredspris, og to av disse er:
– Davi Kopenawa Yanomami, er en sjaman og talsperson fra Brasil som kjemper for indianernes rettigheter. Han har utfordret den massive og dramatisk økende ødeleggelsen av regnskogen. Prisen vil hjelpe ham og urbefolkning over hele verden til å bli lyttet til, i en tid der vi må ta vare på den ene jordkloden vi har.
– Greta Thunberg og bevegelsen Youth for Climate Action, for å ha inspirert og mobilisert millioner av barn og ungdom over hele verden til å handle nå, mot ødeleggelsen av vår klode.
Krig og konflikt skaper store lidelser, millioner av mennesker er på flukt og arbeidet for å hjelpe ofrene og arbeidet med å få slutt på konflikter kan også bli verdsatt med Nobels Fredspris:
– FNs høykommissær for flyktninger, for beskyttelse av millioner av flyktninger, grunnet krig og konflikt. Uviljen til å ta imot mennesker som flykter fra krig og konflikt er i vekst og en pris til FNs høykommissær vil kunne bidra til å få en bedre samtale om hvordan å hjelpe mennesker i nød også er å ta vare på freden.
– Abiy Ahmed Ali, statsminister i Ethiopia, for å ha fått slutt på en langvarig krigssituasjon med nabolandet Eritrea. Uten hjelp fra en tredjepart greide lederne i Ethiopia og Eritrea å sette slutt på krigen som varte fra 1998 – 2018, en konflikt som kostet over 100.000 menneskeliv. Fredsprisen til disse vil kunne oppmuntre andre ledere i regionen.
Til redaksjonen - for kommentar:
Alfredo Zamudio, leder Nansen Fredssenter
+47 936 80 054
Om Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter arbeider nasjonalt og internasjonalt med å fremme og undervise om dialog for fred, for å forebygge konflikt og for å styrke sosiale og politiske relasjoner.
Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter
Chilenske universiteter ber Norge om hjelp med Mapuche dialog28.7.2021 11:48:46 CEST | Pressemelding
Universiteter i Chile ber Nansen Fredssenter på Lillehammer om hjelp med dialog i Araucanía regionen, hjem til mapuche folket.
Fredsprisen 2018: Seksuelle overgrep er det første overgrepet. Det neste er stillheten.5.10.2018 14:10:34 CEST | Pressemelding
- Seksuelle overgrep er det første overgrepet. Det neste er stillheten. Stillhet er kvinnenes fiende. Den gjør at forbrytelsene kan gjentas igjen og igjen, sier Alfredo Zamudio, direktør ved Nansen Fredssenter.
Går Nobels Fredspris til Afrika i år?2.10.2018 13:33:15 CEST | Pressemelding
Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.
«Dialogbyen Lillehammer»: stor fredskonferanse 20. – 23. juni19.6.2018 10:09:58 CEST | Pressemelding
- Fredsfolk fra noen av verdens vanskeligste konflikter møtes på Lillehammer.
Er du etterkommer av en norsk sjømann fra første verdenskrig?4.1.2018 07:30:00 CET | Pressemelding
Dialogbyen Lillehammer er en fredskonferanse som arrangeres 19. til 23. juni 2018 av Nansen Fredssenter i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Konferansen samler norske og internasjonale fredsforkjempere for å snakke om hvordan dialog bidrar til å bygge varig fred og forhindre fremtidige konflikter og krig. I år er det 100 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet og Dialogbyen Lillehammer setter søkelys på hvordan mange av dagens konflikter kan løses ved å lære av fortiden. I den forbindelse ønsker arrangørene å komme i kontakt med etterkommere av norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig.