UNICEF Norge

G20-møtet: Kjente profiler krever vaksiner til Afrika nå!

Del

I et opprop foran G20-møtet i helgen, ber UNICEF og kjente profiler verdens ledere om å gi covid-19-vaksiner til Afrika før det er for sent. De krever handling innen desember.

I mange land i Afrika øker nå smitten dramatisk dag for dag, og mindre enn 5% er fullvaksinert mot covid-19-vaksine. Selv ikke helsearbeidere og andre i førstelinjen har fått vaksiner i mange av landene. Færre enn 1 av 10 helsearbeidere i Afrika er fullvaksinert. De ligger minst et år bak Norge og andre vestlige land. Dette går hardest utover barn og unge.

«Denne skjevfordelingen er urettferdig og et stort feilgrep. Den setter afrikanere – og resten av verden – i stor fare», står det i oppropet signert kjente profiler som Trygve Skaug, Ane Brun, Grace Bullen, SnowBoyz, Sissel Kyrkjebø, Sebastian Zalo og Thorbjørn Harr.

Bakerst i verdens farligste kø

På Bidens covid-19-summit i september lovet de rike verdenslederne å jobbe for å sikre vaksiner til 40% av hele verdens befolkning i løpet av 2021, og 70 % innen midten av neste år.

I oppropet (vedlagt) ber derfor UNICEF og kjente personer G20-lederne om å omsette løftene til konkret handling – innen desember 2021. De krever at rike land gir av sitt overskudd med vaksinedoser til Afrika. I tillegg er det et stort behov for ressurser til å lære opp helsearbeidere, gi dem beskyttelsesutstyr og sikre en trygg oppbevaring og transport av vaksinene.

G20-landene har mottatt 15 ganger flere vaksinerdoser pr. innbygger enn Afrika sør for Sahara, i følge nye analyser. 

- Fattige land står bakerst i vaksinekøen – som nå er verdens farligste kø. For hver dag som går uten at Afrika og andre fattige land får vaksinert sin befolkning, mister enda flere barn og unge skolegang, omsorgspersoner og livsviktig helsehjelp. Det øker også faren for nye mutasjoner og smitte andre steder i verden. Vi har ingen tid å miste, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.  

G20-møtet i Roma 30. og 31. oktober er en gylden mulighet for lederne av verdens mektigste land til å gjenta forpliktelsene sine om å gi fra seg vaksinedoser til lavinntektsland, øke tempoet og sikre at fattige land kommer lengre fram i vaksinekøen.  

I følge WHO er mellom 80.000 og 180.000 helsearbeidere i verden døde av covid-19 i perioden januar 2020 til mai 2021. Bare en av 10 helsearbeidere i Afrika er fullvaksinerte.

- For å redde liv i Afrika må vi starte med livredderne, sier UNICEF-direktør Henrietta Fore.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom