Av-og-til

Frykter en mørk jul for sårbare barn

Del

Én av fire har opplevd ubehagelige episoder med alkohol rundt barn i jula. -Jeg er redd mange barn kan få det verre hjemme i år, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.
Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

23 prosent har opplevd ubehagelige episoder hvor voksne har drukket alkohol med barn til stede i jula. Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for Av-og-til og Vinmonopolet. Samtidig oppgir én av fire å kjenne foreldre som drikker for mye foran barn i jula.

Ekstra bekymret i år

Eriksrud mener årets spesielle jul gir ekstra grunn til bekymring.

-Det vi tidligere drakk i juleselskaper, på restauranter og voksenfester, er nå i all hovedsak flyttet hjem til familien. Det kan bety en utrygg jul for mange barn, sier Eriksrud.

Eriksrud mener det er avgjørende at foreldre er ekstra bevisst på alkoholbruken sin denne jula. Barna kan merke forskjell på oss og føle ubehag mye før vi voksne liker å tro.

- I år er det mange barn som kun er med sine nærmeste. Da må vi vite hvor grensa går for barna våre og når høytiden slutter å være hyggelig.

Mer hjemmetid kan gi økt risiko

I Sverige har Rambøll utarbeidet en rapport som peker på at mindre sosiale kontakt og anbefalingene om å være mest mulig hjemme, innebærer økt risiko for alkoholproblemer.

-Det er grunn til bekymring for hva pandemien gjør med alkoholvanene våre også i Norge. 90 000 barn vokser allerede opp med en mamma eller pappa som drikker for mye. Jeg er redd dette tallet vil bli høyere etter pandemien, sier Eriksrud.

Hun er spesielt bekymret for de foreldrene som var i ferd med å utvikle utfordringer med alkohol før pandemien. Rambøll-rapporten peker på hvordan forandringene i arbeidsmarkedet med permitteringer og arbeidsledighet øker risikoen for alkoholmisbruk.

-Med hjemmekontor reduseres også sjansen for at ledere fanger opp ansatte som drikker for mye og trenger hjelp. Når juleferien kommer blir det mer tid med familien og alkoholen blir et større problem, ikke minst for barna, påpeker Eriksrud.

Barn blir taperne

Rambøll-rapporten fremhever at utsatte barn kan få det enda verre med pandemien.

-Vi kan ikke lukke øynene for at denne pandemien vil ha store samfunnsmessige konsekvenser, og at mange barn vil være blant de store taperne, sier Eriksrud.

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen er utført i oktober/november 2020 av Respons Analyse på oppdrag fra Av-og-til og Vinmonopolet. Utvalget er landsrepresentativt og består av 1131 respondenter.

Har du som voksen opplevd ubehagelige episoder hvor voksne har drukket alkohol med barn til stede i jula?

Total

Mann

Kvinne

Antall intervju

1131

559

572

Ja, flere ganger

4 %

4 %

4 %

Ja, noen ganger

19 %

19 %

18 %

Nei

73 %

73 %

74 %

Vet ikke/husker ikke

4 %

4 %

4 %

Kjenner du til foreldre i din omgangskrets som drikker for mye alkohol når det er barn til stede…

Total

Mann

Kvinne

Antall intervju

1131

559

572

I jula?

24 %

26 %

21 %

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.
Generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.
Last ned bilde
Alkovettorganisasjonen Av-og-til frykter en mørk jul for sårbare barn. Foto: Av-og-til
Alkovettorganisasjonen Av-og-til frykter en mørk jul for sårbare barn. Foto: Av-og-til
Last ned bilde
Illustrasjonsfoto: Av-og-til
Illustrasjonsfoto: Av-og-til
Last ned bilde

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg saker fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom